Güncelleme Tarihi:
KUDÜS’teki Hebrew Üniversi-tesi’nden arkeologların yıllardır yürüttüğü kazılar sonucu bulunan müthiş hazinede, altın külçeleri, altın sikkeler ve takılar var. Kazıyı yöneten Arkeolog Dr. Eilat Mazar, hazinenin Ophel bölgesindeki çalışmalarda Bizanslılara ait bir kamu binasının yaklaşık 50 metre derinlikteki kalıntıları arasında bulunduğunu söyledi.
Persler’den kaçarken bırakmışlar
Buluşu, “Nefes kesici ve insanın hayatında bir kez görebileceği bir keşif” olarak niteleyen Dr. Mazar, “Burada daha çok Bizans dönemine ait önemli kalıntılara rastladık, o nedenle üzerinde Yahudiliğin sembolü olan bir madalyonla karşılaşmak tam bir sürpriz oldu” dedi. Dr. Mazar, hazinenin M.S. 614 yılında Kudüs’ün Persler tarafından işgal edilmesinin ardından bölgeden kaçan Yahudiler tarafından terk edildiğini tahmin ettiklerini söyledi.
Çok özel madalyon
Hazinedeki en değerli parça, üzerinde eski dönemlerde Yahudiliğin sembolü olan, bugün de İsrail devletinin ulusal sembolü sayılan tapınak şeklinin bulunduğu altın madalyon. Hazinedeki 36 altın külçesinin ise farklı Bizans imparatorlarının yaşadığı, M.S. 4’üncü ve 7’nci yüzyıllar arası dönemden kaldığı tahmin ediliyor. Ayrıca iki büyük altın küpe, bir gümüş külçe ve altın kaplı prizma şeklinde değerli taşlar da var.