Suriye'ye ikna turu

Güncelleme Tarihi:

Suriyeye ikna turu
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2012 15:38

Suriye'ye giden BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un insan haklarından sorumlu yardımcısı Valerie Amos, bugün başkent Şam'da Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile görüştü, ardından da Humus'a geçti.

Haberin Devamı

BM Suriye sözcüsü Halid El Masri, Amos'un Muallim ile yaptığı görüşmenin ardından Humus kentine gitmek üzere Şam'dan ayrıldığını belirtti.

Suriye Kızılayı'ndan bir yetkili, AP'ye yaptığı açıklamada, Amos'un, Suriye'nin yardım görevlilerinin girmesine izin vermediği Humus'un  Baba Amr semtinde olduğunu söyledi.

SURİYE KIZILAYI BABA AMR'DA

Amos-Muallim görüşmesinden kısa bir süre sonra, Suriye Kızılayı'ndan bir ekibin de Baba Amr'a girdiği bildirildi.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin sözcüsü Carla Haddad, Kızılay ekibinin Baba Amr'a girdiğini belirtti ancak ayrıntılı bilgi vermedi.

Sözcü, Kızılhaç ve Kızılay'ın Baba Amr'dan kaçan ailelere ilaç ve battaniye yardımı yapıldığını da söyledi.

Kızılhaç ve Suriye Kızılay'ı, günlerdir Baba Amr'a girmeyi bekliyordu.

Haberin Devamı

Amos Suriye ziyaretinden önce yaptığı yazılı açıklamada, ziyaretinin amacının, tüm taraflardan insani yardım görevlilerine, hiçbir engelle karşılaşmadan muhtaç durumdakilere erişim izni vermelerini istemek olduğunu ifade etmişti.

BM'DE YENİ TASARI HAZIRLIĞI
Amos'un Suriye'de temaslarını sürdürürken, BM Güvenlik Konseyi'nin de Suriye konusunda ABD'nin talebiyle yeni bir karar tasarısı hazırlığında olduğu belirtildi.

BM'deki diplomatlar, ABD'nin bu yönde bir hazırlık içinde olduğunu teyit ederken, söz konusu metnin Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ve Konsey'deki tek Arap ülke Fas tarafından görüşüldüğü öğrenildi.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice, Güvenlik Konseyi'nin basına kapalı danışma toplantılarının ardından konuya ilişkin sorular üzerine, “Bence bu konuda şu an somut bir şey beklememelisiniz” dedi.

BM kulislerinde, söz konusu metinde, Suriye'de “önce hükümet, ardından da muhalif güçlerine şiddetin bırakılması” yönünde bir çağrının yer alacağı, Rusya ve Çin'in metni desteklemesinin sağlanmasına çalışılacağı belirtildi.

RUSYA YENİ TASARIYA "HAYIR" DEDİ
Tasarıya Rusya'dan yanıt gecikmedi. Suriye ile ilgili tutumlarının değişmeyeceğini belirten Moskova, bazı değişiklikler yapılmadan bu tasarıyı onaylamayacaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Yeni tasarıyla, Çin ve Rusya'nın veto ettiği eski tasarı arasında çok az fark olduğunu ifade eden Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, önceki tasarıyı veto etme nedenlerinin hala geçerli olduğunu, rejim güçlerine ve silahlı muhaliflere eşit baskı uygulanmasından yana olduklarını belirtti.

Böylece, Moskova, “önce hükümet, ardından muhalif güçlerin şiddeti bırakması” önerisine "hayır" demiş oldu.

ÇİN'İN ALTI NOKTALI BARIŞ PLANI
Öte yandan, Çin yönetimi bugün Suriye Dışişleri Bakanı ve Suriyeli muhaliflerle görüşmek üzere bir elçisini görevlendirdi.

Elçi Li Huaxin, El Vatan gazetesine yaptığı açıklamada, ziyaretleri sırasında, "Çin'in altı noktalı vizyonu" adındaki barış planınından söz edeceğini bildirdi. 

Haberin Devamı

Huaxin, bu konuyla ilgili olarak Salı günü de Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmed Arnus ile görüştüğünü dile getirdi.

Çin'in planı, rejim değişikliği ve dış müdahale seçeneklerini içermiyor, ancak BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye sorunundaki rolüne destek veriyor.

Çin Ticaret Bakanı Ticaret Bakanı Chen Deming ise Suriye'deki Çinli işçilerin çoğunun durumun kötüye gitmesi üzerine ülkelerine döndüğünü belirtti. Chen, Suriye'de durumun istikrarlı hale gelmesi halinde, Çinli işçilerin projelere yeniden başlamak için döneceklerini de kaydetti.

SARKOZY'DEN ESAD İTİRAFI
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a son yıllarda yaptığı davetleri savunarak, Esad'ın o dönemde "katil olmadığını" ancak "bugün katil olduğunu" belirtti.

Haberin Devamı

France 2 televizyonunda yayınlanan bir programa katılan Sarkozy, Esad'ı 2008 ve 2010'daki haliyle yeniden kabul edip etmeyeceğine ilişkin bir soruya verdiği cevapta, "kendisini yeniden kabul edeceğini sandığını" söyledi.

Sarkozy, "Esad'ı ikna etmeye, makul insanlar topluluğuna çekmeye ve İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile diğer İranlı yetkililerden ayırmaya çalıştığını" belirterek, "Esad'daki bu değişimi idrak edemediğini itiraf ettiğini" söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, 14 Temmuz 2008'de Fransa Ulusal Bayramı kutlamalarına Esad'ı davet ettiği için eleştirilmişti.

İSPANYA BÜYÜKELÇİLİĞİNİ KAPADI
İspanya Dışişleri Bakanlığı, Suriye'deki büyükelçiliği kapattıklarını duyurdu.

Haberin Devamı

Bakanlık, bu kararla Esad hükümetinin şiddet eylemlerini protesto etmeyi amaçladıklarını belirtti.

Kararın, bir grup AB ülkesiyle temaslar sonucunda alındığı bildirilirken, iki İspanyol diplomatın Şam'daki AB heyetinde kalacağı açıklandı.

İngiltere, Kanada, Fransa ve ABD de, Suriye büyükelçiliklerini kapayacaklarını açıklamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!