Güncelleme Tarihi:
Emniyet Müdürlüğü ile Bağkur İl Müdürlüğü görevlilerinin ortak çalışmasında, emekliliğe hak kazanmadığı halde düzenlenen sahte belgelerle emekli yapılan bazı kişilerin kurumu zarara uğrattığı belirlendi. 2006 ve 2007 yıllarına ait dosyaları incelemeye alan Mali Büro Amirliği ekipleri, 6 ay süren çalışma yaptı. Evrakların incelenmesi sonucunda Bağkur’dan ihraç edilen Ayhan Yumak’ın liderliğini yaptığı suç organizasyonunu ortaya çıkardı.
Ekiplerin yaptığı operasyonda, şebekenin lideri Ayhan Yumak, şebekenin mali koordinatörlüğünü yapan mali müşavir Fuat İ., geriye dönük sahte vergi kaydı hazırlayan Yüreğir Vergi Dairesi’nde görevli memur B.T., Ziyapaşa Vergi Dairesi’nde görevli İ.İ., şebeke için sahte tapu kayıtları düzenleyip, tarla sahipleri adına sahte kira kontratı hazırlayan Güzelevler Mahallesi Muhtarı Mustafa Güzel, malulen emekli olmak isteyen vatandaşların yerine sağlık kuruluna giren ‘joker’ tabir edilen gerçek şeker ve kanser hastası Hasan Gül, böbrek hastası Müjdat Gülsün, böbrek ve hepatit C hastası Yaşar Yalın, emekli olmak isteyenleri tarım Bağkurlusu gibi gösterebilmek için şebekeye sahte tarım faaliyet raporu düzenleyen İmamoğlu Toprak Mahsulleri Ofisi’nde görevli A.K., Bağkur’da iş takipçiliği yapan S.G., M.S.Ö. ve Y. Ş. ile sahte raporlarla emekli oldukları belirlenen S.M., V.V., S.A. gözaltına alındı. İşlemler için rapor başına 3 bin 500 YTL aldıkları belirlenen şebeke elemanlarının ev ve işyerlerinde yapılan aramada, bir tabanca, 4 bilgisayar, matbu halde ikametgah ilmuhaberleri, tapular, sağlık kurul raporları, tahsilat makbuzları, emekli olmak isteyenlerin ad ve listesinin bulunduğu 2 ajanda, kaşe ve mühürler ele geçirildi.
Emniyet Müdürlüğü’nde sorguları tamamlanan şebeke elemanları ile sahte emekliler çıkar amaçlı suç örgütü oluşturmak, kamu kurumunu zarara uğratmak, evrakta sahtecilik, görevi kötüye kullanmak suçlarından adliyeye sevk edildi.
FARKLI YÖNTEMLERLE HAYALİ EMEKLİLİK
Mali Büro ekiplerinin incelemeleri sonucunda şebekenin para aldığı vatandaşları emekli edebilmek için 2 farklı yol izledikleri ortaya çıktı. Şebeke sağlık sorunları nedeniyle malulen emekli olmaya çalışan Bağkur'lular yerine ‘joker’ olarak adlandırılan gerçek hastaları sağlık kuruluna sokuyor. Sağlık Kurulu’ndan alınan yüzde 40 ve üzeri raporlarla vergi indirimi kazandırıp özürlü otomobili alınmasını ya da şahısların Bağkur ve SSK’dan erken emekli edilmelerini sağlıyor. Jokerlik yapan Hasan Gül, Yaşar Yalın, Müjdat Gülsün’ün kurula her girdiklerinde sadece ise 20 YTL aldıkları belirlendi.
Bağkur ve SSK kaydı olmayan kişileri tarım faaliyeti varmış gibi gösterip prim gün sayısını doldurarak emekli olmalarını sağlamaya çalışan şebekenin bunun için özel sistem uyguladığı ortaya çıktı. Toprak Mahsulleri Ofisi’nde görevli memurun hazırladığı tarım çalışanı belgesini kullanan şebeke, başkasına ait tarlayı Güzelevler Mahallesi Muhtarı Mustafa Güzel’in düzenlediği kira kontratıyla emekli olmak isteyenlerin adına kiraladıktan sonra, mali müşavir Fuat İ.’ye teslim ederek, tarım işçisi gibi SSK ve Bağkur primi yatırılmasını sağlıyor. Ziyapaşa ve Yüreğir Vergi dairelerinde görevi memurlar ise kendilerine ulaştırılan sahte belgelerle geçmişe dönük vergi kayıtları hazırlayarak istedikleri kişilerin emekli edilmesini sağlıyor.