Güncelleme Tarihi:
COVID aşısı olduktan sonra sık sık antikor ölçtürmenin gereksiz olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Sönmez, “T hücreleri virüse bir kez savunma geliştirdikten sonra çok uzun yıllar savaşabiliyor. SARS’ta gördük” dedi.
Aşı yaptıran birçok kişi antikor testleriyle de bağışıklık düzeylerini ölçtürüyor. Ancak Üsküdar Üniversitesi Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Güner Sönmez, antikor testlerinin ticari bir furya olduğunu belirterek şu uyarılarda bulunuyor:
“İnsanlar sadece antikorun koruduğunu düşünüyor ama bağışıklık sistemimizin bir antikor yanıtı, bir de hücresel yanıtı var. B ve T hücreleri viral hastalıklarda ön cephede yer alan savaşçılar. B hücreleri virüsü bir kere tanıdıktan sonra aradan ne kadar zaman geçerse geçsin virüse karşı çok hızlı antikor üretmeye devam edebiliyor. T hücreleri virüsü hemen tanıyor, hem de tüm varyantlarıyla ve savaşıp yok ediyor. Yani antikor miktarını sık sık ölçtürüp anksiyete yaşamaya gerek yok. T hücreleri virüslere karşı bir kere savunma geliştirdikten sonra çok uzun yıllar boyu tüm varyantlarına karşı etkili olacak şekilde savaşabiliyor.”
SARS’TA 17 YIL BAĞIŞIKLIK
2003’te SARS geçiren hastalarda 17 yıl sonraki ölçümlerde bağışıklığın halen devam ettiği ortaya çıktı. Kızamıkçık aşısı olanlarda ise 34 yıldır bu bağışıklığın devam ettiği tespit edildi. Dolayısıyla COVID-19’da da herkes aşılandıktan ve T hücreleri virüsü tanır hale geldikten sonra grip gibi olacak.”
T HÜCRELERİ MUTANTLARI TANIYOR
- Bir araştırmaya göre T hücreleri virüsün 52 parçasını tanıyor. Yani tüm varyantları tanıyabiliyor.
- T hücreleri basit kan tahlilleri ile saptanamıyor ancak antikorlar saptanabiliyor. Bu nedenle antikor değerleri ölçülüyor.
- T hücreleri araştırmalara göre varyantlardan etkilenmiyor. Yani savaşmaya devam edebiliyor.
- T hücreleri hastalıktan korumayabilir ancak hastalığın ağır seyretmesini önler.
- T hücrelerinin hafızası çok uzun sürelidir bu nedenle virüsü sadece bir kere tanıması yeterli.
Liv Hospital Ankara Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Duran Tok da antikor düzeylerinin yüksek ya da düşük olmasının net bir anlam taşımadığını belirterek şunları söyledi:
“Biraz karmaşık bir konu ancak bağışıklık sistemi iki şekilde korur. Birincisi antikor ikincisi ise B ve T hücreleri dediğimiz hücresel boyutta bağışıklık ile korunuruz. Antikorda ise önemli olan virüsü öldürücü niteliği olan nötralizan antikorun oluşmasıdır. Fakat burada şöyle bir sorun var. Hem nötralizan antikor hem de B ve T hücreleri kolayca ölçülemezler. Dolayısıyla antikor testi yaptırarak korunup korunmadığımıza karar vermek doğru değil. Aşıyı olduktan sonra da korunmaya devam etmek bu yüzden gerekiyor.”
“6 AYDA BİR ANTİKOR TESTİNE GEREK YOK”
6 ay sonra kişilerin antikorlarının düşmesi ile yeniden antikor bakılmasına gerek olmadığını ifade eden Doç. Dr. Tok, “6 ay sonra yeniden antikor testi yapılmalı diye net bir tavsiye yok. En kötü ihtimalle influenza gibi senede 1 yapılabilir. Grip sezonu gibi Covid-19 sezonu da olacaktır ve senede 1 yapılacak hale gelebilir. Ancak varyantlar hariç şu andaki virüsler ile 6-8 ay arası koruyuculuk bekliyoruz. Benim görüşüm ise enfeksiyonu geçirenlerde daha uzun koruyuculuk olacağı. Aşılarda da farklılık var. O nedenle net cevap vermek zor. Bakılması zararlı değildir ve güzel bir şeydir ama 6 ay sonra illa ki antikor bakılmasına gerek yok. Çünkü antikor düşük çıktığında korumuyor diyemeyiz. Ben aşıdan sonra herkese rutin antikor bakılması taraftarı değilim” dedi.
“CİDDİ MUTASYON GEÇİRMEZSE COVID-19 DA GRİP GİBİ BİR HAL ALACAK”
T hücrelerinin çok uzun yıllar bağışıklık oluşturduğunu da ifade eden Doç. Dr. Tok Covid-19’un grip virüsü gibi bir hal alabileceğini belirtti ve şunları söyledi: “T hücreleri hafıza oluşturuyor ve uzun yıllar koruyucu kalıyor ancak genellikle virüsle karşılaştıktan sonra bu bağışıklık oluşur. Aşıdan ziyade virüs ile karşılaşanlarda bu söz konusudur. Bu ölü virüs içeren aşılar için de geçerlidir. Eğer hücresel bağışıklık oluşmuş ise koruyuculuğu önemli ölçüde etkilidir. Eğer çok ciddi bir mutasyon geçirmezse Covid-19 da aşılar ile birlikte mevsimsel grip haline gelecektir.”
24 SAATTE 54 BİN 791 YENİ VAKA
Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu, "covid19.saglik.gov.tr" adresinden paylaşıldı.
Buna göre, son 24 saatte 312 bin 109 Kovid-19 testi yapıldı, 54 bin 791 kişinin Kovid-19 testi pozitif çıktı, 354 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı 3 bin 128 oldu.
Son 24 saatte 65 bin 593 kişinin Kovid-19 tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 3 milyon 909 bin 935'e yükseldi.
Test sayısı 45 milyon 40 bin 704'e ulaştı. Vaka sayısı 4 milyon 501 bin 382, vefat sayısı 37 bin 329, ağır hasta sayısı 3 bin 463 oldu.