Talat: "Kıbrıs'ta Nisan'dan önce birleşme gerçekleşeceğine inanıyorum"

Güncelleme Tarihi:

Talat: Kıbrısta Nisandan önce birleşme gerçekleşeceğine inanıyorum
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2009 11:07

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti lideri Mehmet Ali Talat, Nisan ayında yapılacak seçimlerden önce adada birleşmenin sağlanacağına inandığını söyledi.

Haberin Devamı

 

--Talat Kıbrıs'ta çözümden umutlu (The Washington Times)

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti lideri Mehmet Ali Talat, Nisan ayında yapılacak seçimlerden önce adada birleşmenin sağlanacağına inandığını söyledi.                                     

       

Rum tarafının liderlerinin adada güç paylaşımı anlaşması yönünde büyük adımlar attığını belirten Talat, Avrupa’nın son duvarının da Nisan’dan önce yıkılacağını Lefkoşe’nin artık bölünmüş bir şehir olmayacağını savundu.

Haberin Devamı

                                                                 

Talat ayrıca Rum lider Dimitris Hristofyas’ı bu yıl içinde Camp David benzeri bir barış görüşmeleri süreci başlatmaya davet etti. Bu görüşmelerle adanın bir federasyon şemsiyesi altında bir araya getirilmesi ve hem Rum hem de Türk tarafına siyasi eşitlik verilmesini öngören bir taslak plan hazırlanması amaçlanıyor.

                                                       

Talat, “Hristofyas bana bunu yapabileceğini, çünkü çözüm istediğini söyledi. Son dönemdeki müzakereler pek çok açıdan yakınlaşma sağladı” dedi.                                                          

                          

Kıbrıs Rum Yönetimi Washington Büyükelçisi Andreas Kakouris Salı günü yaptığı açıklamada Talat’ın olumlu görüşlerini önemsizleştirerek “Talat, ülkesini olduğundan çok daha farklı bir yerde göstermeye çalışıyor” demişti.

 

DIŞ BASINDA TÜRKİYE                         

THE GUARDIAN                          

--İran Türkiye için Rusya’dan vaz mı geçiyor?                        

Ayetullah Hamaney Recep Tayyip Erdoğan’la arkadaş olurken Türkiye’nin liderinden ittifaklarını dengelemeyi öğrenebilir. Ancak İran’ın lideri Türkiye ileilişkilerine nasıl yaklaştığına ve hem içeride hem de dışarıda ödemeye hevesli olduğu bedele dikkat etmeli.

                 

Haberin Devamı

EURASIANET                   

--Bakü Türkiye’yi zorlu bir gaz ithalatçısı olarak görüyor              

Diplomatik gerginliğin ortasında Azerbaycan ve Türkiye 16 Kasım’da enerji ithalat fiyatları görüşmelerinde yeni bir dönem başlattı. Bulgaristan, İran ve Rusya’yla gaz tedariki konusunda yapılan son anlaşmalar Bakü’nün Ankara’dan gelecek fiyatları yükseltmek için alternatif ihracat kanalları aradığını gösteriyor.                       

                  

--Türkiye’de hükümet Kürt sorununda halkla ilişkiler operasyonu başlattı            

Türkiye’nin siyasi liderleri halka Kürtlerle yaşanan 25 yıllık çatışmaları sonlandırma planlarını anlatmak için yola çıktı. Bu halkla ilişkiler operasyonunun başlangıcı artan siyasi gerilim ve açılıma çok partili destek verilmesi umutlarının azaldığı bir döneme denk geldi.

 

Haberin Devamı

THE NATIONAL

--Türkiye Yunanistan’la gerginliği sonlandırmak için adım attı

Yunanistan, üyelik süreci sırasında Türkiye’de gerekli reformların hayata geçirilebileceği, demokratik kurumların güçlendirilebileceği ve Türkiye’nin gerçekten istikrarlı demokratik bir ülke olabileceğini düşünüyor. Özelikle Türkiye’nin komşularıyla dostane ilişkiler geliştirmesi Yunanistan için çok önemli.

 

REUTERS

--Türkiye uluslararası mahkeme kararını erteledi

Türkiye, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) sözleşmesini kabul edip etmeme kararını 2010’da yapılacak UCM inceleme toplantısından sonraya bıraktı.

 

DÜNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES

--Kürt milletvekilleri Irak seçimlerini boykot tehdidinde bulundu

Haberin Devamı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi lideri Mesud Barzani yaptığı açıklamada “meclisteki sandalye dağılımı adaletli bir biçimde yeniden düzenlenmedikçe Kürt bölgesindeki halk, seçimleri boykot edecektir” dedi.

 

--Blair’in Avrupa Başkanlığı şansının azaldığı söyleniyor

Tony Blair’in umutları zayıflarken Belçika Başbakanı Herman Von Rompuy, Avrupa Birliği başkanlık yarışında önde gidiyor.

 

--Kudüs’teki yerleşimleri genişletme planı ABD’yi kızdırdı

İsrail, Kudüs’ün Filistinlilerin hak iddia ettiği bir mahalledeki yerleşimlerini genişleteceği yönünde açıklama yapması Beyaz Saray’ın barış görüşmesi çabalarını karmaşık hale getirdi.

 

THE WASHINGTON POST

--Obama’nın Çin ziyareti eski başkanların gezilerine göre farklılık gösteriyor

Haberin Devamı

ABD’nin Pekin’e yönelik tavrı eskisine göre çok daha uzlaşmacı. Bu durum geçtiğimiz 10 yılda güç dengelerinde büyük değişiklikler yaşandığına işaret ediyor.

 

--Anket sonuçları Obama’nın Afganistan planıyla ilgili umuda işaret etti

Washington Post ve ABC News’ün yaptırdığı ankette pek çok Amerikalı Başkan Barack Obama’nın Afganistan’da başarılı bir strateji geliştireceğine inandığını söylerken çok az kişi bunun gerçekleşeceğinden “çok emin” olduğunu belirtti.

 

--Afgan bakan rüşvet almakla suçlandı

Askeri istihbarat raporlarına yakın bir ABD yetkilisi, Afganistan’ın madencilik bakanının ülkenin en büyük kalkınma projesini Çinlilere vermek için yaklaşık 30 milyon dolar rüşvet aldığını savundu.

 

THE WALL STREET JOURNAL

 --ABD ile Çin gergin diplomatik yolda ilerliyor

ABD Başkanı Barack Obama Çarşamba günü, bazı konularda uzlaşmaya varsa da birçok sorunda somut sonuçlar elde edemediği Çin’den ayrılıyor. Birçok konuda fikir birliğine varılmaması ABD’nin Asya’nın yükselen süper gücüyle savaşında birçok sıkıntıyla karşı karşıya gelebileceğini gösteriyor.

 

--Pakistan savaş alanında sıkıntılar baş gösteriyor

Pakistanlı askerler Afganistan sınırındaki sıkıntılı bölgeye baskı uyguluyor ve ülkenin en güçlü Taliban gruplarından birini bozguna uğratmaya çalışıyor.

 

--Çin yuan baskısıyla boğuşuyor

Çin’e sıkı bir şekilde kontrol ettiği para biriminin değerini artırma baskısı yapan küresel liderlerin sayısı her geçen gün biraz daha artıyor. Çin ise kısa vadede ekonomisinden pek umutlu olmadığından para biriminin değerini yükseltme konusunda pek istekli görünmüyor.

 

FINANCIAL TIMES

--AB Filistinlilerin bağımsızlık umudunu yıktı

Avrupa Birliği, bağımsız bir devlet olarak tanınmak isteyen Filistin’in umutlarına gölge düşürdü. Bunun üzerine yeterince düşünülmemiş bir karar olduğunu dile getiren AB’li yetkililer, bağımsızlık ilanı yerine İsrail ile barış görüşmelerinin yeniden başlaması gerektiğini savunuyor.

 

--Avrupa’nın geleceği sağlam görünüyor

Avrupa’da büyüme kısa vadede pek hızlı olmayacak gibi görünse de kıtanın önde gelen şirketlerinin üst düzey yöneticileri Avrupalı şirketler için uzun vadeli beklentilerin oldukça iyimser olduğunu dile getirdi.

 

--Bankalar aşırı denetlemeden korkuyor

Avrupalı bankalar küresel mali krize karşı geliştirilen sıkı denetlemelerin ekonomik büyümeyi tehlikeye attığı uyarısını yaparken bazı uluslararası yetkililer, daha sıkı kuralların ve vergi mükelleflerinin paralarıyla banka kurtarma planlarının ekonomik iyileşme için gerekli olduğu konusunda ısrarcı.

 

THE GUARDIAN

--ABD Gilo Planı ile hayal kırıklığına uğradı

Beyaz Saray, tartışmalı Batı Şeria yerleşimlerinde 900 yeni bina inşa edilmesi kararını kınadı.

 

--Üst düzey Avrupa Birliği görevlerinin önde gelen adayları

Avrupa Birliği liderleri Perşembe günü üç kilit göreve kimin getirileceğine karar vermek için toplanacak. Tony Blair’in başkanlık şansı sürüyor.

 

--Avrupa’nın sözcüsü kim olacak?

Belçika Başbakanı Herman Von Rompuy’un Avrupa Konseyi Başkanlığı için şansı artarken “karmaşık” süreç eleştirilere konu oluyor.

 

HAARETZ

--Netanyahu neden barış görüşmelerini gerçekten ilerletmek istiyor?  

İsrail Başbakanı gelecek baharda İran ve Hizbullah’a karşı bir savaşa hazırlanıyor.

 

--Intel Kudüs'teki fabrikasında Şabat günü Yahudileri çalıştırmayacak

Şirket, aşırı Ortodox prostestocuların geçtiğimiz günlerde mikroçip üreticisinin fabrikasına yaptığı saldırıdan sonra Yahudilerin kutsal günü olan Şabat gününde yahudileri çalıştırmama kararı aldı.

 

--Netanyahu: İsrail dünyanın en çok tehdit edilen ülkesi

İsrail Başkanı, ülkenin artan savunma ihtiyacının maliyetini karşılamak için daha hızlı bir ekonomik büyümenin finanse edilmesi gerektiğini dile getirdi.

 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

--BM: Yeni yerleşimler inşa etmek 'yasa dışı'

İsrail'in Kudüs'te yeni yerleşim birimleri inşa edeceğini açıklaması uluslararası otoriteler tarafından sert tepkiyle karşılandı. BM Genel Sekreteri Ban, İsrail'in yeni yerleşim birimi inşa etme kararını "yasa dışı" diye ilan ederken, Obama hükümeti "hayal kırıklığını" dile getirdi. Uluslararası tepkilere rağmen İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu kararından geri dönmeyeceği mesajı verdi.

 

DIE WELT

--Almanya’da 30 bin yabancı sınır dışı edilme tehdidiyle karşı karşıya

Almanya'da Sosyal Demokrat ve Hristiyan Birlik Partisi'nin iktidarı devretmeden önceki son icraatlarından biri 30 bin yabancının sınır dışı edilmesini öngören bir kararnameye imza atmaları oldu. Şimdi yılsonuna kadar 30 bin yabancı, sınır dışı edilmemek için geçimini kendilerinin sağladığını kanıtlamak zorunda.

 

EKONOMİ BASINI 

BLOOMBERG

--Ticari dengesizlik tartışmaları sürerken Obama ile Hu işbirliği taahhüt etti

Kur, ticaret ve insan hakları alanında anlaşmazlıkların uzun süredir devam ettiği bir dönemde, ABD Başkanı Barack Obama ile Çin Devlet Başkanı Hu Jintao Pekin'deki görüşmeleri işbirliğini artırmaya yönelik taahhütlerle sonlandırdı.

 

--Petrol stoklardaki düşüşle yükseldi, Asya'da emtia şirketlerinin hisseleri yükseldi

Ham petrolün varil fiyatı Meksika Körfezi'nde yaşanan kasırgadan sonra stoklardaki azalmayı gösteren verilerin ardından üçüncü gün üst üste değer kazandı. Bu ortalmda Asyalı madencilik şirketlerinin hisseleri artış gösterirken, Japonya'da gayrimenkul şirketlerine ait hisselerde değer kaybı yaşandı.

 

--Japonya'da deflasyon endişesi hızlanan büyümeye rağmen artıyor

Japonya'da iki yıldan daha uzun süre sonra görülen en hızlı büyüme oranı, ülkedeki toparlanmaya dönük endişelerin artmasına neden olan gıda ve hizmet fiyatlarındaki azalmayı gölgede bıraktı.

 

CNBC

-- Çin’de Microsoft’un satışlarının bir kısmı durduruldu

Dünyanın yazılım devi Microsoft’un Çin’deki Windows işletim sisteminin versiyonlarının satışı, lisans anlaşmasının ihlal edildiği gerekçesiyle mahkeme kararıyla durduruldu.

 

--GM 10 bin kişiyi işten çıkarabilir

ABD’li otomobil üreticisi General Motors’un hükümet tarafından göreve getirilen Avrupa birimi Başkanı Nick Reillty Salı günü yaptığı açıklamada, şirketin Avrupa operasyonlarını yeniden yapılandırma sürecinde, 9 bin ile 10 bin arasında çalışanı işten çıkarabilir.

 

-- Çin Merkez Bankası: Çin varlık balonuna dikkat etmeli

Çin Merkez Bankası para politikaları komitesi üyesi Fan Gang, Çin’in varlık balonu tehlikesine dikkat etmesi gerektiğini, ana enflasyonda bir süre daha herhangi bir risk beklentisi olmadığını dile getirdi.

 

CNNMONEY

--ABD borsaları hafif yükseldi, 13 ayın yeni zirvesine çıktı

ABD borsaları, emtia şirketlerine ait hisselerin fiyatlarındaki yükselişin, perakendecilik sektörü hisselerinde yaşanan düşüşten daha etkili olmasıyla Salı günü ikinci gün üst üste son 13 ayın en üst seviyesine çıktı.

 

--Bank of America'ya hâlâ CEO aranıyor

ABD'de zor günler geçiren Bank of America'nın (BoA) karşı karşıya olduğu sorunlar arasında en öne çıkanı yılbaşında görevini bırakacağını açıklayan şu anki CEO Ken Lewis'in yerine hâlâ yeni birinin bulunamamış olması olarak görülüyor.

 

--Çin'in yaptığı ihracat ABD için iyi mi?

Barack Obama, ABD ile Çin arasında daha iyi ilişkilerin kurulmasının her iki ülkeye de faydası olacağını söylemesine rağmen, gelen eleştiriler iki ülke arasında artan ticaret acığının çok da faydalı olmayacağı görüşünde yoğunlaşıyor.

 

FORBES

--Asya borsaları kârlı seansların ardından dağınık seyretti

Asya borsaları, son günlerde yaşanan artışlardan sonra yatırımcıların temkinli duruşundaki artışla karışık seyir gösterdi. Borsalar Japonya ve Hong Kong'da değer kaybederken, Çin ve Güney Kore'de ise değer kazandı. Petrol fiyatları ise doların yen ve euro karşısında değer kaybetmesinin ardından yükseldi.

 

--ABD'deki işsizlik için çözüm

ABD Başkanı Barack Obama, ülkede işsizlik seviyesinin 25 yılın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından Aralık'ta konuyla ilgi geniş katılımlı bir toplantı hazırlığı yapıyor. Unutulmaması gereken şu ki, kısa dönemli önlemler değil ancak uzun dönemli politikalar yeni iş imkanları yaratabilir.

 

--Küçük arabalar ne zaman satmaz

Otomotiv sanayisine küçük araçların üretilmesi için sipariş vermek ile tüketicileri bu araçları alması konusunda cesaretlendirmemek arasında büyük bir zıtlık bulunuyor.

 

MARKET WATCH

--Japonya'daki deflasyon korkusu eğlenceyi bozuyor

ABD Merkez Bankası (Fed) eski başkanlarından bir tanesi, merkez bankalarının görevini, eğlence devam ederken ortada bulunan alkol dolu kabı alıp götürmek, olarak tanımlamıştı. Ancak Japonya'da ne henüz bir parti var ne de alkol kabında alıp götürmeyi tetikleyecek bir kabarcık ortaya çıkmış durumda.

 

--LCD panel savaşı kızışıyor

Analistlerin yaptığı yoruma göre, Asya'da LCD televizyonlar için panel üretimi yapan şirketler arasındaki rekabet, talebin önümüzdeki dönemde artacağı beklentisi ve arz tarafında ufukta görülen kıtlıktan dolayı kızışmaya hazırlanıyor.

 

--Toyota'nın satışları 15 ay sonra ilk defa arttı

Kyodo Haber Ajansı'na göre, Japon otomotiv devi Toyota'nın küresel satış performansı Ekim'de son 15 ay içindeki ilk artışını kaydetti. Ajansın bildirdiğine göre Toyoto'nın bu dönemdeki satışı geçen senenin aynı ayına oranla yüzde 5 oranında artış göstererek 640 bin adet civarında gerçekleşti.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!