Güncelleme Tarihi:
AFP'nin haberine göre, Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Bazı devletler son dönemde maslahatgüzarlarımıza ve elçilik personellerimize hoş karşılanmadıklarını bildirdi" denildi.
Habere göre, Suriye de buna karşılık aralarında Türkiye, ABD, Fransa, İngiltere, İsviçre, İtalya ve İspanya'nın büyükelçileri ile Belçika, Bulgaristan, Almanya ve Kanada maslahatgüzarlarının da bulunduğu 17 diplomatı "istenmeyen adam" ilan etti.
Açıklamada buna karşın Şam'ın "halen daha karşılıklı saygı ve eşitlik ilkesi temelinde diyaloğun önemine inandığı belirtildi.
Diplomasinin ülkeler arasındaki sorunları çözmeleri için "gerekli bir araç" olduğunu belirten Suriye Dışişleri Bakanlığı, "Umarız, bu adımı atmamıza neden olan ülkeler de aynı prensibi benimseyecek ve ilişkilerin normalleşmesine izin verecek" ifadesini kullandı.
SURİYE'DEN, YARDIMLARLA İLGİLİ ÖNEMLİ ADIM
BÜYÜKELÇİ ÖNHON TÜRKİYE'YE DÖNMÜŞTÜ
Türkiye, 26 Mart'ta Şam Büyükelçiliği’nin tüm faaliyetlerini geçici olarak askıya almış, Büyükelçi Önhon da Ankara'ya dönmüştü.
Suriye Dışişleri Bakanlığı'nın adını verdiği diğer ülkelerin diplomatlarının bazıları da hali hazırda bu ülkeden ayrılmıştı.
Batılı ülkeler, 30 Mayıs'ta Hula bölgesindeki katliamı protesto için Suriye'nin diplomatlarını eşgüdümlü olarak sınır dışı etmişti. Türk Dışişleri Bakanlığı da aynı tarihte yayımladığı açıklama ile Türkiye'deki Suriyeli diplomatların ülkelerine geri dönmelerini istemişti. Aynı gün Türkiye'nin Suriye'deki diplomatik faaliyetlerini yürüten tek temsilik olan Halep Konsolosluğu da boşaltılmaya başlanmıştı.
Anadolu Ajansı'nın bugün geçtiği haberde, Türkiye'nin Halep Başkonsolosluğu'nun "çekirdek kadroyla" faaliyetini sürdüreceği belirtildi.