Tarihi kilise depo oldu

Güncelleme Tarihi:

Tarihi kilise depo oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2006 12:29

MERSİN’in Silifke İlçesi’ne bağlı Taşucu Beldesi’nde 19’uncu yüzyıldan kalma kilise depo olarak kullanılıyor. Taşucu Belediye Başkanı CHP’li Ali Şahin, özel mülkiyete ait kiliseyi kamulaştırıp restore etmeyi ve ibadete açmayı planladıklarını söyledi.

Kasapoğulları Ailesi'ne ait portakal bahçesinin ortasında bulunan 300 metrekare büyüklüğündeki eski kilise, hurda malzemeler, tarım aletleri ve meyve kasası deposu olarak kullanılıyor. İlgisizlik ve bakımsızlık nedeniyle harabeye dönen kilisenin iç duvarlarında melek ve insan tasvirlerinin bulunduğu resimler dikkat çekiyor. Ancak, bu resimler de korunmadığı için silinme ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Yıllardır hiç restorasyon görmeyen kilisenin duvarları da her an çökecekmiş izlenimi veriyor.

Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ayşe Aydın, tarihi kilisenin üzerindeki yazıtlar silindiği için adını ve hangi cemaate ait olduğunu bilemediklerini, ancak, duvarlarındaki resimler ve mimari yapısı nedeniyle 19’uncu yüzyılda yapıldığını tahmin ettiklerini açıkladı.

Kilisenin doğusunda 13- 14’üncü yüzyıllara ait bir başka kiliseye ait yön bulmak için yapılmış ‘Apsis’ (Koordinat) denilen parçanın bulunduğunu bildiren Doç. Dr. Aydın, “Islahat Fermanı’yla gayri Müslimler Müslümanlarla eşit olunca Anadolu’da birçok kilise inşa edildi. Bu kilisenin de 19’uncu yüzyılın ikinci yarısında, hatta sonlarına doğru yapıldığı tahmin ediliyor. İncil’den alınan konuların duvarlarına resmedildiği bu kilisenin restorasyona ihtiyacı var. Bu gidişle duvarlarındaki resimlerin hepsi yok olup gidecek” dedi.

BELEDİYE KAMULAŞTIRACAK

Taşucu Belediye Başkanı Ali Şahin, bu tarihi binayı sahiplerinden kamulaştırarak restore etmeyi planladıklarını söyledi. Bu sayede, beldelerine yerleşmiş 90 Alman aile ve beldelerini ziyarete gelen turistler için ibadethane imkanı sağlamış olacaklarını bildiren Şahin şöyle dedi:

“Özel mülkiyette bulunan kilisenin çevresi eski yerleşim yeri olduğundan Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nca birinci derece SİT olarak ilan edilecekti. Belediyemizin girişimleri sonucu üçüncü derece SİT alanı çıkarılmıştır. Kilisenin bulunduğu adada belediyemizce koruma amaçlı imar planı yapılmış, kurul tarafından onaylanmıştır. Kilisenin bulunduğu parseli kamulaştırıp röleve ve restorasyon projeleri yapıp çalışmalara başlayacağız. Kamulaştırma bedeli için İl Özel İdaresi’nden röleve ve restorasyon projeleri yapımı için ise Tarihi Kentler Birliği’nden maddi destek sağlanacaktır. Üyesi olduğumuz Tarihi Kentler Birliği’nden imar planı ve imar uygulaması için 14 bin 600 YTL hibe alınmıştır.”

Tarihi kilisenin sahipleri açıklama yapmaktan kaçınırken, kilisenin atıl halde kalmasını içine sindiremediğini vurgulayan Silifke Turizm Bürosu Müdürü Hamza Uçar ise, "Kilisenin turizme kazandırılmasını bizler de çok istiyoruz. Kamulaştırma işleminin ardından turizme kazandırılacak kilisenin, yerli yabancı turistlerin ilgisini çekeceğini umuyorum” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!