'Suriye'yle görüşme kısa vadede olmaz'

Güncelleme Tarihi:

Suriyeyle görüşme kısa vadede olmaz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2016 02:10

Başbakan Binali Yıldırım, Rusya ve İsrail’le ilişki kurulması anımsatılarak Suriye yönetimiyle de temas olup olmayacağı sorusuna “Görüşmeler kısa vadede olmaz. Suriye, tabii ki iyileşmek mecburiyetinde olduğumuz ülkedir” yanıtını verdi. Yıldırım, teşvik paketini açıkladığı toplantıda Suriyelilere vatandaşlıkla ilgili şöyle dedi:

Haberin Devamı

“SURİYELİ göçmenlerle ilgili olsun, genel olarak vatandaşlığa giriş ile ilgili olsun İçişleri Bakanlığımız çalışma yapıyor. Adım adım onların Türkiye’yi artık vatanları olarak görmelerini sağlayacak ortamı hazırladık. Ama sonunda kararı kendileri verecek. Yani Suriye’de işler düzelirse ‘Ben gidiyorum’ diyorsa gidecek. Ama ‘ben Türkiye vatandaşı olacağım’ derse bizim kısıtlayıcı şartlarımız belli. Cumhurbaşkanımız açıkladı, yani teröre bulaşmışsa, karışık kuruşuk işleri varsa vatandaşlık veremeyiz. Ülkemizin huzurunu bozacak faaliyetlere asla vatandaşlık düşünülemez. Katma değer getirecek olanlara elbette vatandaşlık verilir ama bunun da bir süreci var.

Suriye’den en fazla canı yanan ülke Türkiye. Zannetmesinler ki bu böyle devam edecek. Eğer rekabet düşüncesini terk etmezlerse, karar verici büyük ülkeleri kast ediyorum, bölgede rekabet etmeye devam ederlerse burada kan akmaya devam edecek. Bu küresel bir tehdide dönüşecek. Bugün dünyada yayılan DAEŞ (IŞİD) terörünün kaynağında bu var. Biz diyoruz ki buradaki paydaşlar başta koalisyon güçleri olmak üzere bireysel hesapları bir kenara bırakması, artık Suriye’de de bu akan kanın durdurulması lazım. Bunun artık zamanı geldi geçiyor.

ZULÜM SONA ERSİN
Suriye ile görüşmeler öyle kısa vadede olmaz. Önce o zulüm, diktatör rejimi sona ersin, yarım milyondan fazla insanı öldüren rejim ile neyi konuşacaksınız? Tabii ki iyileşmek mecburiyetinde olduğumuz bir ülkedir Suriye. 

ATATÜRK HAVALİMANI SALDIRISI YENİ MODEL
BAŞBAKAN Binali Yıldırım, Atatürk Havalimanı’ndaki terör saldırısının ardından alınan yeni önlemlere ilişkin bir soru üzerine, saldırının yeni bir modelle yapıldığını belirtti. Yıldırım şöyle konuştu: “Nedir o? Hem canlı bomba hem de fedai saldırı. Ne demek? Gireceği yere giremeyince önce silahı çıkarıyor, tabanca değil, tüfek, makineli tüfek. Tarıyor her tarafı, diğerleri aradan giriyor, can korkusuyla herkes kaçıyor, gidiyor eylemini yapıyor. ‘Orada, girişte bir güvenlik zafiyeti yok’ derken ben onu kastettim. Orada canlı bomba normal şartlarda, elinde Kalaşnikof, tabanca, el bombası olmasa giremez. Ne yapıyoruz? Şimdi bu tecrübeyi gördük İçişleri Bakanlığımız bütün bu insanların yoğun olarak bulunduğu havalimanı, metro vesaire bunların önüne ağır silahlı özel harekatçı arkadaşlarımızı koydu ki herhangi bir şeyde Allah göstermesin ilk cevabı onlar verecek. Hedef ülke olduğumuz için de çok daha uyanık, titiz olmamız, hem istihbarat hem fiziki tedbirler yönüyle her gerekeni yapmamız gerekiyor.

BELEDİYELERE KAYYUM BU YASAMA DÖNEMİNDE
BAŞBAKAN Binali Yıldırım, terör örgütüyle bağlantıları tespit edilen belediye yöneticilerine yönelik düzenlemenin bu yasama yılına yetişip yetişmeyeceği sorulunca şunları söyledi: “Yetişecek. Burada yaptığımız şey şu; teröre dolaylı, doğrudan destek veren yerel yönetimleri, belediye başkanları veya meclis üyeleri... Bunlar belirlendiği zaman görevine son verilecek, onun yerine oradaki işlerin nasıl yapılacağına dair bir düzenleme bu. Bu yasama dönemi bitmeden gelecek, Meclis’te, üçüncü pakette bunlar da öngörülüyor.

BAKMADAN GEÇME!