Güncelleme Tarihi:
Tire İtfaiye Meydanı'nda yapılan Çiftçi Mitingi'ne yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Alana ellerinde Türk bayrakları ve ‘Destek vermeyene destek yok’, ‘Atatürk'ün efendisi yok edilemez’, ‘Sütümüz sudan ucuz’, ‘Süt ile değil ateş ile oynuyorsunuz’ yazılı pankartlarla giren süt üreticileri şehitler anısına saygı duruşunda bulundu. Tolga Çandar'ın verdiği konserin ardından konuşan süt üreticisi temsilcileri, çok zor durumda kaldıklarını damızlık hayvanlarını kesmeye başladıklarını söyledi.
Tire Süt Üreticileri Kooperatifi Başkanı Mehmet Eskiyörük, üç litre sütle bir litre mazot alırken şimdi altı litre sütle aynı miktarda mazot alabildiklerini, desteklerin azalmasıyla sıkıntıya düşüp, hayvanlarını kesmeye başladıklarını belirterek, şöyle konuştu:
“Üretici çıkmaza girdi. Çiftçinin yüzde 90'ı borçlu. Hayvanını da kesse ekipmanını da satsa borcunu ödeyemez. Küçükler yok edilerek dev çiftliklere destek veriliyor. Sanayici de zor durumda, ‘Stoklar birikti, malımı satamıyorum’ diyor. Hadi o zararını bizden çıkarıyor. Ya biz ne yapacağız. ‘Piyasaya müdahale edin, ulusal süt konseyleri kurun’ dedik kimse dinlemedi. ‘Okul sütünü başlatın’ dedik, kimse duymadı. Kömür dağıtılıyor da süt neden dağıtılmıyor? Düve ihraç edecek durumda olan Türkiye düve ithal ediyor. Hükümet tarım politikalarını oluştururken, üreticiyle, çiftçiyle değil, yüreği taş kesen bürokratlarla konuşuyor. Köylüye sadaka gibi destek veriliyor. Bıçak kemiğe dayandı. Biz Hans'ların, Mark'ların çiftliğinde ırgat olmak istemiyoruz. Türkiye'nin tek kalkınma yolu var, o da tarım. Atatürk'ün çizdiği yolda çiftçiye destek verin.”
Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, Türkiye'nin AB ülkelerine kıyasla mazota dört kat, gübreye altı kat fazla para ödediğini, bir yılda mazotun yüzde 55, gübrenin yüzde 100 zamlandığını vurgulayarak, ürün fiyatlarının ise sadece yüzde 2.5 arttığını söyledi. Hükümetin geçen hafta dekar başına verdiği gübre ve mazot desteği ile 1.5 litre mazot 5 kilogram gübre alındığını belirtti. Bir dekar arazide 15 litre mazot 100 kilogram gübre kullanıldığına dikkat çekip, desteklerin yetmediğini söyledi. İbişoğlu, “On yıldır Küçük Menderes'in çöl olduğunu haykırıyoruz. Çölleşme kapımıza dayandı. Suyu 200 metre derinden çıkarıyoruz. Gölet yapılsaydı bu sıkıntıyı çekmezdik” diye konuştu.
Burdur, Denizli ve İstanbul süt üreticilerinin de destek verdiği mitinge Demokrat Parti Genel Başkanı Süleyman Soylu, Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Zeki Sezer, DSP İzmir milletvekilleri Harun Öztürk, Recai Birgün, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir milletvekilleri Mehmet Ali Susam, Selçuk Ayhan, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İzmir Milletvekili Şenol Bal, MHP Afyonkarahisar Milletvekili Abdülkadir Akçam katıldı. Konuşma yapmayan siyasiler, süt üreticilerinin sorunlarını dinledi.
Süt üreticilerinin kamyon kasasında ineklerini de getirdikleri mitingde, protesto amacıyla yapılacağı belirtilen süt dökme eyleminden ise vazgeçildi. Bir saat süren mitinge katılanlar konuşmaların ardından alandan ayrıldı.