Emre ÖZPEYNİRCİ
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2004 00:20
100 yılı aşkın bir geçmişe sahip olan otomotiv dünyasındaki gelişmeler dur durak bilmiyor. Artan rekabet, değişen yaşam koşulları ve tüketici ihtiyaçları otomotiv firmalarının yeni arayışlar içinde olmasına neden oluyor. Özellikle son yıllarda otomobil dünyasında devrim yaratacak gelişmeler yaşanırken, biz de bu gelişmeleri olabildiğince size Oto Yaşam Gazetesi'nden aktarmaya çalışıyoruz.
Kuşkusuz firmalar otomotiv alanında gerçekleştirdikleri bu gelişmeleri ve yenilikleri öncelikli olarak konsept modeller ile kamuoyuna sunuyorlar. Bu modeller ile gelişmelerini, geleceğe bakışlarını yansıtan firmalar ayrıca yoğun rekabetin yaşandığı sektörde bir adım öne çıkıyorlar.
Konsept otomobiller otomotiv tarihiyle birlikte hayatımıza girerken, sektör bu modeller ile geleceğe ışık tuttu ve ilkleri hep bu modeller ile kamuoyuna yansıttı. Firmalar tarafından yaratılan konsept modellerin bugüne kadar belki bir çoğu hiç gitmiyordu bile. Ama firmalar bu modellerde kullanılan yeni sistemleri seri üretime geçirecekleri yeni modellerde uygulayarak otomobil dünyasını şekillendirdiler.
Geçtiğimiz günlerde Amerika'nın iş dünyasının nabzını tutan en etkili dergilerinden biri olan Forbes, 100 yılı aşkın bir süredir hayatımıza giren belki de binlerce konsept modelin içinde en iyi 10 tanesini belirledi. Forbes'un tüm dünyayı kapsayan araştırmasının ardından belirlediği dünyanın en iyi 10 konsept modelinin kuşkusuz en önemli ortak özelliği otomotiv sektörüne sağladıkları katkı oldu. Forbes'un belirlediği dünyanın en iyi 10 konsept otomobili şunlardan oluşuyor:
1976 Alfa Romeo New York Taxi
Dünyanın en etkili tasarımlarından biri olan Alfa Romeo New York Taxi isimli konsept model, İtalyan tasarım firması Italdesign tarafından 1976 yılında yaratıldı. Tarihin en düzgün ve en beğenilen konsept otomobillerinden biri olan modelin tasarım fikirleri bugün halen Avrupa'daki bir çok araçta kendini gösteriyor. Renault Espace'da bunlardan biri. Şu an bu konsept model New York Müzesinde sergileniyor.
1970 Mercedes-Benz C111
Otomotiv dünyasında C 111 projesi, Mercedes-Benz'in yarattığı en radikal tasarımlardan biri olarak bilinir. Gerçektende kanat şeklinde üste doğru açılan kapıları, ortada bulunan motoru ile bu süper otomobil Mercedes karekterinin çok dışında yer almıştır. Mercedes tarafından 1969 yılında tanıtımı yapılan bu konseptin ikinci jenerasyon versiyonu 350 beygir gücündeki motoru ile 300 kilometre hıza ulaşıyordu.
1991 Audi Avus Quattro
‘Vaoov’ terimi iş dünyasının bir klişesidir. Ama Audi'nin Avus Quattro konsepti bu klişenin gerçek olduğunu ispatlayarak, hakedilen şeylere de ‘vaov’ denileceğini gösterir. Otomobil dünyasında insanlar hala 1991 Tokyo Fuarı'nda Avus Quattro'nun üstündeki örtü kaldırıldığı zaman yaşadıkları heyecanı konuşur. İsmi daha sonra Almanya'da bir yarış pistine verilen bu konsept, teknolojik anlamda sektörün öncüsü durumunda. Model Audi tarafından üretimi yapılan ilk alüminyum iskelete sahip otomobil özelliğine sahip.
1954 General Motors Firebird 1
Firebird 1, bugün jet uçaklarını andıran bir çok tek kişilik otomobil tasarımlarının öncüsüdür. Gaz türbin motorun kullanıldığı Firebird 1, görsel ve işlevselliğin bir kombinasyonu olarak en iyi konsept modeller arasında yer alıyor.
1961 Chevrolet Mako Shark Corvette
Chevrolet Corvette kuşkusuz otomotiv efsanesidir ve yıllardır bu modelin makyajlanmış hali önce konseptlerle kamuoyuna gösterilir. 1953 yılında ilk olarak New York Waldorf-Astoria otelinde konsept olarak tanıtılan Corvette'nin 1961 yılındaki Mako Shark isimli konsept modeli tarihin en güzel konseptlerinden biri olarak hafızalarda yer aldı. Bu konsept model 1963 yılında seri üretime geçti.
1938 Buick Y-Job
General Motors tarafından otomotiv endüstrisinin ilk konsept modeli olduğunu söylenen, ‘Buick Y-Job’ tarihin kuşkusuz en etkileyici otomobillerinden biri. GM'in Başkan Yardımcısı Darwin Clark bu modelin listenin en tepesinde olması gerektiğini belirterek, ‘‘1940'larda otomotiv tasarımında bir çok ilke imza atarak moda yaratan bu modeldeki birçok yenilik 1960'lara kadar bir daha görülmedi’’dedi. Harley Earl tarafından tasarlanan ‘Y-Job’ birçok yeniliği içinde barındırırken, içeri çekilebilir farlar bunlardan bir tanesiydi.
1988 Oldsmobile Aerotech
Şu an GM'in Amerika Tasarım Başkan Yardımcısı olan Ed Welburn tarafından peçete üzerine çizilerek tasarlanan ve bittiğinde orjinaliyle aynı olan bu performans otomobili hız ve dayanıklılık rekorlarına sahip. 410 kilometre hıza ulaşan bu otomobil, gerçekten tarihteki en iyi konseptler arasında yerini alıyor. Ayrıca bu otomobilin listeye girmesindeki diğer bir etken ise tarihte görkemli bir yere sahip Oldsmobile markasının GM tarafından unutularak öldürülüyor olması.
2001 Toyota Pod
Toyoto ve Sony tarafından geliştirilen Pod isimli bu model, eğlenceli konsept modellerin en başında yer alıyor. Sahip olduğu sensörler ile sürücüsünü monitörden uyaran bu modelin yüzü ışık saçıyor ve sürücüsüne bağlı olarak bu ışıkların rengi değişebiliyor. Eğer sürücü otomobili agresif bir şekilde kullanıyorsa, Pod'un ışıkları kırmızıya dönerek bu durumu tasvip etmediğini gösteriyor. Eğer otomobil içeride mutlu bir durum hissederse bunu yansıtıyor.
1970 Lancia Stratos O
Listeye giren Bertone'nin bu tasarımıda aradan geçen 34 yıla rağmen hala çağ ötesi olduğunu gösteriyor. İtalyan otomotiv firması Fiat'ın markalarından Lancia için tasarlanan bu konsept modelde, Bertone, Lancia Fulvia'nın motorunu kullanarak çizgi ötesi bir tasarım meydana getirmiş.
1992 Ford Ghia Focus
1990'lı yılların büyük çoşkuyla karşılaşan en önenli tasarımlarından biri Ford'un Ghia Focus konseptiydi. Bu model o yıllarda spor otomobil tasarımlarının yeniden canlanmasında etkili oldu. Ford'un sahip olduğu İtalya'da bulunan Ghia tasarım ofisinde fiberglass malzemeden yaratılan bu model, 2002 yılında 1 milyon 107 bin dolara satıldı.