Amasya’da coşkuyla karşılanan treni, Vali Yardımcısı Mehmet Ali Özkan, Belediye Başkanı İsmet Özarslan, Amasya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Muhittin Gürel ve vatandaşlar ilgiyle gezerek bilgi aldı. Türkiye Barolar Birliği Genel Sekreteri Güneş Gürseler, baro üyesi avukatlarla birlikte treni gezdi.
60’ıncı kuruluş yıldönümünü kutlayan Hürriyet Gazetesi ile TCDD ile ortaklaşa organize ettiği proje kapsamında, "Hürriyet Hakkımızdır/Tren Özgürlüktür" adlı tren, dün saat 10.00’da geldiği Amasya’da coşkuyla karşılandı. Kars’tan yola çıkan ve sırası Erzurum ve Erzincan’ın ardından Amasya Garı’na gelen tren ziyaretçilerin akınına uğradı. Treni gezmek için Amasya Garı’na gelen vatandaşlar, 1 Mayıs 1948’de yayın hayatına başlayan Hürriyet Gazetesi’nin, o tarihten günümüze, 1 Mayıs tarihli birinci sayfalarının yer aldığı sergiyi ilgiyle gezdi. Sergiyi Amasya Vali Yardımcısı Mehmet Ali Özkan, Belediye Başkanı İsmet Özarslan ve Amasya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhittin Gürel de gezdi. Çocuklar ise Uluslararası Af Örgütü’nün standında hayallerini resim yaparak anlatmaya çalıştı. Ayrıca garın bekleme salonunda "Aile İçi Şiddete Son" konulu sinevizyon gösterisi yapıldı.
Avukatlardan teşekkür
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu’nun Tanıtımı ve Geliştirilmesi konulu toplantıya katılmak üzere Amasya’ya gelen Türkiye Barolar Birliği üyeleri de Hürriyet Treni’ni gezdi. Türkiye Barolar Birliği Genel Sekreteri Güneş Gürseler, Hürriyet Gazetesi’nin 60’ncı yılında Türkiye Barolar Birliği olarak insan hakları etkinliği sırasında Amasya’da bu trenle buluşmuş olmaktan son derece mutluluk duyduğunu belirtti. "Avukatlarla birlikte insan haklarının gelişimi konusundaki düşüncelerimizi payşlaştık" diyen Gürseler, "Hürriyet Gazetesi’nin bu programını destekliyor ve kendilerine teşekkür ediyoruz. Burada demiryolu özgürlüktür sloganını da görünce geçmişte demiryolu komünistliktir diyenlere bir nazire olarak demiryolunun ne kadar önemli olduğunu birkez daha Türk halkına hatırlattıkları için teşekkür ediyorum" dedi. Gürseler sözlerini şöyle sürdürdü:
Anadolu tren istiyor
"Demiryoylu özgürlüktür. Büyük
Atatürk 10 yılda demir ağlarla anayurdu örmüş. Ama ondan sonra geriye gidilmiş durumda. Bu trenle Anadolu da tekrar demiryolu isteği ortaya çıkarılmaya çalışılmakta. Türkiye’de demokrasinin eksiklerini gidermek ve demokrasimizi çağdaş yapmak istiyoruz. Biz avukatlar olarak bu konuda çalışıyoruz. Hürriyet Gazetesi’ne de bu çalışmasından dolayı teşükker ediyoruz."
Daha sonra Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı Proje Koordinatörü Neşe Hacısalihoğlu ile İnsan Hakları Eğitici Eğitimi veren Derya Durmaz da Türkiye Barolar Birliği üyeleri ile birlikte bulundukları illerde kadına yönelik şiddeti azaltmak için yapabilecekleri çalışmaları tartışarak bilgi alışverişinde bulundu.
Başkan Özarslan’ın dileği
Treni gezen ve büyük keyif aldığını söyleyen Amasya Belediye Başkanı İsmet Özarslan ise, şunları söyledi:
"Burada treni karşılamak olmaktan dolayı çok büyük mutluluk duyuyorum. TCDD ile Hürriyet’i böylesine önemli bir projeye imza atmış olmalarından dolayı kutluyorum. Hürriyet Gazetesi’nin kuruluşu olan 1 Mayıs 1948’ten bugüne 60 yıllık dönemin her aşamasını adım adım bugün burada gördük. Hürriyet, özgürlük diyoruz. Yasaksız bir Türkiye için gayret gösteriyoruz. Daha iyi günleri hep beraber yaşayacağız."
İnsan haklarının herkesin üzerinde durması gereken bir hak olduğunu kaydeden Belediye Başkanı İsmet Özarslan, "Kadınlarımızın, çocuklarımızın şiddette maruz kalmaması çok önem verdiğimiz bir konu. Hürriyetin, egemenliğin, insan haklarının öneminin, şiddetin zararlarının anlatıldığı bu proje bence çok başarılı olmuştur. Bu trenin bir amacı da Devlet Demiryolları’nın aldığı mesafeyi insanlara anlatmak ve treni sevdirmektir" diye konuştu.
Tiyatro Vagonu’nda Akbank Çocuk Tiyatrosu’nun sergilediği ve yönetmenliğini Işıl Kasapoğlu’nun yaptığı "Masal Masal İçinde" adlı oyunu çocuklar büyük coşkuyla izledi. Oyunu çok seven Amasyalı çocuklar büyük keyif aldı.
Sivas’ta gece tiyatrosu
Hürriyet Gazetesi ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) ortak girişimiyle 1 Temmuz’ta Kars’tan yola çıkan "Hürriyet Hakkımızdır, Tren Özgürlüktür" treni, gecikmeyle geldiği Sivas’ta Vali Vekili Mete Buhara, Belediye Başkan Yardımcısı Erdoğan Tunç tarafından karşılandı. Trene büyük ilgi gösteren Sivaslı çocuklar, tiyatro vagondaki "Masal Masal İçinde" adlı oyunu heyecanla izlediler. Oyun sonrası çocuklara birbirinden güzel hikaye kitapları dağıtıldı. Garın bekleme salonunda ise insan hakları eğitimi verildi. "Hürriyet Hakkımızdır, Tren Özgürlüktür" treni, dün saat 03.30’da Sivas Garı’ndan Amasya’ya hareket etti.
Bir arkadaşım var elleri büyük, gözleri patlak, onu sevme hakkım var değil mi
Daha birkaç gün önce Kars’ta değil miydik? Demiryolu bizi hangi ara Orta Karadeniz’in Yeşilırmak Vadisi’nde dantel gibi işlenmiş Amasya’ya taşıdı? Geceye Sivas’ta başlayıp sabaha Amasya’da uyanmak ne güzel. Teşekkürler TCDD.
Ama Amasya’ya gelmeden öncesi var: Biliyorsunuz, Hürriyet Hakkımızdır Treni, Sivas Garı’na bir gecikmeyle, önceki akşam sekizde girebildi. Nedenlerini dün anlatmıştım, ama bir nedeni daha kaydetmeliyim. Akşam saatlerinde Sivas’ın Çetinkaya Beldesi Belediye Başkanı Veli Tecel, trenimizi sevimli bir zorlamayla durdurdu, desteklerini anlattı, sonra bıraktı.
Yani, arada bir tek tük "Sizi protesto etmek için bekliyoruz" mesajları alan ve "Tabii, protesto da bir insan hakkıdır" cevabı veren trenimiz, daha çok destek görüyor.
Ankara Garı için emanet
Çoğuna istemeden "Kara tren gecikir, belki hiç gelmez" türküsünü söylettiğimiz Sivaslıların önemli bir bölümü yine de gardaydı. Akbank Çocuk Tiyatrosu’nun gösterisini saat 21.00’de garda izleyen, masal kitabını alan çocuklar mutluydu. Yine geç bir saat olmasına rağmen, garın bekleme salonunda yapılan insan hakları eğitim ve sohbetine 23 kişi katıldı.
Ama treni en heyecanla bekleyenler, kendilerine "657 4/C Mağduru" diyen bir gruptu. Gayet hazırlıklıydılar: İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin pek çok maddesini alt alta sıraladıkları ve her birinin altında o maddeye ilişkin haklarının nasıl ihlal edildiğini anlattıkları bir dosya uzattılar elimize. Özetle, "Bizler bu memleketin nesilleriyiz, vatan toprağında vatani görevimizi yaptık, vergimizi verdik, çocuklarımıza vatan millet ve insan sevgisi aşıladık. Ne mi oldu? Vatan bize iş verdi, siyasetçilerimiz aşımızı, ekmeğimizi elimizden aldılar. Adına özelleştirme dediler; bizlere senede 10 ay iş verip adımıza 4/C dediler" diyorlardı. Dosyayı Ankara Garı’nda milletvekillerine teslim etmemizi istediler. Aldık, götürüyoruz.
Çocuk ’gerçek’i görüyor
Şimdi vagonlarımızın pencereleri, Amasya’nın Cumhuriyet’in ilk yıllarında inşa edilmiş güzelim gar binasına bakıyor. Birinci Ulusal Mimarlık Akımı özelliklerini taşıyan bina, kiremit rengi ve beyaza boyanmış. Yanındaki ağaçlık alana "Hürriyet Hakkımızdır" sergi malzemesi çok yakışıyor. Onun hemen yanında Uluslararası Af Örgütü’nün nota sehpalarına iliştirilmiş hak maddeleri var.
Yaklaşık 60 çocuk, hemen onun önünde Af Örgütü’nün genç ve yorulmaz eğitimcisi Ela Esra Günad’la resim atölyesi yapıyor. Biri hak ve özgürlük deyince, hemen demir parmaklıklar çizmiş ve altına "özgürlük hakkı" yazmış. Diğeri, kendi ülkesinde kötü muamele görenlerin başka ülkelere seyahat hakkını savunuyor. Günad’ın Amasyalı çocuklarla ilgili şöyle bir tespiti var: "Doğuda biraz daha düşünce özgürlüğü, zorla evlendirme ve yaşama hakkı öne çıkıyordu. Burada daha çok seyahat etme, eğitim, tatil ve daha iyi koşullarda yaşama hakkı öne çıktı."
Farklı olana saygı
Unutmadan, bir de "farklı olana saygı" mesajı veren çocuk vardı: "Bir arkadaşım var, elleri çok büyük, gözleri patlak, ama böyle farklı da olsa onu seviyorum, sevebilirim değil mi?.."
Amasya’dan son not: Çorum’da bir toplantıya gitmekte olan 20 şehrin baro başkanları, Amasya’da Hürriyet Treni’ni ziyaret etti. Sergiyi geziyorlardı ki "Hürriyet Aile İçi Şiddete Son" Kampanyası Koordinatörü Neşe Hacısalihoğlu ve insan hakları eğitimcisi, oyuncu Derya Durmaz fırsatı kaçırmadı, onları derhal konferans vagonuna davet ederek, aile içi şiddete son kampanyasından ve insan hakları eğitimci eğitiminden söz ettiler. Ve her iki konuda da kendi illerinde çalışma yapmak için işbirliği sözü aldılar.
BUGÜN SAMSUN GARINDAYIZ
10.30 ve 13.30 Uluslararası Af Örgütü’nün çocuklarla atölye çalışmaları
11.00 Aile İçi şiddete Son Eğitimi
13.30 İnsan Hakları Eğitici Eğitimi
14.30 Akbank Çocuk Tiyatrosu Masal Masal İçinde oyunu
Gün Boyu: "Birinci Sayfalardan Hürriyet Hakkımızdır" ve "Demiryolu" sergileri.