Tanrılar Okulu’nda telif kavgası çıktı

Güncelleme Tarihi:

Tanrılar Okulu’nda telif kavgası çıktı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2013 01:19

Türkiye’de de büyük ilgi gören ‘Tanrılar Okulu’ kitabının yazarı Stefano D’anna ve yayıncısına dava açıldı. Yayın haklarının sahibi European School Of Economics, kitabın gerçek yazarının Elio D’anna olduğunu iddia ediyor.

Haberin Devamı

DÜNYADA en çok satan kitaplar listesine giren ‘Tanrılar Okulu’ adlı kitabı, Türkiye’de kendisi yazmış gibi bastığı iddia edilen European School of Economics’in eski Rektörü Prof. Dr. Stefano D’anna ile yayıncısı Nehir Ötgür’e dava açıldı. Kitabın gerçek yazarının, Elio D’anna olduğu ileri sürüldü. Türkiye’de kitapla ilgili faaliyetlerinin durdurulmasını talep eden European School Of Economics Ltd. şirketinin avukatları, İstanbul Fikir ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne verdikleri dava dilekçesinde şu iddialara yer verdiler: “Tanrılar Okulu isimli kitap, dünya çapında 12 ayrı merkezde 3 bine yakın öğrencisi bulunan okulun kurucusu İtalyan vatandaşı Elio D’anna tarafından yazılmış ve ders kitabı olarak okutuluyordu. Kitabın dünya ve Türkiye’deki her türlü telif, işleme, çoğaltma ve yayma hakları bu okula ait şirkete devredilmişti. İngiliz şirket, Tanrılar Okulu’nu ilk kez 2002’de İtalya’da bastı. Kitap 2 yıl sonra Türkçeye çevrildi. Kitabın Türkiye’deki her türlü telif hakkı, İngiliz şirkete aitti. Davalı Stefano D’anna, yazar Elio D’anna’nın kardeşiydi ve davacı okula ait şirketin eski bir çalışanıydı. Kitabın Türkiye’deki tanıtımı, telif ve lisans sözleşmelerini imzalama yetkisi, Prof. Stefano D’anna’ya verildi. Prof. D’anna, bir süre sonra kendisini kitabın yazarı olarak tanıtmaya başlayınca 2 Aralık 2010’da yetkileri elinden alındı. Okulla ve okula bağlı vakıfla ilişiği kesildi. Prof. D’anna, bu defa Türkiye’de kendi adıyla diğer davalı yayıncı Nehir Ötgür’le birlikte 2004 yılında kitabı kendi adıyla basarak piyasaya sürdü. Kitabın gerçek yazarı ve müvekkil şirketin başkanı Elio D’anna’nın kitapta kullandığı ismi, yani müstear adı Stefano E.D’anna’dır. İngiliz okulunda muhasebeci olarak çalışan Sossio Mosca ile kitabın yazım aşamasında yardım eden Marzia Giuntoli, İngiliz şirketinde uluslararası ilişkiler bölümünde görevli Kristin Renee Sharpe ise davanın ilk duruşmasında kitabın gerçek yazarının Elio D’anna olduğunu öne sürdüler. Duruşma ertelendi.

KARDEŞİNİ KISKANIYOR

Haberin Devamı

Stefano D’anna’nın avukatı mahkemeye verdiği dilekçeyle iddiaları yanıtladı: “Kitapta müvekkilimin ismi ‘Stefano Elio D’anna’ olarak geçiyor. Elio, müvekkilimin oğlunun ve dedesinin ismi olduğu için kitaba eklendi. Stefano D’anna, okuldaki görevinden uzaklaştırılmadı, son yıllarda eğitim kalitesi düştüğü için görevinden istifa etti. Elio D’anna, üniversite mezunu olmadığı için müvekkilimi kıskanmaktadır.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!