Tanrıverdi ile muhtarlar arasında gerginlik

Güncelleme Tarihi:

Tanrıverdi ile muhtarlar arasında gerginlik
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2012 18:26

İZMİR’de 750 muhtarın katılımıyla gerçekleşen ’Yerel Yönetimler Şurası’nda konuşan AK Parti’nin yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, "Muhtarlıklar kaldırılmayacak" dedi. Bu sırada bazı muhtarlar "Yalan söylüyorsunuz. Bıçak kemiğe dayandı, özlük haklarımızı iyileştirin" diyerek tepki gösterdi. Tanrıverdi, "İdeolojik düşünceleri dışarıda bırakıp girmelisiniz" karşılığını verince salonda kısa süreli gerginlik yaşandı.

İzmir’de Balçova Termal Tesisleri Kardelen Salonu’nda İzmir, Manisa ve Aydın’dan gelen yaklaşık 750 muhtarın katılımı ile gerçekleşen ’Yerel Yönetimler Şurası’na, AK Parti’nin yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, AK Parti İzmir milletvekilleri Mehmet Tekelioğlu, Ali Aşlık, Nesrin Ulema ve Rıfat Sait de katıldı.

Türkiye Muhtarlar Derneği Federasyonu Genel Başkanı Bekir Kahyaoğlu toplantıda yaptığı konuşmada, "Muhtarlar rahatlıkla oturabileceği bir muhtarlık binası istiyor. Doğalgaz, elektrik, su ve internet ücretleri belediye tarafından karşılanırsa muhtarlar rahat bir nefes alır. Hala 1924 yılında çıkarılan yasa ile iş görmemiz mümkün değil" dedi.

Türkiye Muhtarlar Derneği Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı, İzmir Muhtarlar Derneği Başkanı Hasan Baykal da "Muhtarların sorumluluğu çok ama yetkisi yok. 1924 yılında çıkarılan Mahalle Muhtarları Yasası ne zaman sahiplenilecek, muhtarlar sahipsiz mi kalacak? Siyasi partilerin belediye başkan adayları her seçim döneminde bizlere gelir ve destek isterler. Muhtarlarla zaman zaman toplatılar düzenlenir. Seçim biter, muhtar unutulur. Biz istiyoruz ki bizi unutmayın. Bugün sahip çıktığınız gibi görev süreniz içinde de sahip çıkın" dedi.

MUHTARLAR MASASI KURULDU

AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay, partide ’Muhtarlar masası’ oluşturduklarını, muhtarların özellikle merkezi yönetimle ilgili sıkıntılarının çözümü için bu masaya başvurabileceklerini, çözüm için çaba gösterileceğini söyledi.

"İZMİR’DE ARSENİKLİ SU İÇİRİLDİ"

Konuşmaların ardından kürsüye çıkan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, Türkiye’de 34 bin 405 köy, 18 bin 460 mahalle olduğunu ve her yerde muhtarların görev yaptığını belirterek, Hükümet’in üzerinde çalıştığı Köy Kanunu ve Özlük Hakları Yasa Tasarısı için "Emeğinizin karşlığını almak zorundasınız. Hükümetimiz, önemli çalışmalar yaptı ve önümüzdeki aylarda sonuçlanacak. Muhtarların memnun olacağı, yüzünün asık olmayacağı, ’Bu muydu yapacağnız?’ demeyeceği Köy Kanunu ve Özlük Hakları düzenlemesini bu iktidar yapacaktır" dedi. Tanrıverdi şöyle devam etti:

"Köy meydanındaki çeşmeden köylerdeki musluklara kadar suyu getirdik. İzmir’de yıllarca kent merkezinde arsenikli su içildi. Bile bile içirildi. Hükümetimiz Gördes Barajı’ndan İzmir’e su taşıdı. Biz köylerde bile insanımıza sağlıklı su içirdik. Köylerde milletvekillerinden yaka silken var mı? Yok. Önceden köy muhtarları köylerde dimdik yürüyebiliyor muydu? Köy muhtarları köyüne suyu getiremediği, sorunlarını çözemediği için iki büklüm, vatandaşa mahçup şekilde görev yaparken, şimdi adam gibi görev yapmıyor musunuz? Ses verin."

"15 GÜN ÖDÜYORSUNUZ 30 GÜN SAYIYORUZ"

Tanrıverdi’nin "Sosyal güvenlik primini 15 gün ödediğinizde 30 gün sayıyoruz" sözleri üzerine salonda tansiyon yükseldi. Bazı muhtarlar "Yok öyle bir şey" diyerek ayağa kalkıp tepki gösterdi. Tanrıverdi, "Yalan konuşacak halim yok. Kim ’Sayılmıyor’ diyorsa gelsin onu sosyal güvenlik birimine göndereyim. Bunu köy muhtarlarımız için söyüyorum. Mahalle ile köyü, armutla elmayı da karıştırmayın. Hangi köy muhtarı ’Faydalanmıyorum’ diyorsa gelsin buraya. Bunların hiçbirini yeterli görmemiz mümkün değildir. İyileştirme gerekiyor" diye konuştu.

"SİZ ÖNCE ARANIZDA BİRLİĞİ SAĞLAYIN"

Konuşmasını sürdüren Tanrıverdi’nin "Mühür yetkiniz olsun istiyorsunuz ama e-devlete geçtik" sözüyle yeniden gerilen ortamda bazı muhtarlar "Öyle bir şey istemiyoruz" diye bağırdı. Tanrıverdi de "Siz önce aranızda birliği sağlayın. Muhtar derneklerinin sayısı çok fazla. 500’ün üzerinde dernek var, federasyon var. Her bir muhtar derneğimizin bize faksla, mektupla ilettiği görüşleri biz derleyip toparlayıp bir noktaya getiriyoruz. Herkesin beklentilerine cevap vermek kısa sürede zordur" dedi.

"İDEOLOJİK DÜŞÜNCENİZİ DIŞARDA BIRAKIP GİRİN"

Tanrıverdi’nin "Muhtarlıklar kalkmayacak" demesinin ardından ise bir grup muhtar, "Yalan söylüyorsunuz. Bıçak kemiğe dayandı. Özlük haklarımızı verin" diye bağırdı. Muhtarları sakinleştirmek için AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay, yanlarına gitti, ancak etkili olamadı. Tanrıverdi, "Birileri sizi istismar ediyor olabilir. Böylesi güzel bir toplantıyı kimsenin provoke etme hakkı yok. Siz kendi aranızda birlik olamıyorsanız daha çok yolumuz var demektir. Provoke amaçlı serzenişte bulunmaya kalkarsanız diğer muhtarlara da haksızlık yaparsınız, kendinize de. İdeolojik düşünceleri dışarıda bırakıp girmelisiniz. Bu konuda bütün arkadaşlarımız hassas olmalı" diye konuştu.

"İŞİ ’BİZ KAÇ PARA ALACAĞIZ ONU SÖYLE’ NOKTASINA GETİRMEYİN"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, muhtar ücretleri hakkında rakam telaffuz etmese de asgari ücretin altında olmayacağını belirterek, "Rakam telaffuz etmiyorum ama bu Hükümet sizi mağdur etmeyecektir. Asgari ücretin altında maaş olmasın beklentisi var. Bunu gerçekletirebilir miyiz, daha yükseğini verir miyiz bakacağız. Bu ücrete bağlı olarak çalışan başka bir işi olmayan muhtarların asgari ücretin altında maaş almamasını sağlamakta herhalde bizim görevimiz olmalı. İşi, ’Biz kaç para alacağız onu söyle’ noktasına getirirseniz başka haklarınızı kaybedersiniz. Bu biraz da gönüllülük işi. Siz bedel beklemeden işe talip olan arkadaşlarımız değil misiniz? Meseleyi ücrete endekslerseniz yanlış olur" dedi.

Bu söz üzerine bazı muhtarlar da "O zaman siz milletvekilleri de bedel beklemeden göreve talip olun" yanıtını verdi.

Tanrıverdi, konuşmasının ardından gerginlik yaşadığı muhtarların masasına gitti, ancak tartışma dinmedi. Çiğlili bir muhtarın, "İki cümle eleştirdik diye bize ’Provokatör’ diyemezsiniz. Biz özlük haklarımızı istiyoruz. Bize bunları verin" diye bağırdığı duyuldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!