Süt alırken dikkat

Güncelleme Tarihi:

Süt alırken dikkat
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2004 00:00

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Enfeksiyon Hastalıkları Ünitesi Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, sütün, gerekli tedbirler alınmadığında, değişik mikroorganizmaları taşıyarak pek çok enfeksiyon hastalıklarına sebep olduğu için ölümcül olabileceğini söyledi.Ünal, MEB Çıraklık Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü ile Tetra Pak arasında yapılan işbirliği çerçevesinde, Trabzon ve ilçelerdeki Halk Eğitim Merkezleri öğretmen ve kursiyerlerine yönelik düzenlenen ”Sağlıklı Süte Çağrı” seminerinde, sütün sağılmadan önce steril olduğunu, ancak tüketilene kadar geçirdiği bütün evrelerde dışarıdan gelecek mikrobiyal bulaşma ve fiziksel olumsuzluklara karşı korunması gerektiğini belirtti. Sütün, mikrobiyolojik kalitesinin, mikroorganizmaların yaşaması ve gelişip çoğalması için çok uygun ortam oluşturduğunu ifade eden Ünal, ”Sütün içerisinde bakteriler çok hızlı çoğalabilirler. Hızla çoğalan bu bakteriler, çeşitli hastalıklara yol açarlar” dedi. Ünal, gerekli tedbirler alınmadığında besin değeri açısından çok zengin ve yararlı olan sütün, özellikle değişik mikroorganizmaları taşıyarak pek çok enfeksiyon hastalıklarına sebep olduğu için zararlı, hatta ölümcül olabileceğine dikkati çekerek, şöyle devam etti: “Ülkemizde tüketilen sütün büyük bir bölümü, her türlü denetimden uzak, her türlü mikrobun bulaşmasına açık bir şekilde hayvandan sağılıp, steril olmayan kaplarda, yine açık şekilde sokakta satılmakta. Türkiye'de süt tüketimi oldukça düşüktür. Tüketilen sütün yüzde 70'i sokakta satılan açık süttür. Açık sütün tüketilmesi, mikrobiyolojik ve sütün besin değeri açısından uygun değildir. Süt, sağlıklı tüketilmesi gereken bir besindir. Açık süte güvenmeyin.” TÜRKİYE'DE BEBEKLERE SÜT VERME ORANI...HÜ Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Tanju Besler ise süt ve türevlerinin, içerdiği besin öğeleri açısından insan vücudunda kolayca sindirilebilir ve rahatça kullanılabilir olduğunu ifade ederek, “Süt, organizmanın büyüme ve gelişimi için gerekli olan besin öğelerinin tamamına yakınını içerir. Hatta süt ve süt ürünleri ana besin grubudur” dedi. Besler, bebeklerin doğduktan sonra 6 ay süresince anne sütünden başka hiçbir besin grubuna ihtiyaç duymamasının, bunun en temel göstergesi olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “Besin değeri yüksek olan süt, bebeklikte, çocuklukta, gençlikte ve ileri yaşlarda, yani her dönemde vazgeçilmezdir. Ancak bebeklere süt verme oranı maalesef ülkemizde son yıllarda yüzde 90'lardan yüzde 14'lere kadar düştü. Avrupa'da ise aksine yüzde 10-15'den yüzde 80-90'lara çıktı. Süt, çocuklukta ve gençlikte, özellikle kemiklerin güçlü olması için gerekli bir besindir.” Besler, Türkiye'de kişi başına yılda 24 litre süt tüketildiğini belirterek, bu rakamın İtalya'da 63, İngiltere'de 100, Finlandiya da 139 litre olduğunu kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!