Güncelleme Tarihi:
GAP Eylem Planı kapsamında 2010 yılında yapımına başlanan Suruç Ovası Pompaj Sulaması tünel inşaatı aralıksız devam ediyor. 29 Ekim’de bitirilmesi planlanan ve tamamlandığında dünyanın 5’inci büyük sulama tüneli özelliğini kazanacak olan Suruç Tüneli, İtalya’dan getirilen 8 metre çapında 150 metre uzunluğundaki makine ile günde 20-25 metre ilerleme sağlanıyor. Tamamlandığında tünelden saniyede 90 metreküp su akıtılarak yıllardır susuzluk nedeniyle işlenemeyen Suruç Ovası’ndaki 95 bin hektar arazi sulanabilecek.
TÜNELDEN BEREKET AKACAK
AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Doç. Dr. Zeynep Karahan Uslu, aralıksız çalışılan tüneli ziyaret etti ve işçilerle birlikte iftar açtı. 17 bin 185 metre uzunluğu, 7.80 metre kazı ve 7 metre iç çapı ile dünyanın 5’inci büyük sulama tünelinde inceleme yapan Milletvekili Uslu, bölgeyi kalkındıracak suya ulaşmaya bin 400 metre kaldığını söyledi. Ziyaretinde projeyi yürüten müteahhit firma İlci Holding Proje Müdürü Mahmut Temel’den de bilgi alan Milletvekili Uslu, "Suruç’a su getirecek bu projeyi çok önemsiyoruz. Bitirildiğinde neredeyse Suriye topraklarına kadar yetişecek alanı sulayacak olan tünel ile 190 bin insanımız iş imkanına kavuşacak. Ekim ayında hizmete açıldığında tünellere su dolduğu zaman Suruç’a bereket akacak. Suruç tüneli; Şanlıurfa’nın ve Güneydoğu’nun tarımsal üretim potansiyelini artıracak ve bölge insanının refahına büyük katkı sağlayacak" diye konuştu.
Projeyi yürüten müteahhit firma İlci Holding Proje Müdürü Mahmut Temel ise aralıksız süren çalışmalarda 360 personelin görev aldığını ve tünelin 29 Ekim’de tamamlanacağını kaydetti. Proje devreye girdiğinde Atatürk Barajı’ndan Suruç Ovası’na saniyede 90 metreküp su taşınacağını ifade eden Temel, "Suruç Tüneli tamamlandığında Türkiye’nin birçok nehrinden daha büyük debiye sahip olacak ve 95 bin hektar arazi sulanabilecek. Ekim ayında tüneli tamamlayarak önümüzdeki sulama sezonuna yetiştireceğiz" dedi.