Güncelleme Tarihi:
Yeniköy ile Yokuşlu Köyü'nde oturanlar 5 kilometre uzaklıktaki kaynaktan su getirmek için çalışmalara başladı. Köylere Hizmet Götürme Birliği ve iki köyde oturanların katkılarıyla boru hattı döşenmeye başladı. Köylüler, yaklaşık 3 kilometre sonra Silyan Tepesi engeli ile karşılaştı. Tepeyi üstten geçmeyi planlayan köylüler, boruların geçeceği yerin suyun kaynağından yüksek olacağını hesaplayınca bu kez boruları tepenin çevresinden dolaştırmayı düşündü. Ancak bunun mesafeyi 3 kilometre artıracağı ve maliyeti çok yükselteceği ortaya çıktı.
Yeniköy Muhtarı Remzi Hacıosmanoğlu, tepeyi delerek karşıya geçebilecekleri fikrini ortaya attı. Benzer işler yapan müteahhit tanıdıklarından destek alan köylüler Silyan Tepesi altından kazma- küreklerle tünel kazmaya başladı. Tepenin zirvesinden 26 metre aşağıda, iki yamacından 1.5 metre yüksekliğinde ve 1 metre genişliğinde kazıya başlayan köylüler 20 gün sonra tepenin ortasında, yaklaşık 20 santimetrelik yükseklik farkıyla buluştu. Ağaçlarla desteklenen tünele su boruları döşendi ve kaynaktan alınan su 90 metrelik tüneli geçerek köylere ulaştı. Su şebekesi, iki köye yaklaşık 25 bin TL'ye mal oldu.
Yokuşlu köyü Muhtarı İdris Çakır, eski şebekenin ihtiyaca cevap vermemesi nedeniyle köye yeni şebekeyle su getirmeyi amaçladıklarını, bu nedenle tünel açmak zorunda kaldıklarını söyledi. Yeniköy muhtarı Remzi Hacıosmanoğlu ise, “Eğer tepenin çevresini dolaşsaydık su hattı 3 kilometre daha uzayacaktı ve maliyet artacaktı. Biz de tepeyi deldik geçtik” dedi.
Tünelin açılmasına teknik destek veren müteahhit Arif Özdemir de, “Çökme ihtimaline karşı tüneli ağaçlarla güçlendirdik. Kömür maden ocaklarında kullanılan yöntemi kullandık. Tünelin çapı küçük olduğu için demir yerine ağaç kazıklar kullandık. Jeneratör yardımıyla içini ışıklandırıp 20 günde tüneli deldik geçtik” diye konuştu.