Taliban şimdi de erkek hamamlarını kapatıyor

Güncelleme Tarihi:

Taliban şimdi de erkek hamamlarını kapatıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2000 00:00

Haberin Devamı

Afganistan'da kadınların toplum içine çıkmasını ve her türlü toplumsal etkinliğe katılmasını kesinlikle yasaklayan Taliban rejimi, artık sadece birbirlerini görebilen erkeklerin çok fazla ‘‘halvet olmasını’’ engellemek amacıyla hamamları birer birer kapatıyor.

İslamiyet adına uygulama yaptıklarını öne sürerek hem Müslümanların, hem de tüm dünyanın tepkisini çeken Taliban yönetimi, futbolcu şortlarının boyundan sonra, şimdi de hamamlarla kafasını bozdu. Afganistan başkenti Kabil'den ulaşan son haberlere göre tam 30 hamamın kapısına kilit vuruldu.

‘‘İslam’da erkeklerin diz göstermesi yasak’’ diyerek şort giyen Pakistanlı Milli Futbol Takımı'nın oyuncularının kafasını tıraş eden Taliban zihniyeti, şimdi de ‘‘Erkeklerin topluluk içinde çıplak görünmeleri günahtır’’ gerekçesiyle hamamları kapatıyor.

Ancak bu girişimin ardında yatan asıl neden, kadınların dışlanmasıyla karşı cinsle hiçbir teması ve ilişkisi bulunmayan bekar erkekler arasında eşcinselliğin tırmanmasını önlemek. Eşcinsel yakınlaşmaların hamam kapatma kararı sayesinde bastırılacağı düşünülüyor.

Afganistan'da iktidarda bulunan Taliban yönetiminin bir numaralı yasağı, kadınların toplumsal hayattan tümüyle men edilmesiydi. Aralarında doktor, hemşire ve öğretmenlerin de bulunduğu çok sayıda kadın, kamusal hayatta yasaklı bulunuyor. Taliban'ın dünyanın gözünde maskara olmasına yol açan diğer yasakları arasında, müzik dinlemek, müzik yerine geçebileceği için ötücü kuş beslemek, yüksek ökçeli ayakkabı giymek, uçurtma uçurmak da bulunuyor. Taliban'ın hakimiyet alanı içinde sakalsız dolaşmak da yasak. Bu nedenle köse Afgan erkekleri mecburen takma sakal takıyor.

Kapıda kaldılar

Büyük bir yoksulluğun ve sefaletin hüküm sürdüğü Afganistan'da hamamlar, toplumsal sağlık açısından önemli

işlevler görüyordu. Ama tTaliban yönetiminin, erkeklerin birbirlerini çıplak görmeleri İslam’a aykırı'' diyerek hamamları tek tek kapatması, temizlenmek isteyen erkekleri zor durumda bıraktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!