Güncelleme Tarihi:
Yüzyılın en büyük deneyi olarak kabul edilen, evrenin sırrını çözmek için yürütülen ‘Büyük Patlama’ araştırmasında çalışan İsviçre’deki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’ndeki (CERN) basın toplantısında, bundan tam 48 yıl önce parçacığın var olabileceğini ilk kez ortaya atan profesör Peter Higgs de yer alacak. Toplantıda, parçacığın yüzde 99.9 ihtimalle var olduğunun açıklanacağı öne sürülüyor. Ancak dünyanın en büyük parçacık çarpıştırıcısı Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’ndan (BHÇ) elde edilen sonuçların açıklanacağı CERN’deki tarihi basın toplantısı beklenirken, ABD’li bilim insanları ‘rol çaldılar’.
ABD’nin Illinois eyaletindeki Fermilab araştırma merkezi uzmanları, ‘Tevatron’ adlı parçacık hızlandırıcısında yaptıkları deneylerde, Higgs atomaltı parçacığının izlerinin 115 ile 135 giga elektronvoltluk kütle aralığında yoğunlaştığını bildirdiler. Chicago’dan yapılan açıklamaya göre Higgs bozonu yüzde 99.8 ihtimalle var. Ancak bunun bilimsel kanıt olarak kabul edilmesi için hata payının yüzde 0.2 değil, en fazla yüzde 0.14 olması gerekiyor. Bu izlerin Higgs bozonuna değil, başka atomaltı parçacıklara ait ‘kalıntılar’ olma ihtimali nedeniyle böyle bir hata payı var.
Higgs Bozonu nedir
HIGGS Bozonu, evrene yayılan, görünmez bir enerji alanında oluşturulduğu sanılan atomaltı bir unsur. Bu parçacık maddenin oluşumunu anlamada kilit öneme sahip. Bozonun evrendeki her şeye kütle kazandırdığı düşünülüyor.