Güncelleme Tarihi:
KONYA Kültür Müdürlüğü, Mevlânâ Müzesi’nde yapılan düzenlemeler çerçevesinde yaklaşık 3 ay önce bahçede bulunan Şeb-i Arus Havuzu’nu kaldırdı. Derviş hücrelerinin önünde yer alan, altıgen planlı gök mermerden yapılan ve suyu ejder başlı bir lüleden akan
ESKİ MÜDÜR: ‘TAŞIMA KARARI CİNAYET’
Müzede 25 yılı müdürlük olmak üzere 39 yıl çalışan Erdoğan Erol, “Koruma Kurulu havuzun 3.75 metre kuzeye taşınmasına onay vermiş, bu bana göre bir cinayet. Onay verilen toplantıya sanat tarihçisi üye (başkan) katılmamış. Üstelik tarihi havuz kaldırılırken kısmen tahrip olmuş ve yerine imitasyonunu koymuşlar. Kararda buna dair bilgi de yok. Yeni bir mermerden havuz yaptırmak yanlış. Marmara mermeri, gök mavisi bir havuzdu eskisi. Kayıtlarda yok ama, dededen dedeye nakle göre, Mevlânâ Müzesi’nin içinde yer aldığı Selçuklu Gül Bahçesi’nin en eski yapısı olduğu söyleniyor o havuzun” dedi.
SANAT TARİHÇİSİ: ‘O GÜN YOKTUM’
Havuzun ötelenmesi ve müze bahçesindeki düzenlemeler için onaylar veren Konya Koruma Bölge Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Boran ise “Konuya ilişkin Kurul toplantılarında birden fazla karar alındığını”, “mesleki mazereti” gereği tarihi havuzla ilgili Kurul toplantısında bulunmadığını söyledi. Müzedeki Ruhlar Mezarlığı olarak bilinen bölüme 48 yıl önce konulan ünlü şair Nef-i ve Pakistanlı düşünür Muhammed İkbal için konulan temsili mezar taşları da yeni düzenleme gerekçesiyle kaldırıldı. Konya Müzesi Müdürü Yusuf Benli, tarihi havuzun kaldırılmasıyla ilgili şunları söyledi: “Şeb-i Arus için ön taraf hazırlandı. Çevre düzenlemesi bittiği takdirde bütün hepsi yerlerine oturacak. Koruma kurulundan çıkan kararlar doğrultusunda çalışma yapılıyor. O (havuz) alttan su kaçırdığı için farklı bir yapılaşmaya gidiliyor. Bu (imitasyon) onun altlığı, altlık, kendisi değil. Onun üzerine diğeri oturacak. Restorasyonumuz bitsin. Biraz sabra ihtiyaç var.”
‘Törenden sonra düzelecek’
KONYA Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, daha önce var olan havuzun kırık taşlarının, ilmi usullere göre, herhangi bir tahribata izin verilmeden yerinden çıkarıldığını belirterek, “Numaralandırılan bu taşlar daha sonra bakıma alındı. Arkadaşlar çalışıyor. Bu taşlar, zaman darlığı nedeniyle, Şeb-i Arus törenlerinden sonra yerine döşenecek ve havuz orijinal haline yeniden kavuşturulmuş olacak” dedi.
Saraydan taht taşıtan müdür
Konya Müzesi Müdürü iken 2010’da Topkapı Müzesi Müdürü olarak atanan Yusuf Benli, 2011’de Topkapı Sarayı Harem bölümündeki 3’üncü Selim’e ait tahtı lojmanına taşıtmaya kalkınca eski görev yeri Konya Müze Müdürlüğü’ne iade edilmişti. Olay basında “Saraydan taht kaçırma” başlığıyla yer almış, görevliler tahtı taşırken görüntülenmişti.