Güncelleme Tarihi:
Bu düşüncenin güçlenmesini sağlayan fosil, 78 milyon yıl öncesine ait, 4.7 metre uzunluğundaki Polycotylus latippinus canlısına ait. 1987’de keşfedilen fosilin üzerinde yapılan yeni incelemelerde, canlının karın boşluğunda henüz doğmamış yavruya ait kemikle tespit edildi. Bilim insanları bu durumu, annenin doğumdan önce ölmesine bağlıyor.
Dev kertenkelelerin yumurtlamak yerine doğurduklarını güçlendiren bulgu, yeni bir soruyu da akıllara getirdi: Denizde yaşayan dev kertenkeleler yunus ve balinalarda olduğu gibi gruplar halinde mi yüzüyordu?
Bu hafta Science dergisinde yayımlanan araştırma, tarih öncesi dinozorların doğurduklarını öne süren ilk çalışmayı oluşturdu.
National Geographic News editörü Robin O’Keefe, “İncelediğimiz canlının rahmi bir yumurta barındırmak için fiziksel ve mekanik olarak uyumlu değil” dedi. Batı Virginia Marshall Üniversitesi akademisyeni O’Keefe, “Tarih öncesi dinozoroların ağaçlara tırmanmak ve yumurtalamak için yeterli özelliğe sahip olup olmadığının iyi araştırılmadığını, bu canlıların doğurma kabiliyeti olup olmadığının ise kafa karıştırıcı olduğunu” belirtti.