Tahrir'in intikamı mı

Güncelleme Tarihi:

Tahririn intikamı mı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2012 00:00

Mısır, 30 yıllık Hüsnü Mübarek rejiminin devrilişinin birinci yıldönümünü kutlamaya hazırlanırken demokratikleşme sürecine kan sıçradı. Önceki gün başkent Kahire’ye 200 km. uzaklıktaki Port Said kentinde ev sahibi El-Masri takımı ile misafir El-Ehli arasında oynanan maç sonrası çıkan ve 79 kişinin ölümüne, binden fazla kişinin yaralanmasına yol açan olaylarda fanatiklik değil, politikanın rol oynadığı şüphesi hakim.

Haberin Devamı

Bu şüpheyi uyandıran şey ise “Ultra” olarak bilinen El-Ehli taraftarlarının ünlü Tahrir Meydanı’nda Hüsnü Mübarek’i deviren protestoların en ön safında
yer alması.

Baltacı katliamının yıl dönümü

Ultra üyeleri eski rejim sırasında polisle nasıl kaçma kovalamaca oynanacağını, onları nasıl atlatacaklarını çok iyi biliyorlardı. Bu nedenle Tahrir’de gerek polis, asker gerekse de “Baltacı” denen Mübarek’in paralı kabadayılarıyla mücadelede çok önemli rol oynayarak devrime katkıda bulundular. Grup, kendilerini genç, iyi eğitimli ve Mısır’daki halk devriminin öncüsü olarak görüyor.

MISIR'DA TARAFTAR DEHŞETİ / FOTO GALERİ
Stadyum saldırısı, Tahrir’e atlarla, develerle giren ve ölüm saçan Baltacıların vahşetinin birinci yıldönümüne denk geldi. Birçok Mübarek karşıtına göre dün de “Baltacılar” sahadaydı ve olayları onlar provoke etti. Maç 3-1 El-Masri’nin üstünlüğüyle bitmek üzereyken hakaret içerdiği iddia edilen bir pankartı bahane edip 13 bin El-Masri taraftarının sahaya inerek 1200 El-Ehli taraftarına saldırması da planlı provokasyon şüphelerini artırıyor.

Haberin Devamı

Eski rejime suçlama

Parlamentoda en büyük gruba sahip Müslüman Kardeşler Mübarek rejiminin kalıntılarını ülkeyi kaosa sürüklemek için olayları provoke etmekle suçladı.
Mısır Parlamentosu’nun Port Said temsilcisi Albadry Farghali, “Bunu güvenlik güçleri yaptı ya da olanlara izin verdi. Mübarek’in adamları hâlâ yönetimde.
Rejimin başı düştü, ancak adamları yerlerinde duruyor” dedi.

MISIR'DAKİ OLAYLI MAÇTAN GÖRÜNTÜLER / WEB TV

Mısır’da karanlık güçler futbol sahasında

Mısır’ın en ünlü takımlarından El-Masri ile El-Ehli taraftarları arasında 79 kişinin ölümüne yol açan şiddet olaylarının önceden planlandığı iddia ediliyor.

Ölenlerden çoğu, Tahrir Meydanı’nda Mübarek rejimini deviren protestolarda ön saflarda yer alan El-Ehli takımının taraftar grubu “Ultra”nın üyeleri. Muhaliflere göre saldırıyla Ultralardan intikam alındı.

Bu planlanmış bir savaştı

El-Ehli takımımın doktoru: “Bu planlanmış bir savaştı.”

Haberin Devamı

El-Ehli’nin Portekizli antrenörü Manuel Jose, “Statta onlarca polis memuru vardı, ama birden ortadan kayboldular ya da hiçbir şey yapmadılar”.

El-Ehli takımının yıldız oyuncusu Muhammed Abu Trika, “İnsanlar burada ölüyor, kimse bir şey yapmıyor. Savaş gibi. Hayat bu kadar ucuz mu” dedi.

El-Ehli kalecisi Şerif İkrami, “Bitti. Hepimiz, bir daha futbol oynamamak konusunda bir karar verdik. İnsanlar gözlerimizin önünde öldü. Bir daha futbol oynayabilir miyim bilmiyorum. Bunu düşünemiyoruz bile” dedi.

Tantavi: Her yerde yaşanabilir

Mübarek sonrası yönetimi elinde tutan Mısır Askeri Konseyi Başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi, “Bu tür olaylar, dünyanın her yerinde yaşanabilir. Bu olayların arkasındakilerin cezasız kalmasına izin vermeyeceğiz” dedi. Tantavi ayrıca Kahire’de bir askeri üste El-Ehli oyuncularıyla bir araya geldi.

Haberin Devamı

Reform yanlısı Tahrir gazetesinin editörü Ayman Hamed, “Askerler, iktidarda kalmaları ve güvenliği sağlamaları için onlara yalvarmamızı istiyor. Durum karışıksa bu askeri konseyin işine yarayacak” diye konuştu.

Olayların ardından Mısır’da üç gün ulusal yas ilan edildi, tüm futbol karşılaşmaları askıya alındı.

Davutoğlu’ndan taziye

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr’ı arayarak, taziyelerini iletti. Davutoğlu, Amr’a, maçta ölen ve yaralananlar için taziye ve geçmiş olsun dileklerini aktararak, Türkiye’nin yardım için her şeyi yapmaya hazır olduğunu ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!