A.A
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2006 10:54
Mersinli tantuniciler, Adana kebabında olduğu gibi yöresel yemeklerinin de marka tescilinin yapılması için çalışma başlattı.
Mersin Lokantacılar Odası Başkanı Hacı Özkan, tantuni salonları sayısının her geçen gün artığını, tantuninin işin ehli olmayan kişiler tarafından yapılması nedeniyle geleneksel lezzetinden uzaklaşmaya başladığını söyledi.
Kentte kayıtlı tantuni salonu sayısının 300 olduğunu, 200 civarında da kayıtsız tantuni salonu bulunduğunu belirten Özkan, ”Bilen de bilmeyen de tantunicilik yapıyor. Mersin'e özgü, Mersin kültürünün bir parçası olan tantuninin, işin ehli olmayan kişilerce yapılmasını engellemeliyiz” dedi.
Oda olarak tantuniye gramaj ve fiyat standardı getirdiklerini ifade eden Özkan, geleneksel lezzetin korunması için de Adana kebabında olduğu gibi standart getirilmesi ve tescil belgesi alınması gerektiğini kaydetti.
Bazı büyük kentlerde “Mersin Tantunisi” adı altında satılan yemeğin, gerçek tantuni ile alakasının bulunmadığını iddia eden Özkan, şöyle konuştu:
“En büyük denetleyici, tüketicinin kendisidir. Aslında tantuni dışardan göründüğü kadar basit bir iş değildir. Usta işin ehli değilse, tüketici tantuninin tadına varamaz. Mesela yağın kıvamı iyi ayarlanmazsa, tantuninin tadı kaçtığı gibi, tüketicinin sindirim sistemini de bozar. Tantuniye mutlaka standart getirmeliyiz. Bu yolda çalışıyoruz. Kentimize özgü bu yemeğin, işin ehli olmayan kişilerin elinde unutulup gitmesini istemiyoruz.”
İYİ TANTUNİ NASIL OLMALI?
Tantuniyi Mersin'e 19. yüzyılda çalışmaya gelen Arap işçilerin getirdiğini belirten Hacı Özkan, tantuninin et seçiminden ekmek seçimine kadar birçok lezzet standardı olduğunu söyledi.
Özkan, şöyle devam etti:
“Tantuni için mutlaka tosun eti kullanılmalı, tosunun budu veya biftek kısmı tercih edilmeli. Normal yağlı et tantuni, yağsız et biftek yapılır. Tantuninin ana malzemesi olan tosun etinin bıçakla ve kuşbaşı etin dörtte bir oranında doğranması şart. Kıymadan, ciğerden ya da tavuk derisinden tantuni olmaz. Etin pişirileceği tavaya dökülecek su, yağ ve baharat kıvamında ayarlanmalı. Tadına ulaşabilmek için pişmiş etin en az 60 gram olması gerekiyor.
Somun, açık ve lavaş ekmek arasına yapılan tantuniye domates, yeşillik, soğan ve baharat konulmalı. Etin ekmek arasında donmasına neden olacak yağ kesinlikle kullanılmamalı. Ayrıca tantuninin yanında şalgam veya ayran tercih edilmeli.”