Tarihi kentte ilk Türk balesi

Güncelleme Tarihi:

Tarihi kentte ilk Türk balesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 1998 00:00

Haberin Devamı

Hırvatistan'ın tarihi ve turistik kenti Dubrovnik ilk kez bir Türk bale grubunu ağırladı. Bu yıl 49'uncusu gerçekleştirilen Dubrovnik Yaz Festivali'ne katılan Ankara Devlet Balesi, Oytun Turfanda'nın koreografisiyle ‘‘Yoz Döngü’’, Uğur Seyrek'in koreografisiyle Ravel'in ‘‘Bolero’’su ve Uwe Sholts'un koreografisiyle Beethowen'ın ‘‘7. Senfoni’’sinden oluşan ‘‘Senfonilerle Dans’’ adlı gösteriyi sergiledi.

Dubrovnik'in Eski Kent adıyla anılan tarihi ve turistik bölümündeki meydanda yapılan festivale Hırvatlar kadar turistler de ilgi gösterdi. Yaklaşık 750 kişinin izlediği ve iki saat süren gösteri sırasında dansçılar 30 derecenin üzerindeki hava sıcaklığı ve yüksek nem oranı nedeniyle zor anlar yaşadılar. Dubrovnik dışından getirilerek meydana yerleştirilen sahnenin küçüklüğü ve kulisinin bulunmaması da gösterileri etkileyen olumsuzluklar arasındaydı. ‘‘Senfonilerle Dans’’, bütün bu olumsuz şartlara rağmen festival yetkililerine göre en çok izleyici toplayan gösterilerden biri oldu.

Gösterinin ilk bölümünde yer alan ‘‘Yoz Döngü’’, Türk ezgileri ve yerel motifler taşıyan kostümleriyle dikkat çekti. Daha sonra sırasıyla sergilenen ‘‘Bolero’’ ve ‘‘7. Senfoni’’ modern koreografileriyle izleyiciden büyük alkış aldı. Özellikle ‘‘7. Senfoni’’ ile ilgili izleyicinin yorumu, bu turnenin başarısının bir özetiydi:

'Türk baleciler gösterinin sonunuda bizi tatlı ikram ettiler.'

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Hüseyin Akbulut, Türkiye'nin çağdaş yüzünü burada sergilemekten mutluluk duyduklarını, ülkeler arasındaki sıcaklığın ve dostluk bağının ancak sanat aracılığı ile kurulabileceğini bir kez daha kanıtladıklarını belirtti.

Türk balesinin Dubrovnik Yaz Festivali'ne daveti geçen yıl Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in Hırvatistan gezisi sırasında yapılmıştı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!