Suyun dibinde sızmış!

Güncelleme Tarihi:

Suyun dibinde sızmış
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2005 13:45

Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Araştırma Görevlisi Haldun Narmanlıoğlu’nun iletişim fakülteleri için hazırladığı haber yazma teknikleri kitabında, fıkra gibi haberlere yer verildi.

Haberin Devamı

 Ulusal bir gazetede redaktör olarak çalıştığı dönemde arşivlediği ham haberleri ‘Fıkra tadında haberler’ kitabında toplayan Narmanlıoğlu, “Yanlış örneklerden yararlanarak doğruyu göstermek, eğitimde pek kullanılmayan ancak oldukça etkili bir yöntemdir. Kötü örneklerin, meslekteki tabirle ‘çöpe manşet’ haberlerin gazeteci adayları için iyi birer örnek olduklarını ve mutlaka değerlendirilmeleri gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Haldun Narmanlıoğlu iletişim, haber yazma teknikleri, objektiflik, sansür, bilgi kirliliği, redaksiyon gibi konuların bulunduğu kitabında, kendini bir yetkili gibi göstererek ‘zarfçılık’ usulü ile değişik ve ilginç haber toplama yöntemlerini de anlatıyor. Klasik bir ders kitabı yazmamaya özen gösterdiğini belirten Narmanlıoğlu, “Okuyucular gazete sayfalarını süsleyen haberlerin ilk hallerini görme fırsatı bulamaz. Ham haberlerden yararlanarak alternatif bir kaynak hazırlamak istedim. Habercilerin nasıl çalıştığını, nasıl haber toplayıp nasıl yazdıklarını, bir haberin gazete sayfasına taşınmadan önce hangi süreçlerden geçtiğini merak eden her insan kitaptan yararlanabilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

ÇÖPE MANŞET OLAN HABERLER

Dergah Yayınları’ndan çıkan ve içerisinde 200’e yakın ham haber bulunan 240 sayfalık ‘Fıkra Tadında Haberler’ kitabında yer alan ilginç haberlerden bazı örnekler şunlar:

Yücel’i erkekleştiren ameliyatı yeşil kartla yaptığını gizlemiş olduklarını söyleyen Doktor G, ‘Niçin bunun yeşil kartla yapıldığını yazıp ortalığı karıştırdınız. Şimdi bir sorun çıkarsa bunun parasını siz vereceksiniz. Elinde yeşil kartı olan herkes şimdi ya taktırmak ya da kestirmek için koşacak. Bir daha siz benden NAH haber alırsınız’ diyerek tehditler savurdu.

Köydeki evinin bahçesinde bulunan tuvalete giden muhtar Ebubekir K.’nin tuvalete girmesinin ardından 1 el patlayan silah sesi ve ‘yandım anam’ çığlıklarıyla tuvalete koşan komşuları muhtarı kanlar içinde gördüklerinde önce silahlı saldırıya uğradığını sandılar. Ancak gerçek çok geçmeden ortaya çıktı. Muhtarın ruhsatlı 7.65 mm çaplı Kırıkkale marka tabancasını köyde yaşadığı için daima mermi ağzında belinde gezdiriyordu. Muhtar tuvalete girerken belinde emniyetini açık unuttuğu silahıyla birlikte gitti ve alaturka (eğilerek yapılan) tuvalete ihtiyacını gidermek için eğildiği sırada silah patlayarak muhtar kasığından yaralandı."

Nehre uçan otomobil bir süre sonra karaya çıkarılırken, aracın boş olduğu gözlendi. Bunun üzerine Lokman T. için arama kurtarma çalışmaları başlatıldı. Kayıp şoförün alkollü olduğu için suyun dibinde bir yerde sızmış olabileceği ihtimalini de göz önünde bulunduran ekipler aramalarına devam ederken kayıp şoförün izine rastlanmadı."
=Bayan sünnetçi, minik çocukların erkekliğe ilk adım atmasında katkısı olduğu için çok mutlu olduğunu ve kesilip dikilmesi ve erkekliğe hazırlanmasında kadın parmağı olmasında yarar olduğunu söyledi.

Haberin Devamı


Fiziki güzelliği ile Şanlıurfalı gençleri büyüleyen ve güler yüzü ile Şanlıurfalı gençlerin ilgisini çeken Elena, ‘Şanlıurfalı gençleri nasıl buldunuz?’ sorusuna Elena, ‘Urfa’nın çiğköftesi çok acı ama gençleri çok tatlı geldi bana’ diye cevap verdi. Sevgilisinin olmadığını ve evlenmeyi düşünmediğini söyleyen Elena, ‘Ben 8 yıl önce su sporlarıyla evlendim. En büyük ve en yakışıklı sevgilim ise üzerinde yarışmalar yaptığım baraj gölleri ve denizlerdir. Bundan daha yakışıklı ve alımlı ne olabilir ki?’ diye konuştu.

-İstanbul denizinde aralıklı olarak sürekli kimliği belirsiz cesetler çıkmaya devam ediyor. Çeşitli sebeplerden denize atılan ya da düşen şahıslar kimliksiz olarak sahile vuruyor. Cesedin kayalıkların arasında belirmesi üzerine şaşırdıklarını belirten kayıkçılar, sürekli denizden insan cesedi çıktığını, denizin ceset tarlasına döndüğünü söylediler.

-Sezen Aksu ile Ahmet Utlu’yu şiirsel bir kararla boşayan ve son olarak ABD’li işadamı eşi David Younnes’ten boşadığı Emel Sayın’dan da ‘şiir siparişi’ alan Sarıyer 2. Asliye Hukuk Mahkemesi Yargıcı İzzet Doğan, gerekçeli kararında yine döktürdü. Doğan bu kararla birlikte, şiirde olduğu gibi düz yazıda da başarılı olduğunu göstererek, edebiyatın her dalına yatkın olduğunu kanıtladı.

Suyun dibinde sızmış
Narmanlıoğlu'nun kitabında gazeteci adaylarına ders niteliğinde haberler var.

Haberin Devamı

-Uzun süredir manken Emel Yıldırım ile birlikte yaşayan ve Yıldırım’dan bir de çocuğu olan Erdal Acar, eşi Aynil Acar’dan nihayet boşandı. Aynil Acar, trilyonluk Acarlar Şirketler Grubu’nun veliahdı Erdal Acar’dan yalnızca iki ev ve müşterek çocukları için 2 bin dolar nafaka karşılığı boşanmayı kabul etti.

-Nereli olduğumuz önemli değil, nerede olduğumuz önemlidir. Bu nedenle önce bir düşünelim ve İstanbullu olalım. Bizler İstanbulluyuz, bir başka İstanbul var mıdır? Dünyanın gözbebeği güzel İstanbul’umuza hayran birçok ülke insanı ziyaret için bu kentimizi seçiyor. Onlara önce temiz bir çevre ve hoşgörü gösterelim. Güler yüzle ve kibar karşılayalım. Alış verişlerinde kazık atmayalım. Turist bayanlara kötü gözle bakmayalım. Her şeyi devletten beklemeden bizim de bir şeyler yapmamız gerekiyor. İşte o zaman biz İstanbulluyuz demeğe hakkımız olur. İstanbul’un hak ettiği yere gelmesinin en önemli şartı ise belediyelerin ve emniyet teşkilatının üzerine düşen görevleri layıkıyla yerine getirmesidir. Eğer bunlar gerçekleşirse huzurlu ve güzel İstanbul, dünyada kendinden söz ettirecektir

MÜDÜRÜN ODASINI KİRLETTİLER

-Turizm Okul Müdürü Hacı Kemal T’nin makam odasına gece kimliği belirsiz kişi, camları kırarak içeri girmiş ve halının üzerine büyük ve küçük aptesini yaparak kirletmiş ve sonra kırdığı camdan dışarı çıkarak kaçmıştır. Olay hakkında emniyette tahkikatın sürmekte ve bilhassa eğitim camiasında hayretle karşılanmıştır. "

Haberin Devamı

-Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi Plastik Cerrahi Bölümü’nde ameliyat geçirerek erkekliği seçen Yücel B., erkekliğini deneyeceği günü iple çekiyor. Tokat’ın Zile ilçesinde oturan ve 4 ay önce Doç. Dr. Ali G.’nin yaptığı ameliyatla cinsiyet değiştirip erkek olan 29 yaşındaki Yücel B.’nin ‘kızını dövmeyen dizini döver’ atasözünün canlı kanıtı olan annesi Ümmü Gülsüm A, ‘Köyümüze döndüğümüzde kendisi ister, bir kısmeti çıkarsa Allah’ın emri ile onu evlendireceğim. Her malın bir de alıcısı olur’ diye konuştu.

CNN İSMAİL

-Minicik bir çocuk iken binlerce atom bombasının gücüyle 7.4 şiddetindeki Marmara’yı adeta harabeye çevirip on binlerce can alan korkunç depremde, üzerine yığılan tonlarca enkaza tek başına karşı koyarak bir mucizenin adı olan İsmail Çimen, 175 saat sonra Mehmetçik ve İsrail kurtarma ekiplerinin enkaz altından çıkarmasıyla adı Marmara depremiyle bütünleşen 4 yaşındaki İsmail Çimen’in kurtuluşunu canlı olarak CNN tarafından tüm dünyaya aktarılmasıyla İsmail hem ’mucize çocuk’ hem de ’CNN İsmail’ olarak anılmaya başlanıldı.

-3 yıl öncesine kadar eli kınalı, yazmalı köylü kızı olan Şermin bir anda İstanbul’un ojeli, boyalı Şermin’i oldu. Yaşam öyküsü kötü yola düşen saf kız tiplemesinin konu olduğu Türk filmlerindeki gibi gelişti. Zengin olma hırsı onu evlilik vaadiyle kandırıldığı erkek arkadaşına meze yaptı, 18 yaşında demir parmaklıklarla tanışmasına neden oldu."

Haberin Devamı

-Adana’da geçen yıl yaşanan depremden sonra Türkiye Sel ve Deprem Felaketi Acil Yardım Projesi kapsamında Dünya Bankası’ndan sağlanan kredi ile 8 ayda tamamlanan deprem konutlarının ağzından bu şarkı hiç düşmeyecek gibi.

-Usta kasa hırsızları, kasayı oksijen kaynağı ile açmaya kalkışınca 5 milyar liranın 1.250 milyar lirasını kaynak makinesinden kollayamayarak yakmaları hırsızlarda derin üzüntü yaratmıştır. Usta kasa hırsızı Osman A. yanına arkadaşı Yıldıray Ç’yi de alarak oksijen kaynağı ile gece şantiye binasındaki çelik kasanın kapısını açmayı başardı ve kasadaki 7,5 milyar liranın 1.250 milyar liranın bir kısmın yanmasına çok üzüldüklerini beyan ettiler.

BU DA DUDAK UÇUKLATAN RESİMALTI

İki tane şişman, sarışın ve çirkin kadın var. Yaşlı ve çirkin olanı anne öteki sanık S.B.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!