Suriyeliler yaptırımları hissediyor

Güncelleme Tarihi:

Suriyeliler yaptırımları hissediyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2011 00:00

New York Times gazetesine göre Arap Birliği, Türkiye ve Batı’nın Şam Yönetimi’ne karşı getirdiği yaptırımlar, Suriye ekonomisinde kendini belli etmeye başladı. Ticaret ve yatırım işlemleri yüzde 50 oranında azaldı. Ekonominin bu yıl yüzde 12-20 oranında küçülmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

SURİYELİLER, yaklaşık 9 aydır süren isyana Beşar Esad yönetiminin verdiği sert yanıt nedeniyle Arap Birliği, Türkiye ve Batı tarafından konan yaptırımların etkisini hissetmeye başladı. New York Times’ın haberine göre ülkede ticaret ve yatırım işlemleri yüzde 50 oranında düştü. Ekonominin bu yıl yüzde 12-20 küçülmesi bekleniyor. İşsizlik yüzde 22’ye çıktı. Bankadaki mevduat 9 ayda yüzde 20 azaldı, özel bankalardan 2 milyar dolar çekildi. Geçen yıl 6 milyar dolar kazandıran turizm sektörü neredeyse sıfırlandı. Otellerin doluluk oranı yüzde 15’in altına düştü.
Halkı aç bırakıyorlar
Suriyeli bir kadın, yaptırımların krizi bitirmek için “çözüm olmadığını” belirttikten sonra, “Devlet başkanını cezalandırmak için halkı aç bırakıyorlar” dedi. Özellikle kısa süre önce Esad’dan ülkenin modernleştirilerek küresel ekonomiye entegre edileceği sözünü alan Suriyeli genç girişimciler zorda. Yurtdışına havaleler bloke ediliyor, kredi kartları yurtdışında geçmiyor. Gazete, Şam’da havanın sakin göründüğünü, fakat aslında içten içe kaynadığını öne sürdü. Yaptırımların rejimi devireceğini düşünenlerin yanında, rejim koruyucularının iktidara daha da sıkı sarılacağını savunanlar da var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!