Güncelleme Tarihi:
Sultanahmet'teki ses ve ışık gösterisini düzenleyen TAÇ Vakfı yetkilileri gösterinin elden geçirilerek sürdürülebileceğini savundu.
Sultanahmet Meydanı'ndaki ses ve ışık gösterileriyle ilgili haberimizin ardından, Turizm Bakanlığı konuya el attı. Bakanlık, gösterinin elden geçirilip yenilenmesi ile tamamen kaldırılması arasında bir tercih yapma noktasına gelince, gösterinin sorumlusu olan TAÇ Vakfı yetkilileri, iyi bir altyapıya sahip Türkiye'nin tek ses ve ışık gösterisinin kaldırılması yerine elden geçirilmesi için propaganda yapmaya başladı.
1976 yılında, Türkiye'de bulunan doğal, tarihsel, kültürel ve estetik varlıkların korunması ve turizmin geliştirilmesi için kurulmuş olan Turizm Bakanlığı kontrolündeki TAÇ Vakfı, aynı Sultanahmet Meydanı'nda 1974'ten beri yapılan ses ve ışık gösterisini 1985'ten beri yürüten kuruluş.
Eskimiş teknoloji yüzünden anlaşılmaz hale gelen diyalogları ve demode ışık düzeniyle haber konusu olan gösteri, haberimizin ardından aralarında Çelik Gülersoy'un da bulunduğu çevredeki turizm işletmecileri tarafından de eleştiri konusu olmuş ve gösterinin kaldırılması istenmişti. Turizm Bakanlığı da bunun üzerine gösterinin ıslah edilip edilemeyeceğini araştırmaya başladı.
Gösteri kaldırılmamalı
TAÇ Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Genim, gösterinin kaldırılmasının büyük bir hata olacağını belirterek şunları söyledi:
‘‘Gösterinin kaldırılması bizim bir külfetten kurtulmamıza neden olur. Ama Türk turizmi için kayıptır. Bunu istemeyiz. Bu gösterinin metinleri Türkiye'nin en değerli tiyatro yazarlarından Turan Oflazoğlu tarafından yazıldı. Seslendirmeler her dilde, en iyi tiyatro oyuncuları tarafından gerçekleştirildi. Böyle iyi bir altyapısı olan ve birçok turist tarafından da ilgi gören gösteri kesinlikle yaşatılmalı.''
Genim, gösterinin kuruma her yıl 50 bin dolara mal olduğunu söylüyor. Yılın yedi ayı kullanılmadan duran aletlerin her sene elden geçirildiğini, ışık gösterisini oluşturan 200 spotun yarısının her sene yenilendiğini belirten Genim, bu yükün kuruma ağır geldiğini de ekliyor.
Yenisi 1 milyon dolar
Benzer bir gösterinin 1 milyon dolardan aşağıya yenilenemeyeceğini savunan Genim, belli kuruluşların devreye girerek gösterinin ıslah edilmesi gerektiğini söylüyor.
Gösteriden en fazla turizm acentalarının yararlandığını belirten Genim, projeye de en çok onların sahip çıkması gerektiğini vurguluyor.
Hürriyet İstanbul'da çıkan haberlerin ardından Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nin gösterinin yenilenmesi için katkıda bulunmaya hazır olduklarını belirttiklerini söyleyen Genim, gösterinin gürültü yaptığı iddialarına da karşı çıkıyor. Genim meydandaki gürültüyü Arasta Çarşısı'na inerken sağlı sollu dizilmiş çay bahçelerinde yapılan müzik gösterilerinin oluşturduğunu söyleyerek, ‘‘Önce onlar susturulmalı'' diyor.
Genim, meydanın kontrolünün farklı kurumlarda olması yüzünden büyük bir başıboşluk yaşandığını da belirterek ‘‘Biz gösteriyi sunarken, bir yandan arka tarafta çöp kamyonları çöp toplayabiliyor’ diyor.
Sultanahmet’in ağaçları
TAÇ Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Genim, Sultanahmet ses ve ışık gösterisinin, eskiyen teknolojisinin yanısıra Sultanahmet'teki ağaçlar yüzünden de kötü göründüğünü söylüyor. Genim, Sultanahmet'e plansız olarak dikilen ağaçlar yüzünden meydana sesin iyi yayılmadığını ve bu yüzden boğucu bir gürültü
haline geldiğini söylüyor. Genim'in meydanlara dikilen ağaçlar hakkındaki düşünceleri şöyle: ‘‘Dünya'nın hiçbir yerinde dış görünüşleriyle ön plana çıkan tarihi eserlerin çevresi böylesine düzensiz bir şekilde ağaçlandırılmaz. Anıtın etrafında dolaşırken,
ağaçlar yüzünden eseri göremiyorsunuz. Tabii Sultanahmet Meydanı'nda çok karmaşık bir idari yapı olduğundan bu tür düzenlemeler kolay kolay yapılamıyor. Şimdi biz kalkıp o ağaçları keselim demeye kalksak kıyamet kopar.''
Vakıf’tan Çelik Gülersoy’a yanıt
Çelik Gülersoy'a yanıt
TAÇ Vakfı Yönetim Kurulu Sinan Genim, Çelik Gülersoy'un Sultanahmet ses ve ışık gösterisiyle ilgili öne sürdüğü iddialara da cevap verdi. Gülersoy, gösterinin hem metin hem de teknoloji olarak kötü olduğunu, hatta kendisinin bazı uyarıları üzerine metnin bazı yerlerinin değiştirildiğini söylemiş ve gereksiz olduğuna inandığı bu gösterinin kaldırılması için gerekli yerlere müracaatlarda bulunduğunu belirtmişti. Sinan Genim, Çelik Gülersoy'un iddialarına ilişkin şunları söyledi: ‘‘Çelik Gülersoy, terbiyesiz bir insan. Bir defa metnin düzeltilmesine ilişkin bize yazdığı bir mektup falan yok. Kendisinin telif hakkından haberi yok galiba. Böyle birşey olmasına imkan var mı? Metinde Nedim ile ilgili bir bölüm varmış da o da mektup yazıp değiştirmiş. Yok böyle birşey.''