Güncelleme Tarihi:
Annan’ın sözcüsü Ahmed Fevzi, yaptığı açıklamada, “Suriyeli yetkililerin yanıtı Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan’a ulaştı. Özel temsilcinin bazı soruları var ve bunlara yanıt arıyor” dedi.
Fevzi, “Ancak Suriye’deki yaşanan ciddi ve trajik durum düşünüldüğünde, herkes zamanlamanın çok önemli olduğunun farkına varmalı. Annan’ın bölgeye yaptığı ziyarette dediği gibi, bu krizin uzatılmasına izin verilmemeli” ifadelerini kullandı.
Fevzi yanıtın içeriğiyle ilgili başka bir açıklama yapmadı.
SURİYE: YANITIMIZIN TONU OLUMLU
Suriye ise Annan’a verilen yanıtın olumlu olduğunu bildirdi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cihad Makdisi, “Yanıtımızın tonu olumluydu” derken, Suriye’nin tekliflerden bazılarının uygulamaya konması için bir takım “netleştirmeler” önerdiğini söyledi.
Ancak CNN’e dün açıklamalarda bulunan üç ABD’li yetkili, Esad’ın Annan’a olumsuz yanıt verdiğini öne sürdü.
Yetkililer, Esad’ın Annan’ın tekliflerine, “Ben sizi Arap Birliği’nin temsilcisi olarak tanımıyorum ve muhalefet silah bırakmadıkça hiçbir şey yapmaya niyetim yok” şeklinde cevap verdiğini iddia etti.
Bir Ortadoğulu diplomat ise Şam’ın yanıtının ‘hayır’ olmadığını ancak Suriyelilerin ikna olmadıkları bazı noktaları müzakere etmeye devam ettiklerini belirtti.
ANNAN BM GÜVENLİK KONSEYİ'NE BİLGİ VERECEK
BM ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın Suriye ziyaretinin sonuçlarıyla ilgili Güvenlik Konseyi'ne bilgi vereceği bildirildi.
Diplomatlar, Annan'ın Cuma sabahı Güvenlik Konseyi'ne Cenevre'den video konferans aracılığıyla hitap edeceğini belirttiler.
CUMARTESİ GÖRÜŞTÜLER
Esad ve Annan, Cumartesi günü Şam’da bir araya gelmişti.
Annan, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Suriye yönetimine somut tekliflerden oluşan bir liste sunduğunu belirtmiş ve, “Cevabı aldığım zaman nasıl tepki göstereceğimize karar vereceğiz” diye konuşmuştu.
KONSEY'DE İSTİFA SARSINTISI
Muhaliflerin oluşturduğu Suriye Ulusal Konseyi'nin önde gelen üç üyesinin dün istifa ettiği bildirildi. İstifa eden Konsey üyelerinin Kemal Libvani, Heysem Malih ve Katrin Teli olduğu açıklandı.
Heysem Malih, Konsey'i aldığı kararlarda şeffaf olmamakla ve Özgür Suriye Ordusu'nun silahlandırılmasında üzerine düşeni yapmamakla suçladı.
Öte yandan isminin açıklanmasını istemeyen bir Konsey üyesi, 270 üyeli Konsey'in 80 üyesinin işleyişten memnun olmadığını belirterek, özellikle Özgür Suriye Ordusu'nun silahlandırılması konusunda etkili olabilmek için yakın bir zamanda yeni bir Konsey'in kurabileceğini söyledi.
Söz konusu istifalar, Konsey'in yönetiminde iç çekişmelerin yaşandığının işareti olarak yorumlandı.
İTALYA SURİYE BÜYÜKELÇİLİĞİ'Nİ BOŞALTIYOR