Güncelleme Tarihi:
Sütün yoğurda dönüşümü sırasında birçok fiziksel, kimyasal ve biyokimyasal değişiklikler meydana gelmektedir. Bu değişiklikler, süte uygulanan ısıtma ve komojenizasyon gibi fiziki işlemlerin yamstra, yoğurt bakterileri olan Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus bulgaricus'un laktoz, protein ve yağ gibi besin maddelerini fermente etmeleri ile de oluşmaktadır.
Sütün asitliğinîn yükseltilmesi, sütü muhafaza etmek ve duyusal özelliklerini geliştirmek için uygulanan en eski, metotlardan birisidir. Bu metotla kefir, kımız, asidofılus'lu süt, yoğurt ve bunun gibi değişik bir çok süt mamulü üretilmektedir.
Yoğurt ilk önce Türkler tarafından yapılmış ve insanlığın hizmetine sunulmuş fermente süt mamülüdür (Tamime ve Deeth, 1980). Yoğurt, dünyada insanların beslenmesinde önemli rol oynamaktadır. Özellikle son yıllara doğru yoğurt tüketimi Avrupa ülkelerinde ve dünyanın diğer bölgelerinde hızla artmaktadır. Bundan dolayı, günümüzde yoğurdun imalat teknikleri, besin değeri, mikrobiyolojisi ve biyokimyası
üzerinde yoğun araştırmalar yapılmaktadır.