Tarihi Huber Köşkü ev sahibine kavuştu

Güncelleme Tarihi:

Tarihi Huber Köşkü ev sahibine kavuştu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2000 00:00

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı'na ait olan fakat Kenan Evren'den bu yana kullanılmayan Huber Köşkü önceki gün nihayet sahibine kavuştu. Cumhurbaşkanı Sezer, yaz dönemi çalışmalarını da bu köşkte sürdürecek.

CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer, seçildikten sonra İstanbul'a gerçekleştirdiği ilk ziyaretinde Tarabya'daki Huber Köşkü'nde kalmayı tercih etti. Milli Güvenlik Kurulu toplantısına başkanlık yapmak üzere gelen Sezer, 1985'den beri Cumhurbaşkanlığı'na ait olan köşkte 7'nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren'den sonra geceleyen ilk cumhurbaşkanı oldu. Sezer, köşkün bahçesinde yapılan özel konutu kullandı.

Semra Özal sevmezdi

8'inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal, eşi Semra Özal köşkü sevmediği için Harbiye Orduevi ve Çırağan Sarayı'nda kalıyordu. Köşk, Özal döneminde hiç kullanılmadı. 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ise İstanbul'a geldiğinde genellikle Etiler Aydın Sitesi'ndeki evinde kalıyordu. Demirel köşkü bazı resmi kabullerde kullandı, ancak hiç gecelemedi.

Huber Köşkü, 1985’te 7'inci Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in çabaları sonucu kamulaştırılmıştı. Cumhurbaşkanı ve yabancı konukların kullanımı için Maliye ve Gümrük Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen kamulaştırma işlemi o günlerde tartışmalara neden olmuştu. Kamulaştırma bedelinin ödenmesi, Notre Dame Sion öğretmenlerinin geçiş yolunun kapanması nedeniyle yaşanan sorunlar dava konusu olmuştu.

Demirel restore ettirdi

Köşk 1994’de Demirel'in emriyle restore edildi. Bahçesinde cumhurbaşkanının ikameti için iki katlı dört blokluk bir kompleks, yabancı devlet adamlarını ağırlamak için yine iki kat ve dört blokluk Devlet Konukevi inşa edildi. İki bina arasınahavuz yapıldı.

Köşkün 64 bin metrekarelik bahçesinde cumhurbaşkanlığı danışmanı, başyaveri, üst düzey bürokratları için lüks konutlar personel için lokal ve yemekhane inşa edildi. Helikopter pistine de sahip olan kompleksin dış duvarları ve yolları da yeniden yapıldı.

Altı kez el değiştirdi

Tarabya'da Kalender Orduevi'nin yanında bulunan Huber Köşkü, 2'inci Abdülhamit zamanında inşa edildi. Avusturya asıllı silah tüccarı Auguste Huber köşkünün arazisini Düzoğlu ve Tıngıroğlu ailelerinden aldı. İtalyan mimar Eredi D'Aronco'nun projesiyle tamamen ahşap olarak inşa ettirdi. İngilizler'in İstanbul'u işgal ettiği 1919 yılında Huber Türkiye'den ayrılınca köşkü eski maliye bakanlarından Necmettin Molla satın aldı. Köşk daha sonra Mısırlı Prenses Kadriye Sultan'a satıldı. Prenses Mısır'a dönerken köşkü Notre Dame Sion rahibelerine bıraktı. Köşk, 1973 yılında Huber köşkü ortakları arasında Raif Dinçkök, Osman Boyner, Roben İpekel, Tahsin Çarmıklı, Ahmet Sipahioğlu gibi ünlü işadamlarının olduğu Boğaziçi İnşaat Turizm A.Ş.'ye satıldı. Bina ve arazisi 1985'te, Cumhurbaşkanlığı Yaz Köşkü olarak kullanılmak amacıyla kamulaştırıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!