Susurluk 2 yaşında

Güncelleme Tarihi:

Susurluk 2 yaşında
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 1998 00:00

Haberin Devamı

3 Kasım 1996 tarihinde meydana gelen ‘Susurluk Kazası’nın üzerinden iki koca yıl geçti. İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Hüseyin Kocadağ, Abdullah Çatlı, sevgilisi Gonca Us'un yaşamını yitirdiği, DYP Şanlıurfa Milletvekili Sedat Edip Bucak'ın yaralandığı kazanın ardından yaşanan gelişmeler, esrarengiz ilişkiler zincirinin halkalarını ortaya çıkardı.

İşte Susurluk'un kronolojisi:

8 Kasım 1996 İçişleri Bakanı Mehmet Ağar görevinden istifa etti.

11 Kasım 1996 DGM Cumhuriyet Başsavcılığı, olayın ‘Çete kurmak’ boyutuyla ilgili soruşturma başlattı.

18 Kasım 1996 Başbakan Necmettin Erbakan da ihbar konularının incelenmesi için Başbakanlık Teftiş Kurulu'na talimat verdi.

20 Kasım 1996 Tanık olarak ifadesi alınan milletvekili Sedat Bucak'ın resmi korumalarından Özel Tim'de görevli Ayhan Çarkın, Ercan Ersoy ve Oğuz Yorulmaz'ın, Ömer Lütfü Topal'ın 28 Temmuz 1996 tarihinde Sarıyer'de öldürülmesinden sonra gelen bir telefon ihbarı üzerine Topal'ın iş ortakları Sami Hoştan ve Ali Fevzi Bir ile birlikte İstanbul Emniyeti'nce gözlem altına alındığı, dönemin İçişleri Bakanı Mehmet Ağar'ın talimatıyla Ankara'ya gönderilerek serbest bırakıldığı ortaya çıktı. Ataköy'deki evinde yeşil pasaport, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde uzman olarak görev yaptığını gösterir Mehmet Ağar imzalı belge ve silahlarla yakalanan uyuşturucu kaçakçısı Yaşar Öz'ün de aynı şekilde Ankara'dan gelen talimatla serbest bırakıldığı anlaşıldı.

5 Aralık 1996 Mehmet Ağar'ın yerine İçişleri Bakanlığı'na getirilen Meral Akşener, Ömer Lütfü Topal'ın öldürülmesi olayıyla ilgili soruşturmanın selameti açısından İstanbul Emniyet Müdürü Kemal Yazıcıoğlu, Yardımcısı Bilgi Ünal,Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin ile soruşturma kapsamında adları geçen Özel Timci polis memurlarının görevden uzaklaştırıldıklarını bildirdi. Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkan Vekili Hanefi Avcı da görevinden alındı.

* 11 Aralık 1996 Meclis Genel Kurulu'nda yapılan oylama sonucu DYP Elazığ Milletvekili Mehmet Ağar ile Şanlıurfa Milletvekili Sedat Edip Bucak'ın dokunulmazlığı kaldırıldı.

* 10 Ocak 1997 Kazadan sonra TBMM bünyesinde kurulan Susurluk Araştırma Komisyonu ise 3 aylık çalışma süresinde Ankara'da Sedat Bucak ve Mehmet Ağar'ın da aralarında bulunduğu 41 kişiyi tanık olarak dinledi.

* 13 Ocak 1997 İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı Ayhan Çarkın, Oğuz Yorulmaz ve Ercan Ersoy'u tutukladı.

* 14 Ocak 1997 Mustafa Altunok ve Enver Ulu ile Bucak'ın şoförü Abdülgani Kızılkaya tutuklandı.

* 23 Ocak 1997 Abdullah Çatlı'nın, özel timci Ziya Bandırmalıoğlu'nun oğlunun sünnet düğününde dönemin Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin ve polis memuru Ayhan Çarkın ile oynarken çekilmiş fotoğrafları basında yer aldı.

* 11 Mart 1997 İbrahim Şahin tutuklandı.

* 12 Mart 1997 Ziya Bandırmalıoğlu ve Ayhan Akça tutuklandı.

* 8 Nisan 1997 Yaşar Öz tutuklandı.

* 26 Mayıs 1997 Susurluk Kazası'na karışan 20 RC 721 plakalı kamyonun sürücüsü Hasan Gökçe, 6 milyon 420 bin lira para cezasına çarptırıldı. Hüseyin Kocadağ'ın eşi Kıymet Kocadağ'a da 100 milyon lira tazminat ödemeye mahkûm edildi.

* 22 Temmuz 1997 Abdülgani Kızılkaya ile Yaşar Öz, tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi.

* 19 Eylül 1997 Özel Harekât Dairesi eski Başkan Vekili İbrahim Şahin, Ayhan Çarkın, Oğuz Yorulmaz, Ayhan Akça, Ziya Bandırmalıoğlu ve Ercan Ersoy, davanın 2 siyasi sanığının durumları netleşmediği için mağdur edilmemeleri gerekçesiyle tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi.

* 9 Ekim 1997 Ali Fevzi Bir tutuklandı

* 24 Kasım 1997 ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, Almanya dönüşü uğradığı Budapeşte'de otelde yumruklu saldırıya uğrayarak burnundan yaralandı.

* 8 Aralık 1997 Susurluk Raporu'nun hazırlanmasına bir süre katkıda bulunan hakim Akman Akyürek, TEM Otoyolu Maslak katılımında geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti.

* 5 Şubat 1998 Ali Fevzi Bir tahliye oldu

* 6 Şubat 1998 Sami Hoştan tutuklandı.

* 4 Mayıs 1998 Hoştan tahliye oldu.

* 4 Mayıs 1998 6 Nolu DGM, Mehmet Ağar hakkında, Yüce Divan'da yargılanabileceği gerekçesiyle görevsizlik kararı verdi.

* 9 Temmuz 1998 Yargıtay 8. Ceza Dairesi de, Mehmet Ağar'a isnat edilen suçların bakanlık değil, Emniyet Genel Müdürlüğü dönemini kapsadığını, bunun için Ağar'ın Memurin Muhakematı Yasası'ndaki usul izlendikten sonra yargılanabileceğine işaret etmiş ve ‘‘Görevsizlik kararını’’ bozarak, ‘‘Yargılamanın durdurulması’’ gerektiğine işaret etmişti. Danıştay'a gönderilen dosya şu anda İçişleri Bakanlığı'nda.

* 14 Ekim 1998 Abdullah Çatlı'ya gerçek dışı rapor ve ikametgah belgesi düzenledikleri öne sürülen Mecidiye Polis Karakolu Amiri Başkomiser Doğan Şimşek, polis memuru Dinçer Sarıboğa ve Şehremini Uzunyusuf Mahallesi Muhtarı Burhan Kocapehlivan, Fatih 3.Asliye Ceza Mahkemesi'nce 1 yıl 8'er ay hapis cezasına çarptırıldı.

* 27 Ekim 1998 MİT adına çalıştığı öne sürülen Tarık Ümit ile Yaşar Öz'e sahte yeşil pasaport sağladıkları gerekçesiyle Ankara 17. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Emniyet Genel Müdürlüğü Pasaport Şube Müdürü Nurten Demir ve şube müdürlerinden Halil Güven ile polis memurları Meltem Uçar, Ömer Karaahmetoğlu, görevlerini kasten kötüye kullanmadıkları gerekçesiyle beraat ettiler.

Davalar

Ömer Lütfü Topal'ın 28 Temmuz 1996'da Sarıyer'de öldürülmesiyle ilgili özel timci polis memurları Ayhan Çarkın, Ercan Ersoy, Oğuz Yorulmaz ve Mustafa Altunok ile Topal'ın iş ortakları Sami Hoştan ve Ali Fevzi Bir'in ‘‘Taammüden adam öldürmek’’ ve ‘‘Taammüden adam öldürmeye azmettirmek’’ suçlarından idam cezası istemiyle tutuksuz olarak yargılanmalarına Beyoğlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediliyor.

Sigortacı Serdar Özdağ'ın da ‘‘Taammüden adam öldürmek suçuna fer'i iştirak’’ten 20 yıla kadar ağır hapis cezasına çarptırılması istenen davada, Bahçelievler'de 7 TİP'linin öldürülmesi olayına karışan Haluk Kırcı gıyaben idam cezası istemiyle yargılanıyor.

Topal cinayeti zanlısı olarak gözaltına alınan 3 polis ile 2 sivili savcılık yerine Ankara'dan gelen ekibe teslim etmek suretiyle serbest kalmasını sağladıkları öne sürülen dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Kemal Yazıcıoğlu, Yardımcısı Bilgi Ünal, Asayiş Şube Müdürü Fatih Özkan, Yardımcısı Ahmet Duranalp, Cinayet Büro Amiri Refik Baştürk, Cinayet Büro'da görevli Başkomiser Şentürk Demiral ile Ziyaettin Ferman'ın ‘‘Görevi kötüye kullanmak’’ suçlarından 3 ay ile 3 yıl arasında hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılanmalarına İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediliyor.

Abdullah Çatlı'nın üzerinden çıkan silah taşıma ruhsatında dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar'ın imzasını taklit ettiği öne sürülen Yaşar Öz'ün, 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanması Bakırköy 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nde sürüyor.

Uyuşturucu parası olduğu öne sürülen 25 milyar lira karşılığı dövizle yakalanan kurye Dilek Örnek ile özel timci polis Ayhan Akça'nın da aralarında bulunduğu sanıklar hakkında ‘‘Teşekkül oluşturarak yurtdışına eroin ihraç etmek’’ suçundan İstanbul 4 No'lu DGM'de ''Kara para aklamak'' suçundan da Bakırköy 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaları sürüyor.

Topal'ın öldürülmesiyle ilgili soruşturmayı yürüten Sarıyer Cumhuriyet Başsavcısı Veli Engin Arslan'ı ‘‘Yayın yoluyla tehdit’’ettikleri öne sürülen Topal'ın sevgilisi Sevda İnce ve Gözcü Gazetesi muhabiri Mehmet Şehirli hakkında Sarıyer Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın görülmesi de sürüyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!