Taksitli işkence cezası AİHM'e taşınacak

Güncelleme Tarihi:

Taksitli işkence cezası AİHMe taşınacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2011 12:03

ŞANLIURFA’nın Bozova İlçesi’nde, 2003 yılında 13 ile 16 yaşlarında iken, bir astsubay tarafından sopayla dövülerek işkenceye maruz kaldıklarını iddia eden 4 kuzenin açtığı dava 8 yıl sonra karara bağlandı.

Davalı astsubay, ’ölçünün dışında kuvet kullandığı’ gerekçesiyle 4 kez ayrı ayrı 740 lira adli para cezasına çarptırıldı. Mahkeme ayrıca, yargılama sürecinde suçlamaları kabul etmeyen astsubayın ekonomik durumunu dikkate alarak para cezalarının birer ay arayla 24 eşit taksitle tahsil edilmesini kararlaştırdı. 8 yıl sonra şoke olduklarını söyleyen 4 kuzen ise, komik olarak değerlendirdikleri taksitli işkence kararını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM)taşıyacaklarını söyledi.

2003 yılının Temmuz ayında Bozova’nın Küpeli Köyü’nde düzenlenen bir düğün töreninde havaya kalaşnikof tüfekle ateş açıldığı ihbarı üzerine köye giden jandarmalar, düğün alanında toplanan kişiler tarafından darp edildi. Yaşananların ardından başlatılan soruşturma kapsamında, Bozova İlçe Jandarma Komutanlığı’nda görevli Jandarma Astsubay Şahin Göçen, darp edilen askerler ile birlikte köye gitti. Cami hoparlöründen anons yapılarak köy halkını okul bahçesinde toplanmasının ardından, darp edilen askerler kendilerine vuran bir kişiyi teşhis edip gözaltına aldı. Düğünde havaya ateş açan ve 16-17 yaşlarında olduğu belirtilen kişinin bulunması için ise, astsubay bazı kişileri okulun boş sınıflarına alarak sorguladıktan sonra köyden ayrıldı.

’İŞKENCE YAPILDI’ ŞİKAYETİ

Yaşananların ardından astsubayın sınıfta sorguladığı kuzenler 13 yaşındaki İbrahim Halil, 14 yaşındaki Bülent, 16 yaşlarındaki Sedat ve Seydi Vakkas Tanrıverdi’nin babaları, ’çocuklarının işkence gördüğünü’ ileri sürerek savcılığa şikayetçi oldu.

Sınıfta astsubay tarafından sopayla dövüldüklerini iddia eden çocukların aileleri tarafından yapılan şikayet üzerine Bozova Asliye Ceza Mahkemesi’ne dava açıldı ve Diyarbakır Adli Tıp Kurumu’na gönderilen 4 kuzene ’Basit tıbbi müdahale ile iyileşebilecek darp ve cebir izi’ raporu verildi. 2005 yılında davaya bakan Bozova Asliye Ceza Mahkemesi görevsizlik kararı vererek dosyayı Şanlıurfa 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2006 yılının Kasım ayında karara bağladığı dava dosyası, halen İzmir’de görevli olan astsubay tarafından temyiz için Yargıtay’a gönderildi.

İMZA UNUTULDU, DOSYA GERİ GELDİ

Yargıtay 8’inci Ceza Dairesi, 4 yıl aradan sonra 2010 yılının Haziran ayında incelediği dosyanın birinci sayfasının duruşmaya katılan hakimler tarafından imzalanmadığı gerekçesiyle bozularak geri gönderilmesine karar verdi. Bunun üzerine 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 30 Aralık 2010 tarihinde yeniden görülen duruşmada mahkeme heyeti kesin kararını verdi.

4 KEZ 740 LİRA ADLİ PARA CEZASI

Mahkeme heyeti yargılama sürecinde suçlamaları reddeden astsubay hakkında, ’Zor kullanma yetkisine sahip kamu görevlisinin, görevini yaptığı sırada kişilere karşı görevinin gerektirdiği ölçünün dışında kuvvet kullanması’ suçunu işlediğine kanaat getirdi ve 1 yıl hapis, 1 yıl memuriyetten men cezası verdi. Mahkeme daha sonra, sabıkasız ve duruşmalardaki iyi halini göz önünde tutup, cezayı 4 kez 740 lira adli para cezasına çevirdi. Astsubayın, ekonomik durumuna göre para cezasını birer ay arayla 24 eşit taksitte ödenmesine de karar verdi.

KUZENLER ŞOKE OLDU

Olay tarihinde çocuk sayılacak yaşta olduklarını söyleyen kuzenler İbrahim Halil (21), Bülent (22), Sedat (24) ve Seydi Vakkas Tanrıverdi (24), mahkemenin 8 yıl sonra verdiği kararın kendilerini şoke ettiğini ifade etti. Kararın aynı zamanda komik olduğunu savunan kuzenler, "8 yıl önce gerçekleşen ve neredeyse zaman aşımına uğrayacak olan işkence davasında verilen karar çok komik. Olay sonrası hepimiz psikolojik sorunlar yaşadık. Gördüğümüz işkencenin karşılığı bu olmamalıydı, çünkü halen bir asker gördüğümüzde dayak yeme korkusu yaşıyoruz" dedi.

AİHM’E TAŞIYACAĞIZ

Kendilerine işkence yaptığı mahkeme tarafından da kabul edilen astsubayın hapisle cezalandırılmasını beklerken, 740 lira taksitli para cezasına çarptırıldığını söyleyen kuzenler, "Verilen kararı yanlış buluyoruz. Ancak, kesin karar olarak verildiğinden dolayı davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacağız" dedi. Halen köyde çiftçilik yapan 4 kuzen, daha sonra maddi durumları yetersiz olduğu için Şanlıurfa Barosu’ndan adli yardım talebinde bulundu.

BARO HUKUKİ YARDIMDA BULUNACAK

Şanlıurfa Baro Başkanı İrfan Güven, başvuru üzerine kuzenlere hukuki yardımda bulunacaklarını ve davanın AİHM’e taşınmasına yardımcı olacaklarını söyledi. Mahkemenin sanık astsubayı basit yaralama suçundan cezalandırdığını ifade eden Güven şunları kaydetti:

"Oysa dosya incelendiğinde sanığın işlediği suçun işkence olduğu görülüyor. Sanığın yaptığı normal bir yaralama olayı değil, işkencedir. 2003 yılında işlenen suçtan dolayı sanık, 8 yıl sonra 740 lira para cezasına çarptırılmıştır. Gençlerin başvurusunun ardından biz dosyanın AİHM’e taşınması noktasında Baro olarak gerekli desteği sağlayacağız."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!