Güncelleme Tarihi:
Bu yıl ikincisi düzenlenen Ayran Festivali'nde, İstanbullu gezici sütçü ve yoğurtçular çoluk çocuk hem piknik yaptı, hem eğlendi. Festival'de en güzel ayran bile seçildi.
İstanbul Umum Gezici Sütçüler ve Yoğurtçular Odası tarafından düzenlenen Ayran Festivali'nin bu yıl ikincisi yapıldı. Geçtiğimiz cumartesi günü Kemerburgaz, Kurtkemeri piknik alanında yapılan festivale yaklaşık bin 500 kişi katıldı.
Dernek olarak 1952 yılında kurulan odanın 15 yıllık başkanı Mehmet Ali İnce yaptığı konuşmada, amaçlarının sanayileşerek, bakkal ve marketlerde de ürünlerini satmak olduğunu belirtti.
Meslek odası toplantısı olmasına rağmen festival daha çok bir hemşehriler gecesine benziyordu. Çünkü gezici sütçülerin neredeyse tamamı Isparta'nın Sütçüler ilçesinden geliyor. Hatta ilçenin Bavullu olan ismi de bu nedenle değiştirilmiş.
Festivale katılanların büyük kısmı gezici sütçüler ve aileleri idi. Yanında akraba ve komşularını getirenler de vardı. Yerlere halılar, kilimler serilmişti. Uyumamakta direnen çocuklar, ağaçların arasına kurulan hamaklarda uyutulmaya çalışılıyordu.
Gözleme değil katmer!
Sabah 9:00'dan akşam 19:00'a kadar süren festival boyunca elbette en çok ayran içildi. Ayranın yanında katmer yendi. Katmer, gözlemeye benzeyen bir hamurişi. Ama neredeyse tamamı Ispartalı olan gezici sütçüler gözleme denmesine kızıyor. Katmerin gözlemeden farkı hamurunun daha ince açılması. İçine konan ve keçi sütünden yapılan peynir de Isparta'dan getiriliyor. Piknik alanının bir köşesine kurulan ocaklarda kadınlar bütün gün katmer pişirdiler.
Festivalin en heyecanlı anları en güzel ayran seçilirken yaşandı. Yarışmaya katılan yaklaşık 10 ayran arasından en iyisi seçildi. Jüri üyeleri arasında oda üyeleri ve Gaziosmanpaşa Sağlık Teşkilatı personeli vardı. Yarışmaya katılanlar iyi bir ayranın kıvamlı ve yağlı olması gerektiğini belirttiler.
Festivalde müzik de unutulmamıştı. TRT Türk Halk Müziği sanatçıları gün boyu türküler söylediler. Herhalde bulunulan ortam gereği, ilk türkü 'Aman Ormancı, Canım Ormancı' oldu.