Tababet Uzmanlık Yönetmeliği'nde değişiklik

Güncelleme Tarihi:

Tababet Uzmanlık Yönetmeliğinde değişiklik
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2001 00:00


Sağlık Bakanlığı Tababet Uzmanlık Yönetmeliği'nin bazı maddeleri değiştirildi.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan yönetmelikle, genel eğitim ve araştırma hastaneleri ile birimlerinde bulunması gereken yatak sayıları yeniden düzenlendi.

Değişiklikle, kurumlarda aynı dalda birden fazla asistan yetiştiren birimler bulunması halinde, birim şefleri arasından ilgili ana dalda tıpta uzmanlık eğitiminde koordinasyon sağlamak üzere, Bakanlık ve ilgili kuruluşlarca 3 yıllığına koordinatör şef görevlendirilmesine olanak sağlandı.

Koordinatör şefler, o bölümdeki eğitim ve araştırma faaliyetlerinden ve birimler arasındaki koordinasyondan birinci derecede sorumlu olacak, ayrıca her yıl sonunda o yıla ait eğitim, araştırma ve çalışma faaliyetleri ile gelecek yıla ait yıllık eğitim, araştırma ve çalışma planlarını kurum amirine teslim edecek.

Birimlerde en fazla kaç asistan bulunabileceği ilgili birimin fiziki yapısı, personel ve ekipman durumu, hasta potansiyeli ile fonksiyon ve özelliklerine göre ilgili kurumun Eğitim Planlama ve Koordinasyon Kurulu'nun görüşü alınarak Sağlık Bakanlığı'nca belirlenecek.

Başasistan olabilmek için, ''İlgili dalda uzman olmak, terfiine engel hali bulunmamak, açıktan hizmete girebilmek için kamu görevlisi olabilme niteliği taşımak, tüzükte belirtilen yabancı dillerden birinde bu yönetmeliğin 31'nci maddesinde belirtilen kriterlere göre yapılacak yabancı dil sınavlarına girerek 100 üzerinden 60 puan almış olmak, başasistan olmak istenilen dalda yayınlanmış en az biri araştırma olmak üzere en az üç adet yayını bulunmak ve yapılacak sınavda başarılı olmak'' şartları getirildi.

Değişiklikle, şef ve şef yardımcılığı sınavlarının birinci kademesinde yayınların değerlendirilmesi, ikinci kademesinde ise mesleki bilgi, beceri ve yetenek ile eğitim ve öğretim yapabilme yeteneğinin ölçülmesi olarak düzenlenirken, sınav jürilerinin her bir uzmanlık dalından bu yönetmeliğe tabi kurumlardaki ilgili dallara ait şeflerden, her dal için en fazla ikisi üniversitelerin tıp fakültelerinden olmak üzere bakanlıkça kura ile beş kişiden oluşturulması hükme bağlandı.

Şef, şef yardımcılığı ve başasistanlık sınavlarına girebilmek için yabancı dil sınavında; 100 üzerinden şeflik için 65, şef yardımcılığı ve başasistanlık için 60 puan alınması yeterli olacak.

Yayınların kabul edilme esaslarını da yeniden düzenleyen yönetmelik değişikliğiyle, mesleki bilgi, beceri ve yetenek ile eğitim ve öğretim yapabilme sınavlarında başarılı olunabilmesi için, şeflik için en az 75 puan, şef yardımcılığı için de 70 puan alınması koşulu getirildi.

Yönetmelikte yapılan bir başka değişiklikle de belirli koşulları taşımak koşuluyla ilgili klinik şefinin teklifi ve bu şefin de katılacağı Eğitim Planlama ve Koordinasyon kurulunun kararı üzerine, Bakanlık veya ilgili kuruluşlarca başasistanlık sürelerinin üç defadan fazla olmamak şartıyla üçer yıllık dönemler halinde uzatılmasına olanak tanındı. (aa)


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!