Talep çok osmanlı çileği az

Güncelleme Tarihi:

Talep çok osmanlı çileği az
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2008 10:23

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, pembe rengi, aroması ve kokusuyla eşsiz özelliğe sahip Osmanlı çileğinin, bu yıl 1,5 ton civarında üretimi gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Avrupa kökenli Arnavutköy çileğinden türetildiği bildirilen Osmanlı çileği, yöredeki kestane toprağında yerli kara çilekle etkileşimde bulunarak, özgün bir çeşit oluşturarak tadı ve aromasıyla ünlendi.

Osmanlı çileğine talep artınca, üreticiyi teşvik etmek ve yetiştirilme alanlarını geliştirmeye yönelik Ereğli Belediyesi ve İlçe Tarım Müdürlüğünün destekleri ile Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticileri Koruma Derneği kurularak üreticilere destekler sağlandı.

İlçede 5 köyde 15 yetiştirici tarafından 7,5 dekar alanda yılda 1,5 ton civarında üretilen Osmanlı çileğinin üretiminin artırılmasına yönelik, Derneğe ait 4 dekar alanda fide yetiştirilmesi amacıyla çalışma başlatıldı.

Kozmetikten likör fabrikalarına kadar çok sayıda sanayi dalından çilek talebi geldiği bildirilen Ereğli'de, yeni fidelerin ekilmesiyle üretimin kısa sürede 4-5 kat artırılması amaçlanıyor.

Ereğli Tarım Müdürü Hakan Tekin, Osmanlı çileğinin üretiminin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalarının devam ettiğini, mevcut topraklarda da iyileştirmelerde bulunduklarını söyledi.

Verimin düşüklüğü, ürünün yola dayanıksızlığı gibi etkenlerin, çilek yetiştiriciliğine ilgiyi azalttığını anlatan Tekin, şöyle konuştu:

“Olumsuzluklara rağmen çileğin üretimin geliştirilerek yaygınlaştırılması çalışmaları sivil toplum örgütlerinin yanı sıra araştırma kuruluşlarının işbirliğiyle devam etmektedir. Kısa zaman içinde çilek üretimimiz katlanacaktır.
Ekim alanlarının genişletilmesi için ihtiyaç duyulan fideyi derneğin arazisinde yetiştireceğiz. Çileğin üretimini artırmak amacıyla 4 dekar alanda fide üretimi yapacağız. Modern biçimde üretime yönelinmesi için üreticilerimize verdiğimiz eğitimleri de sürdüreceğiz.”

LİKÖR FABRİKASINDA TALEP

Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticileri Koruma Derneği Başkanı Mehmet Özhan da Osmanlı çileğini yaşatmak ve yaygınlaştırmak amacıyla yaklaşık 8 yıl önce kurulan derneklerinin üreticileri desteklemeyi sürdürdüğünü belirtti.

Osmanlı çileğinin, 1960'lı yıllarda bölgenin ekonomisine büyük katkı sağlayacak oranda üretildiğini, ancak çeşitli nedenlerden dolayı daha sonra azaldığına dikkati çeken Özhan, şöyle dedi:
“Çileğimizin yeterli miktarda üretilmesi durumunda reçel, kozmetik ve likör fabrikalarından yoğun talep görüyor. Özellikle bir likör fabrikası üretimin çoğalması durumunda çileğin tamamını almak istiyor. Ancak, bölgemizde talebi karşılayacak oranda üretim mümkün değil. Bunun artırılmasına amacıyla çalışmalarımız sürüyor. Osmanlı çileğinin modern tarım teknikleri ile üretilmesi, yaygınlaştırılması, ülke ve ilçe ekonomisinin yanı sıra istihdama da katkı sağlanması için projeler geliştiriyoruz.”

Özhan, bu yıl çileğin kilogramının 10-20 YTL'den alıcı bulduğunu, özellikle il dışından da çok sayıda sipariş alındığını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!