Güncelleme Tarihi:
Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden biri Harran, GAP sayesinde dünyanın en verimli ovası olma yolunda... Eski uygarlıkların beşiği Harran, şimdi yatırımcıların gözbebeği oldu. Uluslararası yatırımcılar artık Harran'da buluşacaklar.
Binlerce yıllık geçmişiyle insanlık tarihine ışık tutan Urfa ve Harran GAP'ın getirdiği kalkınmanın hızına ayak uydurmaya çalışırken kültürel ve tarihsel değerlerini koruyabilmek için zamana karşı inanılmaz bir yarış veriyor. Harran insanlık tarihinin ilklerini içinde barındırıyor. Dünya üzerindeki en eski yerleşim yeri bu bölgede ve dünyanın ilk üniversitesi yine Harran üzerinde kurulu. GAP'la gelen yatırımcıların ekonomik ilgisini Urfa ve Harran'ın yaşayan tarihine de yönlendirmeyi amaçlayan Urfa Valiliği bölgenin yanlızca ekonomik yönden değil yaşayan tarihiyle hatırlanmasını amaçlıyor.
Amaç bölge tanıtımı
Gerek kendi çabalarıyla gerek Harran Üniversitesi'nin çalışmalarıyla bölge coğrafyasında keşfedilmeyi bekleyen tarihi özelliklerini toprak üzerine çıkarmayı amaçlayan Urfa Valisi Şahabettin Harput, Edessa Otel ve Genel Müdürü Gürkan Akbay öncülüğünde bölge tanıtımına katkıda bulunmak amacıyla bir basın gezisi düzenlediler.
İki günlük gezi biraz aceleyle geçse de bu kısa süreye çok şey sığdı. Urfa, yaşayan tarihi, çarşıları ve kendine özgü mimarisiyle dünya turizmine kapılarını ardına kadar açmış durumda.
Türkülerle yolculuk
Urfa'nın ‘‘Etrafı dumanlı dağlar’’ türküsüyle çınlayan otobüste, dümdüz bir coğrafya üzerinde dolanırken türküye uygun bir dağ bile göremeden kendimizi tarihin başladığı Harran Ovası'nda bulduk. Ardından Otel Edessa'da geleneksel sıra gecesinde. Altmış yaşından sonra şöhreti yakalayan Kazancı Bedih'in türküleriyle şenlenen sıra gecesinde çekilen halay ve yenilen çiğ köfte Güneydoğu kültürünün vazgeçilmez birer parçası. Edessa Otel'de düzenlenen sıra gecesi öncesi bir basın toplantısı düzenleyen Vali Şahabettin Harput, Urfa'nın tarihi evlerini Şurkav Projesi'yle restore etmeye başladıklarını belirtti.
Harran'ın küçük köylü kızları bölgeyi sıkça ziyaret eden yabancı ve yerli turistlere kendi el yapımları nazarlıkları tanıtıyorlar.
Urfa'yla bütünleşen geleneksel sıra gecelerinin vazgeçilmez unsuru çiğ köfte Urfalı usta aşçıların ellerinde üretiliyor.
Hazreti İbrahim'in doğduğu mağaranın bulunduğu balıklı gölü ziyaret eden kadınlar hakkında çeşitli efsanelerin anlatıldığı gölün çevresinde adak adıyorlar.
Urfa ve Harran'ın turistik açıdan tanıtılması için bölgeye bir gezi düzenleyen Edessa Otel Genel Müdürü Gürkan Akbay, Vali Şahabettin Harput, Vali Vekili Ahmet Nayır ve Emniyet Müdürü Salih Tuzcu Urfa'nın tam anlamıyla bir turizm cenneti olduğunu belirttiler.
Dönüş Şirketler Grubu tarafından Harran Ovası'nda kurulan, jeotermal enerjiyle ısınan Türkiye'nin birinci dünyanın dördüncü büyük serasında hormonsuz sebze üretiliyor.