Güncelleme Tarihi:
Tablet PC’ler yeni değil. Fakat bu cihazların iPad ile tekrar gündeme gelip en popüler teknolojik ürünlerden birine dönüşmesini kuşkusuz Apple’a borçluyuz. Rakipleri iPad’in çıkışından yaklaşık bir yıl sonra piyasaya girebildiği için, tablet PC pazarındaki iPad hakimiyeti şaşırtıcı değil. Tabii bu başarının sebeplerinden biri de Apple’ın kullanıcı deneyimi olgusunu en önemli kriter olarak ortaya atması. Diğer üreticilerse tablet PC pazarında var olabilmek için iPad’den daha iyi ürünleri yapmak zorunda olduklarının gayet bilincinde. Samsung, Galaxy Tab ile Apple iPad’e kafa tutabilen nadir üreticilerden biri.
GALAXY TAB’IN ÜSTÜN DONANIMI
Samsung’un Galaxy Tab ailesine eklediği en son ürünü 10.1 inçlik model, özellikleri itibariyle iPad 2’yi aratmıyor diyebiliriz. MicroSD kart yuvası ve Flash desteği gibi, iPad 2’de bulunmayan özellikler sunan yeni Galaxy Tab’in ekran çözünürlüğü (1280x800), iPad 2’den (1024x768) daha yüksek. Ayrıca ekran boyutu da daha büyük (iPad 2: 9.7 inç). En güzeliyse Galaxy Tab hem ağırlık hem de incelik açısından daha başarılı. 595 gram ağırlığındaki Galaxy Tab 10.1 (iPad 2: 601 gr) sadece 8.6 mm kalınlığında (iPad 2: 8.8 mm). Samsung, ne yazık ki bu modelde incelik yüzünden bazı tavizler vermek zorunda kalmış. Tıpkı iPad 2’de olduğu gibi, ürüne USB yuvası ya da HDMI çıkış işlevi katabilmek için ayrı satılan bir adaptör almak zorundasınız. Kamera konusunda da daha iyi bir profil çizen Galaxy Tab 10.1; 2 Megapiksel ve 8 Megapiksel olmak üzere iki adet yüksek çözünürlüklü kameraya sahip (iPad 2: 0.3 ve 0.7 Megapiksel).
Çift çekirdekli nVidia Tegra 2 işlemcisi sayesinde, yüksek çözünürlüklü videoları oynatma açısından da takdire şayan bir tablo çizen Samsung Galaxy Tab 10.1, pil süresi konusunda iPad 2’nin bir miktar gerisinde kalıyor. Tablet PC denince olay donanımla bitmiyor. Zira ortada bir işletim sistemi (Android ve iOS) savaşı var. Ek olarak her iki işletim sisteminin kendi uygulama dükkanları da bu savaşın bir parçası. Dolayısıyla bu aşamadan sonra iş tamamen zevkinize kalmış. Fakat kesin bir şey varsa; yukarıda da söylediğimiz gibi artık iPad 2’nin ciddi bir rakibi var. Önümüzdeki günlerde farklı konfigürasyonlarla raflarda görebileceğimiz Samsung Galaxy Tab 10.1’in iPad 2 ile benzer fiyatlardan satışa çıkacağı belirtiliyor.
Yıldızlar sizi bekliyor
Bir teleskop satın almanın en kötü tarafı, bir süre sonra daha uzağı gösteren bir modeli isteyecek hale gelmeniz. Ayrıca teleskoplar sofistike cihazlar ve bu hobiye yeni başlayan birinin örneğin Satürn’ün halkalarını gözlemlemesi hiç de kolay değil. Neyse ki sizin adınıza bunu yapan birileri var. Size sadece beğendiğiniz gök cismini seçip izlemek kalıyor. Microsoft’un ücretsiz hizmetlerinden worldwidetelescope.org adresinde, tüm evreni üç boyutlu gözleyebilirsiniz.
Gözleme başlamak için isterseniz sitedeki yazılımı yükleyebileceğiniz gibi, yazılım yüklemeden tamamen web üzerinden de gezegenleri ve nebulaları monitörünüze taşımanız mümkün. En güzeliyse; görsellere ek olarak, çok değerli bilgilerin de bulunduğu siteyi kullanmanın kolaylığı. Sitedeki başarılı mönü sistemine ek olarak, arama kısmına adını yazdığınız herhangi bir gök cismi, anında karşınızda beliriyor. Eğer İngilizce biliyorsanız; sitedeki rehber eşlikli turlar sayesinde, belgesel tadında uzay boşluğunda sihirli bir yolculuğa da çıkabilirsiniz. Bu turlardan bazılarının interaktif olduğunu da belirtelim.
İPOD’UNUZ CAMLARI TİTRETSİN
Görüp görebileceğiniz en büyük iPod uyumlu ses sistemlerinden biri olan Vestel iBigBoy, tam 240 Watt’lık bir müzik çıkış gücü sunuyor. 10 inçlik subwoofer ve güçlü stereo hoparlörler sayesinde komşularınızla aranızı bozmak, hiç bu kadar kolay olmamıştı. Devasa yapısı yüzünden bu sistemden verim alıp hakkıyla kullanabilmek için geniş bir oturma odası şart. Farklı marka mp3 çalar, DVD oynatıcı ya da TV gibi farklı ses kaynakları da bağlayabileceğiniz Vestel iBigBoy; FM/AM radyo, alarm ve uzaktan kumanda gibi özelliklere de sahip. Ahşap yapısı ve güçlü amplifikatörüyle, bas sesleri ‘ruhunun derinliklerinde’ duymak isteyenler için, hastaya ilaç misali diyebileceğimiz iBigBoy, 719 lira fiyatla satılıyor.
BUNLARI YAPIN
PC’nizdeki veriler sizin için kıymetliyse, işi şansa bırakmayıp, elektrik kesintisi durumunda hayat kurtaran UPS, yani kesintisiz güç kaynağı kullanmanızda fayda var. Zira dizüstü PC’ler, elektrik kesilince zarar görmese de, aynı durum masaüstü PC’ler için geçerli değil. Elektrik kesintisi durumunda veri kayıpları hatta sabit disk arızalarıyla karşılaşmak sık rastlanan bir durum. Dikkate değer bir nokta da; bu cihazın PC’nizi ani voltaj dalgalanmalarından da korur ve daha kararlı bir voltajla daha güvenli çalışmasını sağlar. UPS’lerin pratikteki faydalarına bir örnek de; modeminizi UPS’e bağladığınızda, elektrik kesintisi durumunda internet bağlantınızı kesintisiz bir şekilde sürdürmenizi sağlaması.
BUNLARI YAPMAYIN
Elektronik bir cihaz almayı düşünüyorsunuz. En yakındaki satıcıya gitmeniz, daha sonra pişmanlık duymanıza sebep olabilir. Ya daha sonra, ürünü çok daha uygun fiyata görürseniz? Satın almayı düşündüğünüz ürünün nerede hangi fiyata satıldığını öğrenmek için mağaza mağaza gezmek zorunda değilsiniz. İnternette ‘fiyat karşılaştırma’ kelimeleriyle arama yaptığınızda karşınıza çıkacak arama motorlarına, ürünün adını yazarsanız, farklı mağazaların ürünü satış fiyatı neymiş görebilirsiniz. Unutmamanız gereken; bu şekilde karşınıza çıkan alışveriş mağazalarının çoğunlukla online satış yapan siteler olduğu ve buralardaki fiyatların mağazalardan bir miktar düşük olabilme ihtimali.