Süryani ÅŸarapları 3 milyon Euro’ya yeniden doÄŸuyor

Güncelleme Tarihi:

Süryani şarapları 3 milyon Euro’ya yeniden doğuyor
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 19, 2004 00:00

Mardin ve Åžanlıurfa’da bir zamanlar üretilen Süryani ÅŸarapları Turabdin Åžarapçılık ile yeniden doÄŸuyor. Turabdin ortaklarından Mehmet Kaleli, 3 milyon Euro yatırımla baÅŸlayan organik ÅŸarap üretimiyle, Süryani ÅŸaraplarına yeniden hayat vereceklerini söyledi.MARDÄ°N ve Åžanlıurfa’da üretilecek Süryani ÅŸaraplarıyla, GüneydoÄŸu’nun ÅŸarap merkezi olması hedefleniyor. Turabdin BaÄŸcılık Åžarapçılık Turizm’in ortaklarından Mehmet Kaleli, 3 milyon Euro yatırımla baÅŸlayan organik ÅŸarap üretimiyle, Süryani ÅŸaraplarına yeniden hayat vereceklerini söyledi. Harran Ãœniversitesi’nin 900 dönümlük arazisinde bu amaçla çalışmalara baÅŸladıklarını belirten Mehmet Kaleli, Fransa’dan özel olarak getirilen ve 3 milyon Euro tutarındaki 100 bin seçme fidanın buraya dikildiÄŸini kaydetti. Dünyanın sayılı organik ÅŸarap üreticileri arasında yer aldıklarını söyleyen Mehmet Kaleli, Mardin ve Åžanlıurfa’yı ÅŸarabın yeni adresi yapmak istediklerini belirtti. Projeyi Metin Kaygalak ve Ä°rfan Erdem ile gerçekleÅŸtireceklerini söyleyen Mehmet Kaleli, şöyle konuÅŸtu:‘Harran Ãœniversitesi’nde Fransız fidanlarından elde edilecek üzümlerden organik ÅŸarap yapmak için kentte bir de tesis kuracağız. Turabdin markası ile üretimini yaptığımız ÅŸaraplar ÅŸimdiden yurtdışından yoÄŸun talep görüyor. ÇeÅŸitli Avrupalı firmalardan ortaklık teklifi aldık. Mardin ve Åžanlıurfa’yı ÅŸarabın yeni adresi yapacağız. Amacımız bölge ekonomisine katkıda bulunmak. Türk ÅŸaraplarının dünyada kaybettiÄŸi ününü tekrar kazandırmak.’İKÄ°NCÄ° GAP OLABÄ°LÄ°RMehmet Kaleli, organik ÅŸarap üretiminin bölge için GAP’tan sonraki ikinci dev proje niteliÄŸinde olduÄŸunu belirterek, fide dikimine bölgedeki diÄŸer illerde devam edeceklerini söyledi. Kaleli şöyle devam etti: ‘Türkiye’nin ÅŸarapçılıkta henüz tam olarak deÄŸerlendiremediÄŸi yüksek bir potansiyeli var. Turabdin projesinin 1 yılda gördüğü ilgi, istendiÄŸinde bu potansiyelin deÄŸerlendirilebileceÄŸini gösterdi.’Tamamen organik tarıma yönelik üretim yaptıklarını anlatan Kaleli, bu nedenle geliÅŸtirdikleri fidelerin de organik ÅŸarap üretiminin vazgeçilmezi olacağına dikkat çekti. 15 çeÅŸit ÅŸarap ve 1 milyon ÅŸiÅŸe kapasiteÄ°LK etapta 15 çeÅŸit ÅŸarap üretimini yapacaklarını ve bu ÅŸaraplardan 2 tanesinin Süryani ÅŸarabı olacağını belirten Kaleli ÅŸunları söyledi: ‘Elde ettiÄŸimiz üzümlerle 3 yılda 1 milyon ÅŸiÅŸelik üretim kapasitesine ulaÅŸacağız. Daha sonra ise üretim miktarını 1.5-2 milyon ÅŸiÅŸeye çıkarmak istiyoruz. SözleÅŸmeli baÄŸcılıkla 2 bin 500 çiftçi aileye iÅŸ fırsatı doÄŸacak.’Bu yıl Fransa’dan getirtilen Cabarnet, Sauvignon, Åžiraz, Merlot, Chardonnay cinsi sertifikalı fidanlardan elde edilen üzümle 400-500 bin ÅŸiÅŸe ÅŸarap üreteceklerini söyleyen Kaleli, bu ÅŸarapların, Fransa’dan gelecek bilirkiÅŸilerin yapacağı kontroller sonrası alacakları sertifikayla dünyaya açılacağını söyledi.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!