Tahliye isteyen hakim değiştirildi

Güncelleme Tarihi:

Tahliye isteyen hakim değiştirildi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2005 00:00

İhalede usulsüzlük iddiasıyla 61 gündür tutuklu olan Rektör Prof. Dr. Yücel Aşkın ile dokuz tutuksuz yargıç dün Van 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim önüne çıktı. Davanın açılmasına karşı çıkıp Prof. Aşkın’ın tahliyesini isteyen Hakim Ferhat Erbaş değiştirildi. Mahkeme, Rektör Aşkın’ın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

VAN Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’ne tıbbi cihaz alımına ilişkin, 1998 yılında açılan 25 milyon dolarlık ihalede usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle 61 gündür tutuklu olan Rektör Prof.Dr. Yücel Aşkın, yargılandığı davanın ilk duruşmasında sanıkların henüz dinlenmemiş olması, sağlığının yerinde olması ve delillerin incelenmesi gerekçesiyle ‘tutukluluk halinin devamı’na karar verdi. Aşkın ve tutuksuz 9 sanık dün ilk kez mahkeme
/images/100/0x0/55eb289ef018fbb8f8af2034
önüne çıktı. Şikayette bulunarak davanın açılmasını sağlayan müdahillerin reddi hákim talebi kabul edilerek, davanın açılmasına karşı çıkan ve dolayısıyla Aşkın’ın tahliyesini isteyen hákim Ferhat Erbaş değiştirildi. Duruşma, mahkeme başkanı İlhan Kaya ve diğer hákimlerin yerlerini almasından sonra saat 09.35’te gecikmeli olarak başladı.

İHBARCILAR NEŞELİYDİ

Yargılamanın başlamasıyla aralarında ihbarda bulunan Prof.Dr. Nurhan Akyüz ve Prof.Dr. Necmettin Tozlu’nun da bulunduğu müdahillerin ‘müdahale’ talepleri görüşüldü. Savunma avukatları müdahillik taleplerine itiraz ederken, ‘Müdahil olmak için zarar görülmüş olması gerekir’ görüşünü savundular. Hákim Erbaş da müdahillik taleplerinin reddi yönünde görüş belirtti. Mahkeme, 1’e karşı 2 oyla müdahillik taleplerinin kabulüne karar verdi.

REDDİ HAKİM TALEBİ

Müdahiller Abdurrahman Üner ve Memur-Sen’den Davut Topçu, hákim Erbaş’ın davaya itirazını medyadan öğrendiklerini, davayla ilgili kararını vermiş olduğunu öne sürerek, reddi hákim talebinde bulundular. Müdahil avukatlar Hüsnü Turan ve Necati Ceylan da şu reddüi hakime için şu görüşü savundu:
/images/100/0x0/55eb289ef018fbb8f8af2036

‘Hákim Ferhat Erbaş, davanın açılmasıyla ilgili tensip zaptı hazırlanırken iddianamenin soyut delillere dayandığını, somut delil olmadığını öne sürerek, davanın açılmasının reddedilmesini buna karar verilmezse de görevsizlik kararı verilmesini isteyerek karara muhalif olmuştu. Bu hákim, bu yolla davayla ilgili ihsası reyde bulunmuş, kararını önceden açıklamıştır. Tarafsızlığını yitiren bu hákimin davaya bakmaması gerekir. Reddi hákim talebinde bulunuyoruz.’

Talebi görüşen mahkeme, heyetle ilgili bir konu olduğu için mahkemenin karar veremeyeceğini, bu nedenle bir üst mahkeme olan 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yazı yazılması görüşünü benimsedi. Saat 11.00’de, üst mahkemenin kararının beklenmesi için duruşmaya 14.00’e kadar ara verildi.

3.5 SAAT BEKLEDİ

Duruşmaya verilen ara üzerine Rektör Aşkın, adliye binasındaki Van Barosu’na ait odaya getirilerek duruşmanın yeniden başlamasını bekledi. Burada Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’nden beslenme uzmanlarınca hazırlanıp getirilen yemeğini yiyen Aşkın’ın sağlığının iyi olduğu gözlendi.

HÁKİM DEĞİŞTİRİLDİ

Müdahil avukatlarının reddi hakim talebini görüşen 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, bu talebi uygun buldu. Rededilen hákim Ferhat Erbaş yerine nöbetçi olan 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi üyesi hákim Vahit Baltacı getirildi. Duruşma 14.30’de yeniden başladı ve Aşkın’ın savunması alındı.

Saat 15.30 sıralarında duruşmadan vareste tutulan Aşkın hastaneye gönderildi. Rektör çıkarken çoğunluğu öğretim üyesi olan gruptan alkışlar ve ‘Türkiye seninle gurur duyuyor’ sloganları yükseldi. Ambulans ve güvenlik araçları caddeden geçerken bir grup rektörü yuhaladı.

TAHLİYEYE RED

Savunmaları alınan diğer sanıklar da suçlamaları reddettiler. Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Ayşe Yüksel, hakkında iftiralarla dolu ifadeler verenlerden şikayetçi olduğunu söyledi. Avukatları Aşkın’ın tahliyesini talep ettiler. Tahliye talebine savcı da katıldı. Ancak, mahkeme sanıkların henüz dinlenmemiş olması, sağlığının yerinde olması ve delillerin incelenmesi gerekçesiyle ‘tutukluluk halinin devamı’na karar verdi. Yeni atanan hakim Vahit Baltacı tahliye yönünde oy kullanırken, diğer iki hakim tahliye edilmemesi görüşünü belirtti. Duruşma 29 Aralık tarihine ertelendi.

Tıbbi cihaz alımında usulsüzlük

1998’de tıbbi cihaz alımıyla ilgili usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle 5 Nisan 2005 tarihinde Van Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturmada, Rektör Aşkın’ın 14 Temmuz’da YYÜ Yerleşkesi’ndeki konutu ve çalışma odaları arandı. Arama yapıldığında eşi Oya Aşkın’la yurtdışında bulunan Aşkın, dönüp 14 Ekim’de Van Cumhuriyet Başsavcılığı’na ifade verdikten sonra çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Cezaevinde rahatsızlanan Aşkın, 14 Kasım’da hastaneye kaldırıldı. İddianamede Aşkın’a ‘ekonomik çıkar sağlamak amacıyla kurulmuş örgütün faaliyeti çerçevesinde, ihaleye fesat karıştırmak ve resmi evrakta sahtecilik’ suçlaması yer alıyor. Aşkın hakkında evindeki tarihi eserler nedeniyle açılan dava da, bugün görülecek. Dünkü duruşmada yoğun güvenlik önlemleri alındı. Polisin yanı sıra jandarmanın da bulunduğu yaklaşık 50 kişilik ekip görev yaptı.

Ambulansla ve doktor nezaretinde

BİR
aydır yoğun bakımda olan Rektör Prof. Dr. Yücel Aşkın, jandarmalar ve doktorların nezaretinde adliyeye getirildi. Ambulanstan inen Aşkın, adliyenin giriş merdivenlerinden yürüyerek çıktı. Aşkın, ardından tekerlekli sandalyeye oturdu. Adliyede jandarma koridorunun ortasında tekerlekli sandalyede ilerleyen Aşkın’ı, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı olan arkadaşı Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, ‘Yücel merhaba’ diyerek selamladı. Aşkın ise başını hafifçe eğerek karşılık verdi. Zayıflamış olan Aşkın’ın avurtları içine çökmüştü ve solgun görünüyordu. Aşkın’ın 17 kilo zayıfladığı öğrenildi. Aşkın’ın gri takım elbisesi, hatta ayakkabısı zayıflaması nedeniyle bol duruyordu. Aşkın’a hastane başhekimi Hüseyin Avni Şahin, kardiyolog Niyazi Güler ve bir anestezi uzmanı nezaret etti. Aşkın, adliyenin 5 kat merdivenlerinden jandarmaların yardımıyla tekerlekli sandalyede çıkarıldı. Aşkın’ın isteğiyle eşi Oya Aşkın mahkemeye gelmedi ve gelişmeleri üniversiteden izledi.

Şoke eden iddia

DURUŞMADA
söz alan müdahil avukatlardan Hüsnü Tuna, ‘Ender Arpalı’nın cezaevinde öldürüldüğüne inanıyorum. Her ne kadar Adli Tıp raporu ‘İntihar’ diyorsa da, Ben öldürülerek susturulduğuna inanıyorum’ iddiasında bulundu. Tuna, bu olayın araştırılmasını isterken, Aşkın dışındaki tutuksuz sanıkların da tutuklanması talebinde bulundu.

Ne kimseyi fişledim ne de çete kurdum

VAN
YYÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın, dünkü duruşmada ifade veren ilk kişi olurken tüm suçlamaları reddederek, alınan tıp cihazlarının çalışmadığı iddialarına ‘Benim anjiyom bu cihazlarla yapıldı, damarıma stent de bu cihazlarla takıldı’ yanıtını verdi. Tutuklu yargılanan Rektör Aşkın, savunmasını yaparken ayağa kalkınca, hakim oturarak konuşabileceğini söyledi. Aşkın, özetle şunları söyledi:

OHAL DÖNEMİ

Fişleme iddialarıyla ilgili olarak benim rektör olduğum dönemde olağanüstü hal vardı. Bunlar bana o dönemde güvenlik birimlerinden, YÖK’ten ve çeşitli kurumlardan gelen bilgilerdir. Bir şekilde istihbarat çalışması yapmadım. Bu bilgileri ne birisiyle paylaştım ne ifşa ettim ne de kullandım.

ÇETE KURMADIM

Kimseyle ilgili olarak din, ırk, mezhep ayrımcılığı yapmadım. İleri sürüldüğü gibi çete kurmadım. Tam tersine sağlığımı ihmal etmek pahasına yasalara bağlı olarak çalıştım.

Memur alımlarıyla ilgili kadrolaşma iddiası da doğru değil. Rektör olduğum zaman kamu personel sınavları başladı. Benim emrimle bir kişiyi görevden aldık. Avukat İsmail Kurt’tur, o da üniversiteye dava açanlara avukatlık yapıyordu. Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum. Bunlar mesnetten uzak suçlamalardır. Tahliyemi istiyorum.
/images/100/0x0/55eb289ff018fbb8f8af2038


Diğer sanıklar

MAHKEMEDE
sanıklara ayrılan tahta perdeli bölümde önde Yücel Aşkın, arkasındaki sırada Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Fırat Cengiz, rektör yardımcıları Prof. Dr. Ayşe Yüksel ve Prof.Dr. Hasan Ceylan, İspanyol firma Türkiye temsilcisi Mehmet Ayral oturdular. 3’üncü sırada ise sanıklar YYÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Işık Tepe, YYÜ Genel Sekreter Yardımcısı Salih Yurtkuran, YYÜ Yazı İşleri Şube Müdürü Şükran Yurtkuran, Yazı İşleri Bilgi İşletmeni Bülent Şahin, Özel Güvenlik Şube Müdürü Saffet Kara yer aldı. Tutuksuz sanıklar duruşmadan sonra Adliye’den ayrıldılar.

CHP’lilere yuh çektiler

DURUŞMAYA
ara verilince CHP milletvekilleri Kemal Anadol, Hasan Fehmi Güneş, Gürol Ergin, Mehmet Sevigen ve Mehmet Kartal adliyeden ayrıldı. Adliye önündeki gruptan 2-3 kişi CHP’leri yuhaladı. Bu gruptan biri, ‘Yeter yeter’ diye bağırırken diğeri, ‘Gidin memleketin sorunlarıyla ilgilenin’ dedi. Vekiller, tepki göstermediler.

Galilei’yi bile mahkûm etmişlerdi
/images/100/0x0/55eb289ff018fbb8f8af203a


REKTÖR
Prof. Dr. Yücel Aşkın’a destek amacıyla Van’a gelen ve aralarında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasip Pektaş ile Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mustafa Kaymakçı’nın da bulunduğu öğretim üyeleri, önceki akşam Yüzüncü Yıl Üniversitesi kampusündeki restoranda buluştular. Öğretim üyeleri Oya Aşkın’a bir plaket sundular. Plakette, Atatürk’ün portresi ve ‘Hayatta en hakiki mürşit ilimdir’ sözlerinin altında ‘İlime inanmayanlar Galilei’yi bile mahkûm etmişlerdir-Öğretim üyeleri’ yazısı yer alıyor. Oya Aşkın, dün duruşmaya gelmedi ancak, yakasında ‘beyaz kurdele’ ile üniversitedeydi. Adliye önündeki herkeste beyaz kurdeleler taktı. Atatürk rozeti üzerine takılan ‘beyaz kurdele’ eylemini daha önce ODTÜ ve Hacettepe öğretim üyeleri başlatmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!