Güncelleme Tarihi:
Türk mutfağında yer alan birçok sütlü tatlı içinde en yaygın yapılan ve tanınanı sütlaçtır. Başlıca malzemeleri pirinç, süt ve şeker olan geleneksel lezzet sütlaç tatlısı, genç nesle ulaşmaya devam ediyor. Her ne kadar basit bir tatlı gibi görünse de sütlaç tatlısını yaparken bazı püf noktalara dikkat etmek gerekiyor. Kıvamı kişilerin zevkine göre değişse de genelde kabul gören ve beğenilen kıvam pirinç tanelerinin çok sert olmamak kaydıyla tek tek ağza gelebilecek şekilde olmasıdır.
• 1 litre süt
• 1 su bardağı soğuk su
• 1 su bardağı toz şeker
• 1 paket vanilin
• 2 çay bardağı pirinç
Üzeri için:
• 2 yemek kaşığı toz tarçın
Nasıl Yapılır?
1. Pirinçleri yıkayıp derin bir tencereye koyun ve üzerine 1 su bardağı soğuk suyu ekleyip kaynamaya bırakın.
2. Pirinç ve su kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve pirinçler yumuşayıncaya kadar ara ara karıştırın.
3. Pirinçler suyunu çekip yumuşayınca üzerine sütü ilave edin ve harlı ateşte kaynamaya bırakın. Dibi tutmaması için ara sıra karıştırın.
4. Süt kaynamaya başladığında ocağın altını kısın ve 20 dakika boyunca kısık ateşte pişirin.
5. 20 dakika sonunda tencereye şekeri ve vanilini ilave edin ve 5 dakika kadar karıştırarak pişirin ve ocaktan alın.
6. Sütlacı kaplara paylaştırın ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
7. Oda sıcaklığına gelen sütlaçları soğutmak için buzdolabına koyun. Soğuduktan sonra üzerine toz tarçın ile servis edin.