Tarihe ilgi duydum

Güncelleme Tarihi:

Tarihe ilgi duydum
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2009 00:00

Bir dönem kıvrak dans hareketleri ile dünya müzik piyasasının altını üstüne getiren Shakira, uzun aradan sonra “She Wolf” albümüyle karşımıza çıktı. Dream TV kameraları da onu Londra’da yakaladı. CNN Türk Londra muhabiri Metin Güneş’in sorularını yanıtlayan şarkıcı, albüme adını veren “kurt kadın”ın günümüz kadınlarının tamamını temsil ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

SHAKIRA FOTOĞRAFLARI     

* “She Wolf”... Ne güzel bir başlık... Kim bu “Kurt Kadın” peki?        

- Bu kurt kadın yalnızca ben değilim. Günümüzün kadını... Hatta bireysel özgürlükleri için savaşmak isteyen herkes... Bilinçaltındaki istekleriyle bağlantı halinde olan, onları özgürlüğe kavuşturan, önyargılardan ve peşin hükümlerden sıyrılan, mümkün olduğunca özgür herkes...

* Bu albümde, Latin kökeninizle pek alakası olmayan elektronik öğeler mevcut... Bu değişimi nasıl açıklıyorsunuz?  

- Müziğe olan tutkumu ifade etmek için sürekli yeni olanaklar ve yeni yollar arıyorum. Aynı formülü sürekli tekrar etseydim gerçekten sıkılırdım. Bütün bir yılı stüdyoda şarkı yazarak, onları düzenleyerek ve prodüksiyonunu yaparak geçirdim. Sonuçta çok elektronik, dans odaklı ve yüksek tempolu bir albüm ortaya çıktı. Sanırım başından beri böyle bir albüm yapmayı, insanların bu müzikle eğlenmelerini istiyordum.

* İmza attığınız hayır işlerinden dolayı UNICEF tarafından ödüllendirildiğinizi duydum. Bir süper starsınız, güzelsiniz, yeteneklisiniz, çocukların koruyucususunuz. Aynı zamanda üniversite öğrencisisiniz. Bize yaptığınız yardım işlerinden ve akademik çalışmalarınızdan biraz bahseder misiniz?

Haberin Devamı

- Okulu bıraktıktan sonra tarihe ilgi duymaya başladım. Üniversiteye gitme fırsatım olmadı, çünkü çok küçük yaşta kariyer yaptım. 13 yaşında Sony Music ile ilk albümüm üzerinde çalışıyordum, düşünün! Bu yüzden ilgilendiğim konuda öğrenim görme şansı bulamadım. Ancak bir önceki turne sonrasında ufak bir ara verip üniversiteye gitmeye karar verdim. Batı Uygarlığı Tarihi okudum. Bu çok sevdiğim bir konu... Öğrenci hayatı yaşamam gerekiyordu.
   
* Öğrenci hayatı derken?

- Şapka takıyor, bol pantolonlar giyiyor, koca bir sırt çantası taşıyordum. Yani diğer öğrencilerden hiçbir farkım yoktu. Sanırım daha çok erkek çocuğu gibi görünüyordum. Fark edilmemek ve öğrenci hayatının tadını çıkarmaktı niyetim. Öyle de yaptım.

* Peki, imza attığınız yardım projelerinden de söz eder misiniz?

- 18 yaşındayken, Kolombiya’da “Pies Descalzos” (Çıplak Ayaklar) adlı bir vakıf kurmaya karar verdim. O günlerden beri yokluk, çatışma, iç göç gibi sorunlarla boğuşan bölgelerde eğitim üzerine çalışmalar yürütüyoruz. Okullar yaptık. Ayrıca kaliteli eğitim, beslenme, psikolojik destek imkanı sunuyor, ebeveynlere mesleki eğitim şansı tanıyoruz. Bu benim kalpten yürüttüğüm bir dava... Gelişmekte olan dünyalarda büyüdüm. Kaç çocuğun eğitime hasret kaldığını, kaç ailenin bunu sağlamaya gücü olmadığını görerek büyüdüm. Hep az da olsa bunun değişmesine yardım etmek ya da en azından ilgiyi bu konulara çekmek istedim. Dünya üzerinde milyonlarca çocuğun herhangi bir eğitime erişme imkanı yok.

Haberin Devamı

SADECE GÖBEK DANSI YAPAN BİRİ DEĞİLİM,

* Türkiye’de pek çok hayranınız var ve sizin müziğinizle sizin gibi dans etmeye bayılıyorlar. Ama son videolarınızda tarzınızın değiştiğini görüyoruz. Bu, kalça hareketi ağırlıklı danstan modern dansa keskin bir dönüş yaptığınız anlamına mı geliyor? Yoksa eski figürleri gelecekte yine görecek miyiz?
      
- Sadece bir vücudum var, ama bana onu farklı şekillerde hareket ettirme olanağı tanıyor. Dansın harika yanı da bu... Bir insana sundukları... Bence dans, insanı özgürleştiren araç... Fantezilerinizi, düşlerinizi, fikir ve görüşlerinizi ortaya çıkarıyor. O nedenle dans yeteneğimin farklı bir yüzünü göstermek istedim. Doğru, göbek dansı gibi figürleri gayet iyi yapabiliyorum ama başka şeyler de var. Sürekli yeni yanıtlar arıyor, yeni olanaklar araştırıyorum. “She Wolf” videosunda yapmak istediğim, göstermek istediğim şey de buydu... Birkaç ay içinde yayınlayacağım yeni video “Did It Again” klibinde de aynı durum söz konusu...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!