Güncelleme Tarihi:
LPG'ye Bakanlar Kurulu kararı ile yapılan zam taksicileri ayağa kaldırdı. Protesto için konvoylar oluşturan, piknik yapan eylemci taksiciler, eyleme uymayan diğer taksici arkadaşları ile zaman zaman tartıştılar.
TAKSİCİLER, LPG (likit petrol gazı) ve araç muayene ücretlerine yapılan zammı protesto amacıyla dün gerçekleştirilmesi planlanan ‘Taksiciler pikniğe, hükümet göreve’ eylemine ilgi göstermedi. Taksilerin büyük bölümü dün trafiğe çıktı. Eyleme katılan bazı taksicilerin, çalışanlara yumurta ve taş attıkları ileri sürüldü.
Araçlarının üzerinde ‘Taksiciler pikniğe, hükümet göreve’’ yazılı kağıtlar yapıştırarak müşteri almayan bazı taksiciler, duraklarında kontak kapattı, bazıları da diğer meslektaşları ile biraraya gelip protestolarını sürdürdü.
Öte yandan İstanbul Taksiciler Birliği Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Güneş Taş'ın yönetiminde dün sabahtan itibaren kontak kapatan bazı taksiciler, hükümet geri adım atıncaya kadar bir dizi eylem gerçekleştirme kararı aldıklarını söyledi.
Müşteri taşıyan taksicilere, eyleme katılan bazı taksicilerin yumurta ve taş attıkları ileri sürüldü. Bu arada taksi duraklarını dolaşarak, iş bırakıp Fatih Ormanı’na pikniğe gitmelerini tavsiye eden Başkan Güneş Taş, ‘‘Eylemin yüzde 60 başarılı olacağına inanıyoruz’’ dedi.
Taş‘‘ Avrupa Birliği ülkelerinde enjeksiyonsuz araba kullanımı yasak. Bu ülkelerde ya LPG ya da kurşunsuz yakıt kullanılır. Bizde LPG'ye yapılanlar Tüpraş'ın özelleştirilmesi ile ilgili. Ellerinde milyonlarca litre normal ve süper benzin var. Bunu tüketmek istiyorlar. Taksiciyi benzine yöneltmek istiyorlar. Gaz istasyonlarını da kapatacaklar. Taksimetreye zam yapın demiyoruz. LPG üzerinde oynanan bu oyuna karşıyız’’ dedi.
Taş, yolda vatandaşlara karanfil dağıtmak gibi çeşitli eylemlerde bulunmaya devam edeceklerini belirtirken, şoförlerle ilgili mevcut 38 odanın eylemlerine şimdilik destek vermediğini söyledi.
İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Semih Kaçanoğlu ise ‘‘Eyleme katılmıyoruz, yasalar müsait değil’’ dedi. Haklarını hukuki çerçevede arayacaklarını belirten Kaçanoğlu, 5 Mart 2000’de, taksimetre açış ücretlerine zam yapıldığı sırada, hükümete yıl sonuna kadar zam yapmayacaklarına söz verdiklerini hatırlatarak, son LPG zammının zor durumda olan taksicilerin ‘belini büktüğünü’ ileri sürdü. Kaçanoğlu, ‘‘Bakanlar Kurulu zam kararını tekrar gözden geçirsin. İstanbul’da 18 bin taksi var. Aileleriyle 250 bin kişiyi temsil ediyorlar’ dedi.
Tüpten dolduracaklar
ALDESA Dolum ve Dönüşüm Şirketi Genel Müdürü Lütfü Çolakoğlu ‘‘Dönüşüm için gelenler tamamen durdu. Şimdi İstasyondan dolum yapmayacaklar tüpten yapacaklar, bu da kazalara sebep olacak. Adam tüpü alacak, el pompası yardımı ile arabasına dolduracak. Alternatif Yakıtçılar Derneği olarak mahkemeye başvurma hazırlığı içindeyiz. Yapılan Anayasa'ya aykırı’ dedi.’ Büyükşehir Kontrol Daire Başkanı Ali Çolak ise tüple dolum konusunda şunları söyledi:
‘işletme açma ve çalıştırma ruhsatı veriyor ve denetliyoruz. Sanayi Bakanlığı'nın yönetmeliğine göre çalışırız. Önceden tüple dolum yapıyorlardı fakat sıkı denetimler sonucu bu durumu ortadan kaldırdık. bu zamlardan sonra tüple dolum cihetine gidenler olursa gerekli işlemi yaparız.
Çolak, yasal olmayan dolum ihbarlarının Kontrol Daire Başkanlığı'na, Beyaz Masa'ya ve Büyükşehir'e yapılabileceğini sözlerine ekledi.
Şöförler ne diyor ?
Kadir Kuzucu (20 yıllık şöför): Oda merkezi uygulayalım diyor. Birlik protesto diyor. Şaşırdık. Evet, yıllık zam çok fazla. Bu vergi bizim ekmek teknelerimizden değil de milyarlık otomobillerine otogaz takan özel araç sahiplerinden alınmalı.
Selami Gözüaçık (4 yıllık şöför): Zammı protesto için çalışmadık. Bana göre zam insafsızca yapıldı. Esas olarak araçlarına otogaz takan özel otomobillerden bu fark alınmalı. Bende arkadaşlarımı desteklemek için çalışmıyorum.
Hüseyin Çevirgen (1 yıllık şöför): Ticari araçlar için yapılan zam fazla. Haksızlık yapıldı. Özel araçların sefasının zulmünü bizler çekmek zorunda kalacağız. Protestomuzun ses getirmesini ve vergi zammının özel araçlara yansımasını istiyorum.