Oya ARMUTÇU / ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2002 01:41
Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı ve liderlere sunulan 3 maddelik yeni Pişmanlık Yasa Tasarısı taslağını Hürriyet ele geçirdi. Taslak, örgüt liderlerini ve silah kullanarak asker-polis-vatandaş öldürenleri ve yaralayanları kapsam dışında tutuyor.
Ancak İçişleri'nin görüşü doğrultusunda, lider kadronun bir bölümünün pişmanlıktan yararlandırılması konusunda son sözü liderler söyleyecek.
Pişmanlık Yasası, yayımı tarihinde yürürlüğe girecek ve 1 yıl sonra yürürlükten kalkacak. Daha önce pişmanlık yasalarından yararlanıp, yeniden terör ve çete suçu işleyenler ise bir kez daha pişmanlık başvurusunda bulunamayacaklar. Taslakla getirilen, düzenleme özetle şöyle:
CEZA ALMADAN KURTULUŞ
Terör örgütü veya çete üyesi olup, suç işlemeyen ve haklarında soruşturma başlamadan, polis veya jandarmaya kendiliğinden teslim olanlara ceza almadan kurtuluş yolu açılıyor. Bu durumdakiler, yetkili makamlara yasadan yararlanmak için başvuracaklar.
PİŞMANLIK KOŞULLARI
Teşekkül, çete veya cemiyetin dağılmasını veya ortaya çıkarılmasını sağlayacak bilgi vermeleri, yapısı ve faaliyetlerini anlatmaları, örgütün işlemeyi planladığı bir suça engel olmaları veya silah gibi malzemeleri teslim etmeleri halinde hiç ceza almayacaklar.
SUSURLUKÇULAR
Öteki çete suçları sanıkları gibi Susurluk davası sanıkları da Pişmanlık yasa taslağı kapsamında. O nedenle TCK'nın 313'üncü maddesindeki çete suçundan mahkum olan Susurluk davası sanıkları Ayhan Çarkın, Oğuz Yorulmaz, Ercan Ersoy, Ayhan Akça, Mustafa Altınok, Ziya Bandırmalıoğlu, Enver Ulu, Haluk Kırcı, Yaşar Öz, Sami Hoştan ve Ali Fevzi Bir de taslağın yasalaşmasından sonra yararlanabilmek için başvurabilecek. Ancak yasadan yararlanabilmeleri için ‘çete’ ve faaliyetleriyle ilgili bilgi vermeleri ve ilgili mahkemenin de bu ‘ihbarları’ yeterli görmesi gerekecek. Korkut Eken ile İbrahim Şahin de ‘çete yöneticisi’ olarak ceza aldıkları için yasa dışında kalıyorlar.
İHBAR ET, AZ CEZA AL
Kanunun yürürlüğe girmesinden önce, TCK 313'teki çete, TCK'nın 125 ve 146. maddeleri de dahil olmak üzere terör suçlarını işleyip henüz haklarında dava açılmamış olanlar, dava açılana kadar yetkili makamlara başvururlar ve ihbarlarının doğruluğu anlaşılırsa yasadan yararlanabilecekler. Bu durumdakiler, suçlarının ağırlığına göre ölüm cezası yerine 9 yıldan, müebbet ağır hapis yerine 6 yıldan az olmamak üzere ağır hapis cezası verilecek.
SORUŞTURMA AÇILMAYANA DA
Bu teşekkül, çete veya cemiyet tarafından bu kanunun yayımı tarihinden önce işlenen suçlara iştirak etmiş olmakla beraber, haklarında soruşturma başlatılmamış olanlarda da, ihbarda bulunup pişmanlıktan yararlanarak, hiç ceza almadan kurtuluş imkanına sahip olabilecekler.
ÖRGÜTE YARDIM EDENLER
Bu hükümler TCK'nın 169 ve 314. maddelerindeki, örgüte ve çeteye yardım yataklık suçunu işleyenleri de kapsayacak. Aynı hükümler bu kişilere de uygulanacak.
LİDERE, SİLAH ÇEKENE YOK
Silahlı teşekkül, çete veya cemiyet kurup, yönetenlerle, üst düzeyde amirlik ve kumanda görevini üstlenenler pişman olamayacaklar. Silah kullanarak ya da başka şekilde, güvenlik güçlerinden birini ya da diğer bir kişiyi öldürmek ve yaralamaktan suçlu bulunanlar da pişmanlıktan yararlanamayacaklar.
3 AY BAŞVURU
Haklarında soruşturma yapılanlarla, cezaları kesinleşenler, kanun yürürlüğe girdikten sonra 3 ay içinde yetkili makam veya hükmü veren mahkemeye başvurarak, pişman olabilecekler.
HİZBULLAH DA DIŞINDA
Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, ‘domuzbağı’ şkullanan ya da başka şekilde adam öldüren Hizbullah mensuplarının da yasadanr yararlanamayacağını açıkladı.