Güncelleme Tarihi:
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda dün düzenlenen Suriye toplantısında, yabancı düşmanlığı ve ayrımcılıkla mücadele konusunda devlet kurumları ve sivil toplum işbirliğiyle mevcut çalışmaların güçlendirilmesine karar verildiği bildirildi. AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay başkanlığında dün saat 14.00'te başlayan, Türkiye'de geçici koruma altındaki Suriyelilerle ilgili çalışmaların değerlendirildiği üst düzey toplantının 21.00'de sona erdiği belirtildi.
TÜM KONULAR DEĞERLENDİRİLİYOR
Bugün itibarıyla geçici barınma merkezlerinde 218 bin 121, çeşitli illerde ise 1 milyon 127 bin 970 Suriyeli bulunduğuna işaret edilen açıklamada, toplantıda, Türkiye'deki Suriyelilerle ilgili yürütülen faaliyetler, mevcut sorunlar ve alınması gereken tedbirlerin masaya yatırıldığı kaydedildi. Açıklamada, toplantıda, başta sağlık, eğitim, asayiş, güvenlik, ekonomi, çalışma hayatı, kadın, aile, hukuki düzenlemeler, hudut güvenliği, kaçakçılık, toplum psikolojisi olmak üzere, geçici koruma altındaki Suriyelilerle doğrudan ya da dolaylı şekilde bağlantılı tüm konuların değerlendirildiği bildirildi.
SURİYE HALKINA KUCAK AÇMASI TAKDİRE ŞAYAN
Toplantıdaki tespitlere yer verilen açıklamada, Türkiye'nin tüm kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütleriyle 3 yılı aşkın süredir yürüttüğü yardım çalışmaları ve kurumlar arası üst düzey koordinasyonun, dünyaya örnek teşkil edecek nitelikte olduğu vurgulandı. Açıklamada, milletin hoşgörü ve yardımlaşma duygusuyla kardeş Suriye halkına kucak açması ve tüm imkanlarını seferber etmesinin takdire şayan olduğu ifade edildi.
AZAMİ DİKKAT GÖSTERİYORLAR
Geçici koruma altındaki Suriyelilerin Türk halkına şükran ve minnetlerini her fırsatta dile getirdiği, topluma uyum sağlamak ve rahatsızlık vermemek adına azami dikkat gösterdiğine işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Tüm bu olumlu tavır ve çalışmalara rağmen, bir takım kışkırtmalar ve yoğun dezenformasyonla yabancı düşmanlığı ve ayrımcılık körüklenmektedir. Yabancı düşmanlığı ve ayrımcılıkla mücadele konusunda devlet kurumları ve sivil toplum işbirliğiyle mevcut çalışmalar güçlendirilecektir. Suriyeliler arasında, düşünülenin aksine, adli olaylara karışma ve suç oranı oldukça düşüktür. Ancak yaşanan herhangi bir olay, ayrımcı bakış açısının etkisiyle kamuoyunda geniş şekilde yankı bulmaktadır."
740 BİN SURİYELİNİN KAYDI TAMAM
Türk Silahlı Kuvvetleri ve İçişleri Bakanlığının ortak çalışmasıyla sınır güvenliği ve kaçakçılıkla mücadele konusunda özellikle son 1 yılda büyük gelişme sağlandığı kaydedilen açıklamada, eksiklerin tamamlanması için çalışmaların sürdürüleceği belirtildi. Suriyeliler'in kayıt altına alınması konusunda önemli ilerleme kaydedildiği, 740 bin Suriyeli'nin biyometrik kaydının tamamlandığı bildirilen açıklamada, kalanların kaydının ise birkaç ayda bitirilmesinin öngörüldüğü ifade edildi.
KAYIT DIŞI ÇALIŞMAYA KARŞI ÖNLEM ALINACAK
Dilencilik, fuhuş ya da ikinci evlilikler gibi toplumsal dokuya zarar veren olaylara karşı gerekli tüm tedbirlerin alınmaya devam edileceği belirtilen açıklamada, diğer tespitler şöyle sıralandı: "Ülkemizde Suriyeli nüfusun artışıyla iş ve çalışma hayatında karşılaşılan olumsuzlukların giderilmesine yönelik çalışmalar güçlendirilecektir. Haksız rekabete sebep olan her türlü ekonomik faaliyet ve kayıt dışı çalışmaya karşı gerekli önlemler alınacaktır. Suriyeli çocukların okullaştırılması için yapılan çalışmalar genişletilecek, toplumsal sorunları en aza indirebilmek amacıyla Türkçe öğrenme imkanları artırılarak teşvik edilecektir. Sokakta yaşayan Suriyeliler belirlenerek, mülki idare ve yerel yönetimler tarafından geçici barınma merkezlerine yönlendirilmektedir. Bu uygulama devam edecektir. Suriyelilere acil ve temel sağlık hizmeti verilmeye devam edilecek, sağlık hizmetleri noktasında yoğunluk yaşanan yerlere uzman personel takviyesi yapılacak, bu konuda hiçbir suistimale müsaade edilmeyecektir." Açıklamada, savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan geçici koruma altındaki Suriyelilerle ilgili farklı boyutları bulunan her türlü sorun ve sıkıntının, bundan sonra da devlet kurumlarınca titizlikle takip edileceği, gerekli önlemlerin alınacağı ve çalışmaların sürdürüleceği vurgulandı.