Kamuran ZEREN/ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2004 01:33
Hürriyet, 3 milyonu aşkın lise öğrencisinin merakla beklediği ‘Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği’ni açıklıyor. Yeni yönetmeliğin, sınıf geçmeyi zorlaştıran hükümleri bu yıl lise 1’de okuyanlara uygulanacak. Bu yıl lise 2 ve 3. sınıfta olanlar uygulama dışında tutulacak.
MİLLİ Eğitim Bakanlığı’nın 3 Kasım’da Başbakanlığa gönderdiği ‘Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği’ Resmi Gazete’de yayımlanırsa, 3 milyonu aşkın liseliyi etkileyecek yeni uygulamalar bu öğretim yılında geçerli olacak.
Öğretmenlerin ‘takdir yetkisi’ne by-pass öngören yeni yönetmelik, takdir notuyla sınıf geçmeye engel getiriyor. Buna göre, öğretmen, bundan sonra da öğrencisinin sınıf içi etkinlik ve başarı durumunu dikkate alarak takdir hakkını kullanabilecek. Ancak, derse ait aritmetik ortalamanın ‘en çok bir not fazlasını’ dönem notu olarak verebilecek. Dersin aritmetik ortalaması 2.00 olan bir öğrenci için öğretmen takdir hakkını kullanıp 4.00 veya 5.00 veremeyecek. Öğretmenin, takdir ettiği notu, ‘yazılı, sözlü ve uygulamalı sınav’ ya da ‘ödev ve projelere’ verilen puanlarla açıklaması gerekecek.
Yeni yönetmeliğin, sınıf geçmeyi zorlaştıran hükümleri bu yıl lise 1’de okuyan öğrencilerden başlayarak uygulanacak ve kademeli yaygınlaşacak. Bu yıl lise 2 ve 3. sınıfta okuyanlar ise bu uygulama dışında tutulacak. Yeni düzen tüm okullarda şöyle işleyecek:
LİSE 1’E SORUMLU GEÇME
Bu yıldan başlayarak, lise 1. sınıfta da yıl sonu başarı ortalamasını tutturmak şartıyla en fazla iki dersten sorumlu sınıf geçilebilecek. Bu öğrencilere, üst sınıflarda da aynı esaslar uygulanacak. Dersin sorumluluğu, sorumluluk sınavında en az ‘geçer’ not alınması halinde kalkacak. Başaramayan, sınıf tekrarı yapacak. İki kez sınıf tekrarı yapanın okulla ilişiği kesilecek.
TÜRK DİLİ BARAJI
Türk Dili ve Edebiyatı, lise 1’de baraj ders olmaktan çıkarıldı. Artık bu dersten de yıl sonu başarı ortalamasına göre sorumlu üst sınıfa geçilebilecek.
DİĞER SINIFLAR
Bu yılki lise 2 ve 3’ler bu uygulama dışında tutulacak. Alt sınıf derslerine ait sorumlulukları, o derslerin üst sınıfta uygulanan programlarından başarılı olmaları veya sorumluluk sınavından en az ‘geçer’ not almaları ya da yıl sonu başarı ortalamasını tutturmalarıyla kalkacak.
İKİ DÖNEM NOTU
Lise 1’ler dahil tüm sınıflarda, öğrencinin bir derse ait başarısının hesaplanmasında bir dönem notu yetmeyecek, en az iki dönem notu gerekecek. Sadece birinci dönem notu bulunan öğrenci, yetiştirme programına alınacak ve ve sınıf geçme notu buna göre hesaplanacak.
SINAV SAYISI
Bir dersin yazılı sınav sayısı, mevcut uygulamada olduğu gibi, haftalık ders saati sayısı üç ve daha fazla ise üçten, bir ve iki saat ise ikiden az olamayacak. Zorunlu hallerde bir sınav eksiği ile dönem notu verilebilecek.
BAŞARI ŞARTI
Bir dersten birinci dönem notu ‘sıfır’ olan öğrenci, ikinci dönem ‘en az 3.00’ tutturamazsa o dersten kalacak.
SINIF GEÇME
Ders yılı ya da ortalama yükseltme sınavları sonunda, okul türüne göre belirlenenler dışındaki derslerden başarısız olan öğrencilerden, yıl sonu başarı ortalaması fen ve sosyal bilimler liselerinde 3.50, önünde yabancı dil hazırlık sınıfı bulunan liselerde 3.00, genel lise, spor lisesi ile mesleki ve teknik liselerde 2.50 olan öğrenciler ortalama ile sınıf geçebilecekler.
SINAV TARİHLERİ
Ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavlarının tarihi ve sayısı da değişiyor. Bu sınavlar, yeni ders yılının başlamasından bir hafta önce bitecek ve üç haftayı geçmeyecek şekilde yapılacak. Mezun olamayan ve sınav hakkı bulunan son sınıf öğrencileri, ayrıca ikinci dönemin ilk haftası içinde de sorumluluk sınavlarına alınacak.
ALAN KOLAYLIĞI
Alan seçiminde, alana kaynaklık eden derslerin herbirinden başarılı olanlar, istediği alana yönelecek. Kaynak derslerinden, başarısız dersi bulunup, bu derslerin yıl sonu notlarının ağırlıklı ortalaması en az 2.50 olanlar da artık istedikleri alana yönelebilecek. Halen bu ortalama ‘en az 3.00’ olarak uygulanıyordu.