Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2009 16:54
SÜT fiyatlarındaki düşüş, maliyet fiyatlarındaki artış nedeniyle damızlık sığırlarını kasaplara satmak zorunda kalan üreticiler, Antalya'da ‘Alakız sütünü helal etmiyor' adını verdikleri yürüyüş ve miting düzenledi.
Temsili süt dökümünün yapıldığı mitingde ‘Lanet olsun içimdeki ineklik sevgisine', ‘Südümüz satlık oyumuz deell!' dövizleri taşındı.
Hayvancılık sektörünün alarm verdiğini ve süt üreticisinin hayvanlarını kasaplara satmak zorunda kaldığını belirten üretici birlikleri, Antalya'da bir araya geldi. Antalya Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği'nin öncülük ettiği yürüyüş ve mitinge, Antalya, Isparta, Burdur, Afyonkarahisar, Denizli, Manisa, İzmir, Konya gibi birçok il ve bu illere bağlı ilçe ve köylerden yaklaşık 1500 çiftçi katıldı.
Köy Hizmetleri eski binası önünden eski lunapark alanına kadar yürüyen üreticiler, ‘Çiftçiyi yollara döken utansın', ‘Kesilen ineklerin vebalini ödeyemezsiniz', ‘Südümüz satlık, oyumuz deell!', ‘Lanet olsun içimdeki ineklik sevgisine', ‘İneklik dediğin buysa al senin olsun', ‘Oy değil süt satıyoruz', ‘Çiftçiler burada hükümet nerede?', ‘Artık yeter bu milletin çektikleri', ‘Türk yoğurdunun standardını bozmayın' yazılı birçok döviz ve pankart taşınarak sloganlar atıldı.
Çiftçi birlikleri ve meslek örgütleri adına açıklamada bulunan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yakup Soytürk, “Alakız sütünü helal etmiyor, çünkü 1 litre süt, 1 litre sudan daha ucuz. Sütün fiyatı 64 kuruştan 25 kuruşa düştü, yemin fiyatı ise 23 liradan 30 liraya yükseldi, işte bu yüzden Alakız sütünü helal etmiyor. Biz istiyoruz bir süt konseyi kurulsun ve içinde üretici, sütü işleyen sanayici, devlet ve tüketici olsun” dedi.
Yoğurtta katı madde oranının yüzde 14'ten yüzde 3'e, protein oranının 4'ten 3'e düşürülmesine tepki gösteren Antalya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Muammer Saygılı, “Sütümüzü daha ucuza almak için, Türkiye'yi uluslararası tekellerin eline bırakmak için ve bize su gibi yoğurt yedirmek için bu oranları düşürdüler. Yürütülen bu politikalar yüzünden damızlık sığır sayısı 5.5 milyondan 4 milyona, koyun sayısı 17 milyondan 10 milyona, keçi sayısı 4 milyondan 2 milyona düşürüldü. Haklarımızı alana kadar bu miting ve yürüyüşlerimiz sürecek” diye konuştu.
“ANADOLU'DA ALAKIZ AÇ, AVRUPA'DA SARIKIZ TOK”
Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vahap Tuncer ise ‘Alakız'ın karnını doyuramadığını belirterek, şunları söyledi:
“Türkiye'de 1 litre süt ile 1 kilo yem alınamıyor, ama Avrupa'da 1 litre süt ile 2 kilo yem alınabiliyor. Anadolu'daki ‘Alakız' karnını doyuramıyor, Avrupa'da ise ‘Sarıkız'ın karnı tok. 2008 yılına göre Türkiye'de bu yıl kesilen hayvan sayısında yüzde 127 artış var. Üreticide süt 40 kuruş iken markette 2 liraya satılıyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde bu fark yoktur. Arada malı kim götürüyor? Türkiye'de yıllık kişi başına düşen süt miktarı 14, Avrupa'da ise 110 litre. ‘Bizde fazla üretim yapılıyor' diyenlerin bu sözleri koca bir yalandır. Elektrik, su, mazot ve yem fiyatları sürekli artarken süt fiyatı düşüyor. Bu çarpık tabloyu sona erdirmeye kararlıyız. Türkiye uluslararası tekelin eline bırakılmaya çalışılıyor ve biz buna izin vermemek için bu meşaleyi burada yaktık, tüm ülkeye dalga dalga yayılacak.”
Üretici birliklerinin temsilcilerinin konuşmaları ve süt dağıtımının ardından üreticiler, alanı boşaltarak miting sona erdi.