Güncelleme Tarihi:
Uluslararası haber ajanslarının aktardığına göre, Suriye'nin Dostları toplantısında, Devlet Başkanı Beşar Esad’ın ülkedeki muhaliflere baskısına son vermesini sağlayacak bir yol arayışı içinde olacaklarını belirten Erdoğan, bu kez Şubat ayı sonunda Tunus’ta yapılan ilk toplantıya katılmayan Rusya ve Çin’in de katılımını beklediklerini ifade etti.
Tunus’taki toplantıya 50’nin üzerinde ülkeden temsilciler katılmıştı.
Erdoğan, bu açıklamanın bir gün öncesinde Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği’nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan ile Ankara’da bir toplantı yaptı.
Annan hafta sonu da Şam’da Esad’la görüşmüştü.
RUSYA ÇÖZÜME KATKI SUNMAK İÇİN BEŞ ŞART ÖNE SÜRDÜ
Annan, bugün de Suriyeli muhalif grup Suriye Ulusal Konseyi’nin başkanı Burhan Galyun ile bir araya geldi.
Muhalif grupları Esad'la görüşmesine dair bilgilendirdiğini söyleyen Annan, Suriye yönetiminden bugün bir yanıt beklediği hususunu da muhaliflere aktardığını kaydetti.
Annan, "Bu yanıtı aldığımızda nasıl bir tepki vereceğimizi de bilmiş olacağız" diyerek asıl önemli olan noktanın Suriye'deki şiddet olaylarının sona ermesi olduğunu söyledi.
"Suriye halkının bazı talepleri var ve bu taleplerin de karşılanmasını hak ediyorlar" diye konuşan Annan, bu göreve başlarken, misyonunun en temel ilkesinin Suriye halkının iyilik ve refahı olduğunu vurguladığını hatırlattı.
"HALKIN ÇIKARLARINI MERKEZE KOYMALIYIZ"
"Her şeyden önce halkın çıkarlarını merkeze koymalıyız" diye konuşan Annan, uluslararası camianın bu sorunun çözümü için kendilerine büyük destek verdiğini belirterek, "İyi niyet ve kararlılıkla ilerleme kaydedeceğimizden umutluyum" dedi.
Burhan Galyun ile oldukça faydalı ve yararlı bir görüşme gerçekleştirdiklerini de ifade eden Annan, gelecekteki sürecin nasıl ilerleyeceğini ele aldıklarını ve kendi düşünceleri ve yaklaşımını Galyun'a ilettiğini söyledi.
Suriyeli muhaliflerin kendilerine "tam işbirliği" sözünü verdiğini belirten Annan, Ancak bu şekilde başarılı olabileceklerini anlattı.
Annan görüşmenin ardından Türkiye'den ayrıldı.