Taksim İstiklal Caddesi'nde canlı bomba patladı

Güncelleme Tarihi:

Taksim İstiklal Caddesinde canlı bomba patladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2016 16:30

Bu sabah 10.55 sularında İstiklal Caddesi'nde bombalı saldırı meydana geldi. Balo Sokak'ta meydana gelen saldırıda patlamaya neden olan canlı bombayla birlikte 5 kişi yaşamını yitirdi. 37 kişinin de yaralandığı saldırıda 12 kişinin yabancı uyruklu olduğu açıklandı.

Haberin Devamı

  Bu sabah İstanbul İstiklal Caddesi Balo Sokak'ta saat 10.55'te meydana patlama meydana geldi. Canlı bombanın saldırısının gerçekleştiği sırada canlı bomba ile birlikte ölü sayısı 2 olarak açıklanırken hastaneye kaldırılan yaralılardan bazılarının da yaşamını yitirmesiyle ölü sayısı 5 yükseldi. 37 kişinin de yaralandığı saldırıda görgü tanıkları bombacının turist grubunun yanından geçerken bombayı patlattığını söyledi.

Uluslararası haber ajansı Reuters'e konuşan üst düzey bir Türk yetkili ise intihar bombacısının, farklı bir zamanda daha kalabalık bir yeri vurmayı planladığının altını çizdi. Yetkili, saldırganın üzerindeki bombayı “korkudan” erken patlattığını sözlerine ekledi.

Olaydan sonra Taksim Meydanına giriş çıkışlar yasaklanırken Radyo, Televizyon Üst Kurulu'nca Beyoğlu'na geçici olarak yayın yasağı getirildi.

Haberin Devamı

Geçici yayın yasağının, olay yerini görecek şekilde canlı yayın yapılmasını, olayın oluş anı ve hemen sonrasına ilişkin görüntüler ve cenaze görüntülerinin verilmesini kapsadığı öğrenildi.

İstiklal Caddesi'nde patlama ile ilgili ilk görüntüler

Haberin Devamı

Reuters'a konuşan Türk yetkililerin verdiği bilgiye göre, ele geçirilen yeni kanıtlar, İstiklal Caddesi'ndeki saldırıyı düzenleyen bombacının IŞİD ya da PKK'lı olabileceğini ortaya koydu.

Adı açıklanmayan üst düzey bir Türk güvenlik yetkilisi, daha önce uluslararası haber ajansı Reuters'a yaptığı açıklamada, ilk bulguların, terör örgütü PKK ya da bağlantılı bir grubu işaret ettiğini belirtmişti.

"KORKUDAN PATLATTI"

"İstiklal caddesindeki saldırıyı ilk belirlemelere göre PKK ya da PKK'nın desteklediği örgütlerden biri gerçekleştirdi" diyen güvenlik yetkilisi, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Kimliğini belirlemeye ilişkin çalışmalar sürüyor. İlk belirlemelerimize göre söz konusu saldırgan hedeflediği noktaya ulaşamadan polisten korktuğu için bombayı patlattı. Hedefi daha kalabalık bir yeri ve saati belirlemekti. Ancak panikle hedeflediği yerden önce saldırıyı gerçekleştirdiğini düşünüyoruz."

Haberin Devamı

Taksim İstiklal Caddesinde canlı bomba patladı

YENİ SALDIRI UYARISI

Yetkili PKK'nın "agresif bir şekilde" Nevruz döneminde saldırılar gerçekleştirmeyi hedeflediğini belirterek, "Buna yönelik girişim ve hazırlıklar olduğunu biliyoruz. Bu dönemde yeni saldırılar gerçekleştirilebilir. Biz de agresif şekilde ve sert önlemlerle bu saldırıları engellemeye çalışıyoruz" demişti.

Türk yetkili şöyle konuşmuştu:

"Son birkaç gün içerisinde Suriye'den geçiş yaparak Türkiye'de eylem gerçekleştirmeyi hedefleyen üçten fazla PKK'lı ya da birlikte hareket eden kişiler canlı ya da ölü olarak ele geçirildi. Bunların amacı intihar saldırısı gerçekleştirmekti. Sınır başta olmak üzere ismi belirlenen kişilerin yakalanma için çalışmalar sürdürülüyor. Aynı zamanda şüpheli 13 araç içinde aramalar sürüyor."

Haberin Devamı

CANLI BOMBA ARANAN IŞİD'Cİ Mİ?

Patlamanın ardından yapılan ilk incelemeden sonra, kafası vücudundan ayrılan canlı bombanın kimliğinin de belirlendiği iddia ediliyor: Türkiye'de 81 ilde aranan 4 IŞİD'ciden biri olan S.Y.

YASADIŞI SOL ÖRGÜTTEN GÖZALTINA ALINMIŞ

S,Y., geçmişte yasadışı sol örgütlerle bağlantısı olan DHKP-C örgütünün eylemlerinde yer aldığı için 2007'de hem Ankara hem de İstanbul'da gözaltına alınmış bir isim.

8 YIL SONRA IŞİD'Cİ OLARAK SAHNEDE

O tarihten sonra S.Y.'nin ilk olarak 'terör sahnesine' çıktığı tarih ise 18 Mayıs 2015... Adana Seyhan ve Mersin Akdeniz HDP ilçe binalarında meydana gelen bombalı saldırıların faili olarak Adana Yüreğir nüfusuna kayıtlı 33 yaşındaki S.Y.'ın ismi gündeme geldi.

Haberin Devamı

 Saldırı sonrası İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, "Adana/Seyhan ve Mersin/Akdeniz HDP parti binalarında 18.05.2015 tarihinde saat 10.00 sıralarında el yapımı bombaların patlaması neticesinde 4 vatandaşımız çeşitli yerlerinden yaralanmış ve maddi hasar meydana gelmiştir. Patlamalarla ilgili olarak güvenlik güçlerimiz tarafından soruşturmalar derhal ve titiz bir şekilde başlatılmış, yapılan çalışmalarda olayın çiçek saksıları içerisine gizlenmiş patlayıcı düzeneklerinin kullanılması neticesinde meydana geldiği anlaşılmıştır. Güvenlik görevlilerimiz tarafından yapılan yoğun ve titiz çalışmalardan; bombaların bir gün öncesinden şüpheli bir erkek şahıs tarafından bahsi geçen parti binalarına bırakıldığı, şahsın ailesi ile birlikte 1990 yılında Van İlimizden gelerek Adana İlimize yerleştiği, her iki eylemin failinin de aynı şahıs olduğu belirlenmiştir. Şahsın açık kimliği güvenlik birimlerince tespit edilmiştir.

Eylemi gerçekleştiren şahsın daha önce 2007 yılında Ankara İlinde yasadışı sol bir örgütün faaliyetlerine katılarak 2911 sayılı Kanuna muhalefet ve kamu malına zarar vermek suçlarından tutuklandığı, yine aynı yılda İstanbul ilinde yasadışı sol bir örgüt faaliyetleri ile irtibatlı olmaktan gözaltına alındığı anlaşılmıştır. Şahsın yakalanmasına yönelik olarak gereken tüm çalışmalar özenle yürütülmektedir. Bu vesileyle olayda yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar dileriz" demişti.

Ancak daha sonra genişleyen tahkikatlar sonrası bu eylemleri gerçekleştiren S.Y.'nin IŞİD saflarına katıldığı ve eylemi bu örgüt adına düzenlediği ortaya çıkmıştı.

SAHTE KİMLİK KULLANIYORDU

Türkiye'de aranan 4 IŞİD militanından biri olan S.Y.'nin Hamza Tonbak sahte kimliği kullandığı da tespit edilmişti. Hamza Tonbak sahte kimliğini kullanan S.Y'nin 23 Ekim’de doktora, 24 Ekim’de ise eczaneye giderek ilaç aldığı, soğuk algınlığı için ise eczaneden Amoklavin, Zero-P ve Gripamol adlı grip ilaçları aldığı belirlenmişti. 

 

 

BAKMADAN GEÇME!