Taksim’de bayram sokaklarda anarşi

Güncelleme Tarihi:

Taksim’de bayram sokaklarda anarşi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2009 00:00

Tam 37 kişinin can verdiği 1977’deki 1 Mayıs’ın 31’inci yıldönümünde, bu kez Taksim’de kutlamalar ’makul sayıda’ işçiyle, olaysız geçti. Polis, başarılı bir şekilde provokatörleri, Taksim’e yürüyen işçilerden ayırınca, buradaki kutlamalar çiçeklerle, halaylarla, sloganlarla özlenen şekilde sona erdi. Ancak Taksim’e çıkan diğer bölgeler, yine savaş alanına döndü. Buralarda göstericilerle polis arasında taşlı, sopalı, biber gazlı ve boyalı sulu ’düşük yoğunluklu savaş’ yaşandı.

İŞTE YABANCI AJANSLARDAN DÜNYAYA GEÇEN FOTOĞRAFLAR

PANGALTI'DAKÄ° MÃœDAHALEDEN Ä°LK FOTOÄžRAFLAR

DÄ°SK VE KESK TAKSÄ°M'E YÃœRÃœYOR

DİSK 31 YIL SONRA TAKSİM'DE 

POLÄ°S GÖSTERÄ°CÄ°LERE BÖYLE MÃœDAHALE ETTÄ° / VÄ°DEO   Â

ANTALYA'DA 1 MAYIS BÖYLE KUTLANDI

      Â

  

1977’de 37 kişinin ölümünden sonra son olarak 1978’de Taksim Meydanı’nda yapılan 1 Mayıs kutlamaları, 31 yıl sonra "makul sayıda" göstericiyle dün yine Taksim’de üç defada sırayla yapıldı. Önce Türk-İş, ardından Hak-İş, son olarak da yaklaşık 5 bin kişilik bir grupla DİSK, KESK, CHP ve bazı sivil toplum kuruluşları bayrakları ve sloganlarıyla Taksim’deydi. Coşkulu kalabalık, ağır adımlarla Taksim Atatürk Anıtı’na ulaşırken sevinç, coşku ve gözyaşı vardı.

Taksim’e çıkan gruba milletvekilleri katıldı

İlk olarak, Türk-İş’in Gümüşsuyu’ndaki temsilciliği önünde toplanan 500 kişilik grup, ellerinde kırmızı-beyaz karanfillerle yürüyüşe geçti. Gruptakiler, "Taksim hakkımız bir gün alırız", "1 Mayıs şehitleri ölümsüzdür" sloganları attı. Gruba, Taksim’e girişlerinde AKP milletvekilleri Burhan Kuzu, Feyzullah Kıyıklık ve Agah Kafkas ile ÖDP Milletvekili Ufuk Uras da katıldı. Grup, Kazancı Yokuşu’nun başına kadar yürüdü. Hak-İş’e bağlı sendikaların yönetici ve üyeleri de Beşiktaş İnönü Stadı önünde toplandı. İşçiler, davul zurna eşiliğinde halay çekip yürüyüşe geçti. Hak-İş üyeleri Kazancı Yokuşu’na karanfiller bıraktı.

’Makul’ün fazlasına gaz, cop, basınçlı su

Taksim Meydanı’na girecek son grupta yer alan DİSK’e bağlı işçiler, 09.00’da Şişli’deki DİSK binası önünde toplandılar. 09.30’da Halaskágazi Caddesi’ne çıkan yaklaşık bin kişinin çevresi, çevik kuvvet ekipleri tarafından sarıldı. Gruba katılımları engellemek isteyen polis ile ara sokaklarda bekleyen gruplar arasında çatışma çıktı. Grup Halaskárgazi Caddesi’nde ilerledikçe her sokak başında çatışmalar yaşandı. Polis, korteje katılmak isteyen bazı radikal gruplara göz yaşartıcı bomba, biber gazı ve basınçlı suyla karşılık verdi. Bir kısmı gaz maskesi takan eylemciler de polise taş ve molotofkokteyli attı. Sapan timleri kuran bazı gruplar, polisi çelik bilye ve taş yağmuruna tuttu. Marjinal gruplar, bankaların camlarını, bankamatikleri kırdı, marketleri, ankesörlü telefonları ateşe verdi. Kurtuluş, Feriköy, Dolapdere, Pangaltı, Şişli, Mecidiyeköy, Tarlabaşı ve Cihangir’de atılan sayısız gaz bombası, bölgede nefes almayı zorlaştırdı. Eli sopalı, 50 kişilik ülkücü bir grup PKK aleyhine slogan attı. Polisin göstericilere attığı biber gazlarından biri Dolapdere’deki bir binanın alt katındaki mescite düştü. Namazı bozulan cemaatten bazıları, göstericilere sopalarla saldırdı. Sıraselviler’de bir inşaatın 4’üncü katından bulununlar, polise taş atan göstericilere tuğla fırlattı. Olaylarda 21 polis yaralandı, 103 gösterici gözaltına alındı.

’İşte Taksim işte 1 Mayıs’

Bu şartlarda Pangaltı’ya gelindiğinde grubun sayısı KESK, CHP, TMMOB ve diğer siyasi partilerin temsilcilerinin katılımıyla üç bine ulaştı. Polis, ara sokaklardan korteje girmeye çalışanlara yine müdahale edince, ana grupta da dağılmalar oldu. DİSK aracından, "Ara sokaklardakiler korteje alınsın. İstanbul Valisi’ni uyarıyoruz. İşçilerin Anayasal hakkını engellemeyin" uyarısı yapıldı. Polis, barikatı gevşetip bazı eylemcilerin gruba katılmasına izin verdi, büyük çoğunluğunu da gazla dağıttı. Grupta, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi’nin yanı sıra KESK Genel Başkanı Sami Evren, Türk Tabipleri Birliği Merkez Komitesi Başkanı Gençay Gürsoy, CHP milletvekilleri Bilhun Tamaylıgil, Mehmet Sevigen, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, milletvekilleri Aysel Tuğluk, Sırrı Sakık, Sebahat Tuncel, ÖDP milletvekili Ufuk Uras da yer aldı.

"Taksim 1 Mayıs alanıdır" sloganıyla ilerleyen grup 12.20’de alana ulaştı. Atatürk Anıtı’nın üzerine çıkan eylemciler, "İşte Taksim işte 1 Mayıs" sloganı attı. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, meydana ulaşabilen herkesin kendisiyle övünmesi gerektiğini belirterek, "Sayılar değil insanlar makul olmalı" dedi. Bu sırada Kazancı Yokuşu’ndan alana ulaşabilmek için polisle mücadele eden grup da Taksim’e geldi. Yaklaşık 5 bin kişi halaylar çektikten sonra dağıldı. Grup dağılırken, "Geldiğimiz gibi aslanca dağılıyoruz" anonsu yapıldı. İki polis ise Taksim Cumhuriyet Anıtı önünde, üzerinde, "1 Mayıs işçi bayramınız kutlu olsun" yazılı etiketlerin bulunduğu karanfilleri işçilere dağıttı.

Vali Güler: 29’u kadın 108 kişi gözaltına alındı

İSTANBUL Valisi Muammer Güler, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ile düzenlediği basın toplantısında 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle yaşanan olaylarda 29’u kadın toplam 108 kişinin gözaltına alındığını, 21 polisin de yaralandığını söyledi. Emniyet Müdürlüğü’nde düzenlenen basın toplantısında çatışmalarda ele geçirilen malzemeler de sergilendi. Sergilenen malzemeler arasında en ilgi çekici olanı ise limon oldu. Vali Güler, göstericilerin limonu biber gazının etkisini azaltmak için kullandığını söyledi. Limonun dışında molotof kokteylleri, taş, sapan ve bilyeler de sergilendi. 1 Mayıs nedeniyle İstanbul genelinde 25 bin polisin görev yaptığını belirten Muammer Güler, tüm personele teşekkür etti.

1 Mayıs notları

TAKSİM Meydanı gece saat 03.00’ten itibaren araçlara kapatıldı. Yayalar üst araması ve kimlik kontrolünden sonra alındı. Panzerler ve çok sayıda polis konuşlandırıldı.

İstanbul Emniyet’inde kriz merkezi kuruldu. Riskli bölgeler MOBESE ve gezici emniyet araçlarından elde edilen kameralarla takibe alındı.

Bazı askeri birlikler de Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi içerisinde tutuldu.

Bütün sokaklar yüksek bariyerlerle kapatıldı. Her bariyerin başında 30’a yakın robokop polis bekledi.

Kurtuluş’taki çatışmaların uzun sürnce polis telsizden sürekli mühimmat istedi.

Halaskargazi Caddesi üzerindeki restoranlar, tekel bayiileri ve şarküterilerin dışındaki tüm mağazalar kepenk kapattı.

Mecidiyeköy’de polisin müdahalesi üerine bir grup gösterici metrobüs durağında yolcu gibi beklemeye başladı. Polisin geldiğini görünce metrobüse binerek kaçtılar.

Birçok vatandaş, gaza aldırmayıp fotoğraf makinesi ve kameralarla, pencere ve balkondan olayları çekti.

Polis Taksim Meydanı ve Şişli’yi helikopter ile havadan sürekli kontrol etti.

Sırt çantalarında getirdikleri taşlar biten göstericiler kaldırım taşlarını söküp polise attılar.

Gazdan etkilenen göstericilerden maskesi olmayanlar, yüzlerine limon sürerek önlem almaya çalıştılar.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!