Mustafa KINALI
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2003 01:53
İstanbul'un en eski parkı Gülhane, iki yıldır gördüğü onarımdan sonra yeniden hizmete açıldı. Bu onarım 11 trilyon liraya patladı. Parkın fonksiyonları da değişti: Artık hayvanat bahçesi yok, şenlik ya da piknik yapılamıyor.
Ancak Gülhane'ye gelenler seyir teraslarından İstanbul Boğazı'nı seyrediyor. Yeşil oranı yüzde 55'ten 78'e çıkarıldı, 330 bank konuldu, gezi yolları düzenlendi.
ANA ARTER TRAFİĞE KAPATILDI
Parkın iki kapısını birbirine bağlayan ana arter trafiğe kapatılarak yayalaştırıldı. Profil demir direkler, elektrik telleri, telefon hatları artık eskisi gibi görüntü kirliliği yaratmıyor. Parkın altyapısı tamamen yenilendi. Kent mobilyalarından farklı tiplerde 330 adet oturma bankı imal edilerek, parkın değişik noktalarına yerleştirildi. Sarayburnu'nun hemen üst tarafına, parkın sınırları içinde seyir terasları oluşturuldu.
80 BİN BİTKİ, 24 BİN LALE DİKİLDİ
Parkta 1796 adet ağaç, ağaççık ve çalı bulunuyor. Bunların 449'u anıt ağaç. 80 bin bitki ile 24 bin lale soğanı dikilen parkta çimlendirme çalışmaları da tamamlandı. Beton zeminler kaldırıldı, yeşil alan haline getirildi. Gülhane Parkı'nın yüzde 55'i yeşil alandı. 38 bin metrekare daha yeşil alan kazandırılarak, bu oran yüzde 78'e çıkarıldı. Özelliğini yitirmiş toprak tabakası 15-20 santimetre kaldırılarak yerine, çim ekimine uygun bitkisel toprak konuldu.
HAYVANAT BAHÇESİ ARTIK YOK
Parka gelenlerin hemen ilk ziyaret ettiği yerlerden biri olan hayvanat bahçesi artık yok. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bu çalışmalar sırasında hayvanları koruyabileceği bir yer olmadığı için, onları bakılabilecekleri yerlere gönderdi. Ancak İstanbulluların büyük bir hayvanat bahçesine sahip olmaları için de Gaziosmanpaşa'da her hayvanın kendi ortamında yaşayabileceği, dev bir hayvanat bahçesi, bir safari park yapımı için harekete geçti.
ESKİ AHIR KÜLTÜR MERKEZİ OLUYOR
Sur-u Sultani olarak bilinen park giriş kapılarının bulunduğu sur duvarlı ve Alay Köşkü arasındaki duvarlar temizlendi. Askeri kışla arkasında kalan eski ahır binası da büyükşehir belediyesi tarafından restore edilerek bir kültür merkezine dönüştürülecek. Burada kütüphane, sergi salonu, fuaye, çok amaçlı salon, muhallebici, halı-kilim atölyesi, el sanatları atölyesi, toplantı salonu ve yönetim birimleri bulunacak. Ayrıca Askeri Kışla binası ile Ahırlar arasındaki dar yol da kültür sokağı haline getirilecek. Park içindeki eski Park ve Bahçeler Müdürlüğü binası restore edilerek, kafeterya ve lokanta olacak. Kültür Merkezi haline getirilecek Askeri Kışla binası ile bu bina bağlantılı olacak ve bu iki yapı kompleksi içinde Tanzimat Müzesi yeniden kurulacak.
ETKİNLİKLER ÇAYIRDA YAPILACAK
Daha önce konserlerin düzenlendiği alanda bulunan beton yapılar kaldırılarak, burası birçok etkinliğin yapılacağı şölen çayırı haline getirildi. Parktaki 650 metrelik havuz da yenilendi. Fıskiye ve aydınlatma sistemi kuruldu. Nemden dolayı sarnıca zarar vermesi nedeniyle, akvaryum kaldırıldı. Restorasyonu sürdürülen sarnıç, sergi salonu olarak kullanılacak.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ FEN İŞLERİ DAİRE BAŞKANI YUNUS BALTA
Gülhane Avrupa'daki örnekleri gibi aynı zamanda bir SİT alanıdır
Gülhane Parkı, tarihi olayların yaşandığı bir mekan ve sit alanı. Avrupa'da bunun gibi birçok park var. Oralarda da lunaparkmış, hayvanat bahçesiymiş, piknik alanıymış, böyle yerler yok. 1955'ten önce de park, doğal görünümündeydi yine o görünüme kavuşmuş oluyor. İstanbullular, 1800 tescilli ağaca sahip, tarihi özellikleri olan bir mekana geliyor bugün. Burada şehir gürültüsünden uzakta dinleniyor, sohbet ediyor. Belki de şiir yazacak, ruhunu dinlendirecek. Tarihi mekan içindeki binaların restore edilmesi sonucu oluşacak kültür merkezlerinde de çay-kahve içme olanağı bulacak. Şimdilik bir çay bahçesi bulunuyor ama bizimle mahkemelik. Onu da parktan çıkaracağız.