Güncelleme Tarihi:
Nilüfer ilçesi Fatih Sultan Mehmet Bulvarı'ndaki Müzik Parkı'nda bir araya gelen yaklaşık 200'e yakın kadın ve aileleri, bisikletleriyle caddeye renk kattı. 32 ülkede ve 200 şehirde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen etkinlik, bisikletin günlük hayatın bir parçası olmasına dikkat çekmek, toplumda daha fazla görünürlüğü sağlamak ve güvenli bisiklet altyapısı talebini pekiştirmek için düzenlendiğini belirten Bursa sorumlusu Sümeyra Altan Karlı, "10'uncu kez bir araya geliyoruz. İlk günkü gibi çok heyecanlıyız. Bugün otomobilsiz kentler günüdür. Bisiklet kullanımı için yerel yönetimleri gereken çalışmalarını yapmaları için sesleniyoruz. Kadınlarla, bisikletlerle eminim caddeler daha da şenlenecektir" dedi.
ELAZIĞ'DA DA PEDAL ÇEVİRDİLER
Elazığ’da bir araya gelen ’Süslü Kadınlar’, Dünya Otomobilsiz Kentler Günü'ne vurgu yapmak için pedal çevirdi.
Renkli kıyafetlerini giyip, balon, çiçek ve oyuncaklarla bisikletlerini süsleyen kadınlar, çocuklar ve erkekler, Gazi Caddesi'nde gezerek Kültür Park'a kadar pedal çevirdi. Vatandaşlar tarafından büyük ilgiyle izlenen etkinlik, renkli görüntülere sahne oldu.
Süslü Kadınlar Elazığ Temsilcisi Mehtap Yavuz , “2013 yılında İzmir’de başlayan bu turu Elazığ’da 6’ncı kez gerçekleştiriyoruz. 2017 yılında ilk defa yaptığımızda tedirgindik. Nelerle karşılaşabileceğimizi bilmiyorduk. Ama geldiğimiz noktada çok güzel destekler aldık. Her geçen yıl sayımız artarak ilerliyor. Yollar sadece motorlu taşıtlara ait değil. Güvenli yolla istiyoruz. Biz taşın altına elimize koyuyoruz. Kadınların herhangi bir toplumsal baskı altında kalmadan bisiklet sürebileceğini de göstermek istedik. Yıl boyunca onları bisiklet eğitimi ile destekliyoruz. Turlarımıza devam ediyoruz” dedi.
DÜZCE'DE BANDO EŞLİĞİNDE SÜRDÜLER
Anıtpark Meydanı'nda buluşan kadınlar, burada Düzce Belediye bandosunun çaldığı şarkılarla doyasıya eğlenerek, dans etti. Kadınlara erkekler de eşlik etti. Bisikletlerini rengarenk çiçeklerle donatan kadınlar, Anıtpark Meydanı’ndan trafiğe çıktı.
Tur öncesi kadınlar adına açıklamalarda bulunan Yıldız Gür Güner, "Süslü Kadınlar Bisiklet Turu 2013 yılında İzmir'de başladı. Öyle çok büyü ki, şuanda dünyada 25'den fazla ülkede 200'e yakın ülkede eş zamanlı olarak yapılıyor. Bizim bunu süslenerek yapmamızdaki neden, Bakanlığımızın ve Belediyelerimizin sesimiz duyarak taleplerimize göre çalışmalarına yön vermelerini sağlamaktır. Günlük hayatımızda bisikletin yeri ve önemine dikkat çekmek, kadınlarımızın toplumdaki görünürlüğünü sağlamlaştırmak, kadınların erkeklerle aynı hak ve özgürlüğe sahip, aynı iş yükü ve sorumluluğu alma gücüne sahip olduğunu göstermek amacıyla yapıyoruz. Bu turumuzda kadınlarımızın görünürlüğünü arttırmak hedeflerimiz arasında. Ayrıca iklim krizine dikkat çekmek, karbon salınımını gündemde tutmak ve çocuklarımıza, gençlerimize yaşanabilir bir hayat sunmak ve Dünya bırakmak için süslü bisiklet turuna başladık ve devamını getirdik. Bu turun bir amacı da, bizler trafikte ölmek istemiyoruz. Trafiğe bisikletlerimizle rahatça çıkmak ve bisikletlerimizi sürmek istiyoruz" dedi.
Yıldız Gür Güner'in konuşmasının ardından süslü kadınlar ve onlara eşlik eden erkekler, trafik ekiplerinin eskortluğunda tura başladı.
DATÇA'DA DA RENKLİ GÖRÜNTÜLER OLUŞTU
Datça’da ’Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’ için Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar, rengarenk kıyafetleri ve çiçeklerle süsledikleri bisikletlerinin üzerinde alkışlar eşliğinde tur attı. Etkinliğe katılan kadınlar, 9 kilometre pedal çevirdi. Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’na katılan kadınlar adına konuşan Ümit Kırcali (64) dünya genelinde bu yıl 10’uncusu, Datça’da ise 6’ncısı gerçekleştirilen bisiklet turunun, 25 ülkede 200 şehirde eş zamanlı olarak yapıldığını söyledi. Kırcaali, "Amacımız kadınların toplumda daha fazla gorünürlüğünü sağlamak, kendilerini temsil etmelerine fırsat vermek ve güvenli bisiklet sürmeye ilişkin altyapı talebini pekiştirmekdir" dedi. Şehirlerde ulaşım sisteminin odağında sadece otomobillerin olmadığını, farklı ulaşım şekillerinin de düşünülmesi gerektiğini belirterek bisikletin sağlıklı, çevre dostu bir ulaşım aracı olduğunu hatırlatan Kırcaali, "Motorlu taşıtların neden olduğu bisiklet kazalarının durması için yasal düzenleme yapılmasını ve pazar günleri bazı caddelerin motorlu araç trafiğine kapatılarak, ’Otomobilsiz pazar’ ilan edilmesini istiyoruz" diye konuştu. Etkinlik, Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen müzik şöleni ile sona erdi.
ADANA'DA BİSİKLETLERİ BALONLARLA SÜSLEDİLER
Adana'da da kadınlar, süslenip bisiklet sürdü. Sosyal medya üzerinden örgütlenen çok sayıda kadın bisikletçi, Uğur Mumcu Meydanında toplandı. Bisikletlerini çiçek ve balonlarla süsleyen kadınlar, şarkılar söyleyip eğlendi. Bazı erkek bisikletçiler de etkinliğe destek verdi. Pedal çeviren kadınlar, Ziya Paşa ve Gazi Paşa Bulvarlarından geçtikten sonra başlangıç noktasına geri döndü. Bisiklet turuna trafikteki sürücüler de kornalarıyla eşlik etti.
FETHiYE'DE DE COŞKU VARDI
Fethiye Özer Olgun Kültür Merkezi önünde bir araya gelen kadınlar, bisikletlerini balon ve çeşitli objelerle süsledi. Bisikletleri ile Cahit Gündüz Caddesi üzerinden polis eşliğinde tur attan “Süslü Kadınlar Bisiklet Topluluğu” bisikletin insan sağlığı ve doğa için çok önemli bir ulaşım aracı olduğunu belirttiler.
Süslü Kadınlar Bisiklet Turu'nun amacını ve bisikletin önemini anlatan Tur Organizatörü Selcen Gönülateş; “2013 yılında ilk kez İzmir’de bir grup kadın tarafından düzenlenen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu her yıl yeni şehirlerin katılımı ile büyüyerek uluslararası bir bisikletli kadın hareketine dönüştü. Gönüllü kadınların bireysel inisiyatifiyle organize edilen bisiklet turu yıllar içinde İtalya’dan Almanya’ya Kanada’dan İran’a birçok ülkede binlerce kadının bisiklete binmeyi öğrenmesine ve bisiklet kullanımını günlük hayatlarına dahil etmelerine vesile oldu” diye konuştu.
BOZÜYÜK’TE İLK KEZ YAPILAN BİSİKLET TURU KADINLAR TARAFINDAN YOĞUN İLGİ GÖRDÜ
Bozüyük’te ilk kez bu organizasyonu düzenlediğini belirten Nurcan Özçakır, kadınların toplumda daha görünür olması ve sorumluluk almasını, kadın ve erkeklerin bu toplumda aynı haklara, yükümlülüklere sahip olduğunu ve her alanda kendilerini özgürce ifade etme hakları olduğunu hatırlatmak istediklerini söyledi.
Özçakır, yaptığı basın açıklamasında şöyle konuştu: “‘İklim krizi’ ne karşı yönetimlerin ve bireylerin derhal ortak harekete geçmelerini istiyoruz. Kadının özgür duruşunu göstermek, erkek egemen toplumda bisiklet, özgürlük, kadın temasına dikkat çekmek, kadınları cesaretlendirmek, daha çok insanın bisiklete binmesini teşvik ederek güvenli bisiklet yolları ile ilgili yaptırımı sağlamak, bisiklet kazalarına dikkat çekmek, araç trafiğine alternatif bir düşünce ve çevreci bir ulaşım aracını topluma düşündürmek için farkındalık oluşturmak amacıyla, ilçemizde ilk kez bisiklet turunu gerçekleştirdik. Gelişmiş şehirlerde kadınlar rahatlıkla bisiklet sürerken, daha küçük olan Bozüyük gibi ilçelerde maalesef kadınlar özgürce bisiklet kullanamıyor, hem çekiniyorlar hem güvenli bisiklet yollarımız yok, kadınlar da istediği kıyafetle her yerde özgürce kullanabileceğine dikkat çekmek istedik. Süslü kadınlar bisiklet turu etkinlikleri ile daha fazla kadının bisikletli ulaşımı seçmesini özendirmek, bisiklet sürmenin özgürleştirdiğini hatırlatmak için biz de Bozüyük ilçemizde süslü kadınlar bisiklet turu organize ettik. Ayrıca uluslararası bir etkinlik olduğu için Bozüyük ilçemizin tanıtımı için de vesile olmaktan mutluyuz. Bu etkinliğe katılan herkese teşekkür ediyorum’’ dedi.
Süslü Kadınlar Bisiklet Turu'na katılan kadınlar, organizasyonu düzenleyen Nurcan Özçakır’a teşekkür etti.
DİYARBAKIR’DAKİ 'SÜSLÜ KADINLAR' 10 KİLOMETRE PEDAL ÇEVİRDİ
Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesinde 75 metrelik yolda bir araya gelen kadınlar, 'Otomobilsiz Kent Günü' kapsamında hem bisikletin önemine dikkat çekmek için Sur ilçesindeki Keçi Burcu’na pedal çevirdi. Kadınlara, 10 kilometrelik güzergahta vatandaşlar alkışlarla destek verdi.
Burada konuşan Süslü Kadınlar Bisiklet Turu Organizatörü Çilem Aydın, bugün ‘Dünya Otomobilsiz Kentler Günü’ olduğunu belirterek, "Bizlerde hem o güne dikkat çekmek için hem de kadınların sokaklarda var olduğunu göstermek için 32 ülke ve 200 şehirde bugün eş zamanlı olarak yollara çıktık. Kendimizi ve bisikletlerimizi süsleyerek kadınların her alanda olduklarını göstermek amacıyla bugün Diyarbakır sokaklarında hep beraber turlayacağız. Yaklaşık 10 kilometre yol kat edeceğiz. Ağır, kontrollü ve eğlenceli bir şekilde hareket edeceğiz. Çünkü bize yeni katılan arkadaşlarımız var” dedi.
'İŞE BİSİKLETLE GİDİYORUM'
Bisikletiyle tura katılan Ayşe Özer ise "Kadınlar olarak hayatın her alanında tüm renklerimizle ve güzelliklerimizle var olmak istiyoruz. Ben normal hayatımda işe giderken dahi bisikletle giden biriyim. Bazen dezavantajı oluyor. Çünkü kadın olduğumuz için ekstra rahatsız edilme durumumuz olabiliyor” diye konuştu.